Uzmanlar 'altını ıslatan çocuklar' için uyardı

Uzmanlar 'altını ıslatan çocuklar' için uyardı

Üroloji Uzmanı Op. Dr. Olcay Köse, çocukların gece altını ıslatma sorunuyla ilgili ebeveynleri uyardı. Yaşanan sorunların yüzde 97'sinin organik bir bozukluğa dayanmadığını belirten Dr. Köse, "Enürezis Nokturna" olarak adlandırılan bu durumun 5 yaş altı çocuklar için normal olduğunu vurguladı.

OFM Antalya Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Olcay Köse, "Eğer 5 yaşını bitirmiş bir çocuk gece uykusunda idrar kaçırıyorsa buna gece altını ıslatma (Enürezis Nokturna) denir. Bu yaştan önce çocukların gece altını ıslatmasının normal kabul edilmesinin nedeni, çocuklarda sinirsel (nörolojik) olgunluğun bu yaşta tamamlanmamış olmasıdır. Beş yaşındaki çocukların yüzde 15’i gece altını ıslatma sorunu yaşayabilir. Bu oran 10 yaşında yüzde 7’ye, 12 yaşında yüzde 3’e, ve 15 yaşından sonra yüzde 1’e düşer" şeklinde açıklama yaptı.

YÜZDE 97'Sİ ORGANİK BİR BOZUKLUK DEĞİL

OFM Antalya Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Olcay Köse, çocukların gece altını ıslatma sorunuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı. Gece altını ıslatma durumuna "Enürezis Nokturna" adı verilir ve 5 yaş altındaki çocuklar için normal kabul edilir. Dr. Köse, yaşanan sorunların yüzde 97'sinin organik bir bozukluğa dayanmadığını belirtti.

Çocuklarda gece idrar kontrolünün kazanılmamış olması durumuna "Primer Enürezis Nokturna" denildiğini ifade eden Dr. Köse, tedavi gerektiren durumların organik bir nedenle ilişkili olduğunu aktardı. Beş yaşını bitirmiş çocuklarda gece altını ıslatma durumunda tedavi uygulanmaması gerektiğini vurgulayan Dr. Köse, çocukların sinirsel olgunluğunun tamamlanmadığını ve bu nedenle gece altını ıslatabileceğini belirtti.

2-006.jpg

İDRAR YAPARKEN ZORLANMA, AĞRI HİSSİ, KABIZLIK

Enürezis Nokturna'nın tanısının konulması için gece altını ıslatmanın yanı sıra çocuğun gündüzleri de idrar kaçırma, idrar yaparken zorlanma, ağrı hissi, kabızlık gibi şikayetlerinin olup olmadığının sorgulanması gerektiğini ifade eden Dr. Köse, hastalığın altta yatan nedenleri belirleyerek tedaviyi şekillendirdiklerini söyledi.

Dr. Köse, tedavinin hekim, aile ve çocuk üçgeniyle mümkün olduğunu ve tedavi yöntemlerinin çocuğun yaşına ve durumuna göre belirlendiğini vurguladı. 5 yaş altı çocuklara tedavi uygulanmaması gerektiğini belirten Dr. Köse, çocukta altta yatan organik bir bozukluk varsa tedavi edilmesi gerektiğini söyledi. Diğer durumlarda ise motivasyonel yöntemler, mesane egzersizleri ve ilaç gibi tedavi seçeneklerinin bulunduğunu aktardı.

HİJYENE DİKKAT EDİLMESİ GEREKİYOR

Gece altını ıslatma durumuyla başa çıkmak için hijyen faktörlerine dikkat edilmesi, çocuğun sağlığı konusundaki kaygıların anlaşılması ve doğru bir şekilde yönetilmesi gerektiğini belirten Dr. Köse, her yıl vakaların yüzde 15'inin kendiliğinden düzeldiğini ve tedavi sürecinin hekim, aile ve çocuk arasındaki uyumlu bir şekilde yönetilmesiyle başarılı olabileceğini ifade etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN