Mavi Bebek nedir? Blue Baby oyunu neden zararlı ve ailelere neler yapmalı?

Mavi Bebek nedir? Blue Baby oyunu neden zararlı ve ailelere neler yapmalı?

Dijital ortamda yaygın olan bazı oyunlar, çocuklara cazibeli gelse de zamanla büyük bir korkunun kapısını aralıyor. Mavi Balina ve Momo gibi oyunlardaki tehlike ortaya çıkmışken, şimdi de 'Blue Baby' (Mavi Bebek) oyunu çocukları hedef alıyor. Ebevenyler, 'Mavi Bebek oyunu nedir ve zararları neler?' sorularının yanıtlarını internette araştırıyor. Dünya onlarca ğlkede görülen Mavi Bebek oyunu, Türkiye'de de görülmeye başlandı. İşte detaylar...

'Mavi Bebek nasıl bir oyun?', 'Çocukları hangi tehlikeler bekliyor?', 'Aileler neler yapmalı?', 'Blue Baby oyunu neden zararlı?' sorularının yanıtlarına sayfamızda yer verdik. Mavi Balina ve Momo'dan sonra şimdi de Blue Baby (Mavi Bebek) oyunu çocukların korkulu rüyası oldu. Bir banyoda geçen oyun, çocuklara akıl almaz korkular yaşatıp ölüme kadar sürükleyebiliyor. Detaylar haberimizde...

MAVİ BEBEK (BLUE BABY) OYUNU NEDİR?

Oyunu oynayan çocukların anlattıklarına göre Mavi Bebek, banyoda geçiyor. USMED AR-GE Başkanı Engin Dinç, oyunun kurallarını şöyle anlattı: "Efsaneye göre, banyonun ışığını kapatıp ayna karşısında elinizde bebek varmış gibi sallayarak 'baby blue, blue baby' diyorsunuz. 14-15 defa tekrar edildiğinde elinizde bir bebek hissetmeye başlıyorsunuz. Elinizdeki görünmez bebek bir süre sonra tırnaklarını kolunuza batırıyor. Eğer bebeği atıp kaçmazsanız annesi 'bebeğimi bana ver' diye sesleniyor.

Eğer orada durmaya ve bu işlemi yapmaya devam ederseniz delirebilir ve hatta ölebilirsiniz. Bu oyun Jonathan Galindo isimli oyun içerisinde talimat olarak veriliyor ve zihni ele geçirilen kullanıcının bunları yapması isteniyor."

ÇOCUKLARA İSTEDİKLERİNİ YAPTIRIYORLAR

Jonathan Galindo oyunun Facebook Messenger üzerinden yazışma ile oynandığına dikkat çeken Dinç, "Aynı Momo oyununda olduğu gibi yazıştığınız kişi sizin hakkınızda bazı bilgileri biliyor. Etrafınızda olan eşyaları size söyleyebiliyor, siber zorbalık yapıyor. Ses efektleri göndererek kişinin korkmasını sağlıyor. Anlık kamera görüntüsünü gönderebiliyor. Bu sayede özellikle çocukları çok kolay şekilde korkutarak istediklerini yaptırabiliyor" dedi.

"YOUTUBE ZARARLI İÇERİKLERLE DOLU"

Momo, Mavi Balina, Blue Baby, Jonathan Galindo derken korku ve kaos oyunlarının her geçen gün sayısının arttığını ifade eden Dinç, internette çocuklar için zararlı olan içeriklerin bunlarla bitmediğini ise şu şekilde açıkladı: "Youtube kanalları zararlı içeriklerle dolu. Bu konuda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bazı tedbirler almış ve bazı YouTube kanalları hakkında suç duyurusunda bulunmuştur. Youtube ne kadar her geçen gün politika yenilese ve yapay zekasını geliştirse de bazı videoları tespit edemiyor.

Bunlardan bir tanesi de Gacha isimli oyun. Bu oyunda da müstehcenlik barındırılmakta. Son dönemde dile getirdiğimiz bu oyun kullanıcıların ilgisini çekmesi sayesinde çokça şikayet almış ve videolar Youtube tarafından yayından kaldırıldı."

"PUBG OYUNUNDA PUTA TAPIYORLAR"

Son zamanlarda gündemi çokça meşgul etmeye başlayan Tiktok'un birçok ülkede güvenlik zafiyeti ve casusluk suçlamalarıyla yasaklandığını söyleyen Dinç, "Pakistan'da bağımlılık yaptığı gerekçesiyle yasaklandı. Fakat Tiktok'a yönelik bu tedbirlerin alınması yeterli değil, aynı şirket tarafından üretilen diğer uygulamalar da aynı oranda incelenmelidir. PUBG Mobile oyunu da geçtiğimiz günlerde içerisine eklenen puta tapma ritüeli ile çokça ses getirdi. Türkiye Cumhuriyeti İnternet Etik Kurulu kurulmalı ve tüm bu içerikler eleştirel bir gözden geçip teknik analizler yapılmalı. Toplumumuzun kültür ve ananesine uymayan içeriğe sahip uygulamalara da erişim engeli veya çeşitli cezalar getirilmeli" ifadelerini kullandı.

"K-POP DİNLEYENLERİ HEDEF ALIYORLAR"

Tüm dünyaya yayılmış durumda olan bu oyunların Türk kullanıcıları da hedef almaya başladığını belirten Dinç, "Mavi Balina ve Momo gibi oyunlar Deepweb üzerinden, kapalı devre ağlar üzerinden oynanabilirken Jonathan Galindo oyunu Facebook ve İnstagram üzerinden DM dediğimiz Direct Mesaj ile oynanıyor. Özellikle sosyal medyada çok aktif olan K-Pop dinleyicisi gruplar var ki bu gençlerimiz 13-18 yaş aralığındalar. Bu uygulamaların hedefi de bu yaş aralığı.

Birçok K-Pop dinleyicisi gencimiz korkutulduklarını söylüyorlar, ailelerine de durumu anlatamadıklarını söylüyorlar. Psikolojisi bozulmuş çocuklarımız var. Bu konuda aileler dikkatli olmalılar, çocuklarının sosyal ağ kullanımını kontrol altında tutmalılar en önemlisi ise bu çocuklarla bire bir, temas ederek, nitelikli zaman geçirmeliler" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN