Akbelen’de ne barikat kalktı ne kesim durdu

Akbelen’de ne barikat kalktı ne kesim durdu

Muğla Milas’ta Akbelen Ormanı’ndaki ağaç kesimine karşı başlayan direniş 9’uncu günde devam etti. Valiliğin ‘kesim durdu’ açıklamasına rağmen sabah saatlerinde kesim motorları yeniden çalıştırıldı. Bölgede jammer sebebiyle telefonlar hala çalışmazken jandarma barikatı bu kez direniş alanının yakınına kurdu. Çevreciler Muğla Valisi hakkında suç duyurusunda bulunurken Avukat İsmail Hakkı Atal, Muğla Valisi’ne, “Muğla Valisi Orhan Tavlı devletin değil Limak’ın valisidir” sözleriyle tepki gösterdi.

Muğla Akbelen’de Limak Holding ve IC Holding’in iştiraki YK Enerji tarafından işletilen Yeniköy-Kemerköy Termik Santrali’nin kömür sahasını genişletmek için yürütülen ağaç kesimine karşı başlayan direniş, 9’uncu gününde de devam etti. Eylemciler kampta kalmaya devam ederken güne motorlu testere sesleri ile uyandılar. Muğla Valiliği’nin yaptığı “durduruldu” açıklamasına rağmen kesim, dün sabah yeniden başladı. Köylü ve çevreciler, çadırlarından dışarı çıkarken, jandarmalar da kampın etrafını çevirdi. Aynı bölgedeki ağaçların kesimi için dün sabah 06.30’dan itibaren işçilerin jandarmanın aldığı önlemlerle yeniden kesime başladığı görüldü.

Önceki gün 10-15 yaşındaki genç çam fidanlarının kesilmeye başlanması ile arbede yaşanmış, kesim köylülerin müdahalesi ile yarım kalmıştı. Jandarmanın kesim alanına giderken kamp alanının içinden geçmesi ise dikkati çekti. Bölgedekileri abluka altına alan ve çıkış izni vermeyen jandarma, direniş alanındaki mutfak bölümüne kadar ilerledi. Muğla Çevre Platformu üyesi Neşe Tuncer “Telefonlar çalışmıyor kimseye ulaşamıyoruz, şu anda kamp alanının tam sınırına gelip barikat kurmuşlar, motorlu testere ile kesimler devam ediyor. İlk kez kamp alanın bu kadar yakınına gelip barikat kurdular” dedi. Bölgede telefonların çalışmadığı belirtildi.

Bu arada çevreciler, Muğla Valisi Orhan Tavlı hakkında, “Anayasal suçu engellemek için yurttaşlık görevini yerine getiren yurttaşlara karşı kolluk gücünün zor kullanmasından sorumlu olması” gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Akbelen Ormanı’nda ağaç kesimine karşı mücadele veren Avukat İsmail Hakkı Atal, Muğla Valisi Orhan Tavlı’nın görevden alınması çağrısında bulundu. Atal, “Muğla Valisi Orhan Tavlı bir an önce görevden alınsın, Muğla Valisi Orhan Tavlı devletin değil Limak’ın valisidir” dedi.

Öte yandan CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Semra Dinçer, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya, Akbelen Ormanı’ndaki ağaç kesimi ile ilgili soru önergesi verdi. Dinçer, Yumaklı’ya, “2021’de süresi dolan orman izni de, ilave izindir. İlgili yönetmelikte birden fazla süre uzatma hakkı düzenlenmemiştir. Tekrar süre uzatmaları da yönetmelik kapsamında mümkün gözükmemektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı Akbelen’de hangi hukuku işletiyor, bilemiyoruz. Günlerdir çıkıp bir açıklama dahi yapmadılar. Orman kesim izninin süresi bitti, sizin para hırsınızın süresi bitmiyor” dedi.

ORMAN KIYIMI MUĞLA’YI SUSUZ BIRAKACAK

Akbelen’deki ağaç kıyımına tepki gösteren Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, kıyımın ‘su krizine’ de sebep olacağını söyledi. Aras, Hacettepe Üniversitesi’nin raporundan yola çıkarak bölgenin su rejiminin bozulacağını, yer altı sularının yok olacağını kaydetti. Aras, Muğla’yı bekleyen tehlike için şu ifadeleri kullandı:

“Şu anda üç tane termik santral, Muğla’nın bir yıllık su ihtiyacını bir su oburu olarak tüketiyor. Bodrum’da, Milas’ta tüm bölgelerde su krizi ile karşı karşıyayız. Buradaki orman kaldırılıp, altındaki kalkerli tabaka kaldırılırsa, buranın su rejimi bozulacak. Ve bu yer altı suları yok olacak. Yer altı sularının seviyesi zaten şu anda gittikçe düşüyor. Siz, yeraltı sularının seviyesini düşürdükçe, daha derine kazdıkça tuzlanma başlayacak ve geri dönülmez bir tahribat oluşacak.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN