Prim borcu olanlar devlet hastanesinde muayene olamayacak: Kararname çıkmadı, süre doldu

Prim borcu olanlar devlet hastanesinde muayene olamayacak: Kararname çıkmadı, süre doldu

2026 yılının ilk günüyle birlikte Bağ-Kur ve Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçlusu milyonlarca vatandaş için sağlık sisteminde kritik bir süreç başladı. Borçlu sigortalıların kamu sağlık hizmetlerinden yararlanmasını sağlayan geçici düzenlemenin süresi dolarken, beklenen yeni kararname henüz yayımlanmadı.

Sosyal güvenlik sistemine kayıtlı olup prim borcu biriken milyonlarca vatandaş ve aileleri, yeni yıla "sağlık güvencesiz" girdi. Sosyal Güvenlik Uzmanı Mehmet Akif Cenkci'nin dikkat çektiği tabloya göre; 1 Ocak 2026 itibarıyla devlet ve üniversite hastanelerindeki provizyon sistemleri, borcu olan vatandaşlara onay vermeyi durdurdu.

KARARNAME ÇIKMADI, SÜRE DOLDU

Geçmiş yıllarda, ekonomik zorluklar nedeniyle primini ödeyemeyen Bağ-Kur'lu esnaf ve GSS kapsamındaki işsiz vatandaşlar için Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle geçici iyileştirmeler yapılıyordu.

Geçtiğimiz yıl borçluların hastaneye gitmesine izin verilmiş, ancak ilaç bedellerini kendilerinin ödemesi şartı getirilmişti.

HalkTv'nin haberine göre, 1 Ocak itibarıyla bu geçici muafiyet sona erdi. Yeni bir uzatma kararnamesi yayımlanmadığı için sistem otomatik olarak borçlu vatandaşların erişimini engelledi.

MAĞDURİYET DALGA DALGA YAYILIYOR: ESNAF VE İŞSİZLER İLK SIRADA

Sağlık hizmetlerine erişimin kesilmesi sadece prim borcu olan sigortalıyı değil, onun üzerinden bakmakla yükümlü olduğu eşini ve çocuklarını da etkiliyor.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Mehmet Akif Cenkci konuya dair şu uyarıyı yaptı:

"Küçük esnaf dükkanını döndüremiyor, işsiz vatandaş GSS primini dahi yatıramıyor. Şu an hastanelerde muayene sırası bekleyen binlerce kişi, veznede 'borçlusunuz' denilerek geri çevrilme riskiyle karşı karşıya. Acil bir düzenleme yapılmazsa bu durum kitlesel bir sağlık mağduriyetine dönüşecek."

İLAÇ VE MUAYENE TAMAMEN ÜCRETLİ OLABİLİR

Düzenleme gelmediği takdirde borçlu vatandaşlar için sağlık hizmeti şu şekilde işleyecek:

  1. Muayene: Devlet hastanelerinde dahi "ücretli hasta" statüsünde işlem yapılacak.

  2. İlaç: Eczanelerden alınan ilaçlarda SGK indirimi uygulanmayacak, ilaç bedelinin tamamı vatandaş tarafından ödenecek.

  3. Ameliyat ve Tedavi: Uzun süreli tedaviler ve cerrahi operasyonlar, borçlu vatandaşlar için karşılanamaz maliyetlere ulaşacak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN