Thodex nedir, battı mı, neden işlem yapılamıyor? İkinci Çiftlik Bank skandalı!

Thodex nedir, battı mı, neden işlem yapılamıyor? İkinci Çiftlik Bank skandalı!

Sanal para piyasasında Cumhuriyet tarihinin en büyük dolandırıcılığı yaşanıyor. 400 bin kullanıcısı bulunan kripto para alım-satım platformu olan Thodex'e ulaşılamaması ve sahibi Fatih Faruk Özer'in 2 milyar dolarla kaçtığı iddiaları üzerine savcılık harekete geçti. Şirketin, yatırımcı çekmek için Mine Tugay, Özge Ulusoy, Ebru Şallı gibi ünlü isimlerle tanıtım çekimleri yaptığı ortaya çıktı. İşte, Thodex skandalında son durum...

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, kripto para platformu Thodex'in kurucusu Fatih Faruk Özer hakkında 'nitelikli dolandırıcılık' suçundan soruşturma başlattı. Yaklaşık 2 milyar dolarla yurt dışına kaçtığı iddia edilen girişimcinin 391 bin yatırımcıyı mağdur ettiği bildirildi.

Başsavcılık'tan yapılan açıklamada, "Thodex adı verilen kripto para borsasında ve çok sayıda vatandaşın mağduriyetine yol açtığı iddia edilen olaylarla ilgili olarak İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığımızca soruşturma başlatılmış olup adı geçen sistem kapsamında gerçekleşeceği suç teşkil eden tüm eylemlerin tespiti ve failler hakkında yasal gereğine tevessül edilmesi amacıyla gereken araştırmalar titizlikle sürdürülmektedir" ifadelerine yer verildi.

22 Nisan 2021 günü sabah saatlerinde şirketin Kadıköy'deki merkez ofisinin bulunduğu binaya gelen polis, incelemenin ardından ayrıldı. Bu arada Thodex'in kurucusu Fatih Faruk Özer'in ise 20 Nisan 2021 Salı günü saat 19.50'de Arnavutluk Tiran'a gittiği belirlendi.

faruk-fatih-ozer-1443.jpg
Fatih Faruk Özer

THODEX NEDİR?

Kripto para alım-satım platformu olan Thodex, 2017 yılında kuruldu. Uluslararası kripto para borsalarına ilişkin anlık verileri paylaşan Coinmarketcap ve Coingecko'nun verilerine göre Thodex'te, 17 Nisan 2021 günü 1 milyar 334 milyon dolarlık işlem gerçekleştirildi. Bu rakam son 3 aylık dönemde Thodex'te bir günde gerçekleşen açık ara en yüksek rakam olarak kayıtlara geçti.

Thodex’de son gerçekleşen işlemlere bakıldığında ise bu borsanın yarısından fazlasını Space X ve Tesla'nın CEO'su Elon Musk'ın paylaşımlarıyla birlikte son dönemde rekor üstüne rekor kıran Dogecoin işlemleri oluşturdu. Kayıtlara geçen son işlemleri dikkat alan Coinmarketcap'in verilerine göre Thodex'te yapılan işlemlerde Dogecoin yüzde 53, Tether yüzde 13, Ripple yüzde 7.4, Litecoin yüzde 3.3 ve Bitcoin ise yüzde 3 düzeyinde paya sahip.

Thodex geçen ay yaptığı kampanya ile borsasına yeni üye olanlara Dogecoin dağıttığını da şu ifadelerle duyurdu: "Thodex 2.000.000 Dogecoin dağıtıyor! Sen de üye ol, 2 milyon Dogecoin'den 150'si senin olsun."

THODEX NEDEN KAPANDI, NE ZAMAN AÇILACAK?

Son günlerde para transferlerinde sorun yaşanan kripto para platformu Thodex'in internet sitesine ulaşılamaması dolandırıcılık iddialarını güçlendirdi. Hesaplarına ulaşamayan yatırımcılar, savcılığa başvuruda bulundu.

391 bin mağdurun avukatlarından Oğuz Evren Kılıç, Thodex'in kurucusu olan Koinex adlı şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Farik Fatih Özer'in dün akşam saat 18.00'de İstanbul Havalimanı'ndan yurt dışına çıkış yaptığını tespit ettiklerini belirterek, "Bir kaç gündür para transferlerinde sorun yaşandığını Özer'in avukatı bize iletti. Son olarak site tamamen kapatıldı. Mağdurlar arasında panik başladı. Bulundukları illerde cumhuriyet savcılıklarına suç duyuruları yapıyorlar" açıklaması yaptı.

kapak-120643.jpg

CUMHURİYET TARİHİNİN EN BÜYÜK DOLANDIRICILIĞI!

Thodex'de 400 bin kişinin hesabının bulunduğunu ve bunlardan 391 bininin aktif hesap olduğunu kaydeden Oğuz Evren Kılıç, "Borsada aylık 100 milyar lira yani yaklaşık 12 milyar dolarlık işlem hacmi olduğunu öğrendik. Yaklaşık 2 milyar dolarlık bir paranın buharlaştığını hesaplıyoruz. Bu cumhuriyet tarihinin en büyük dolandırıcılık vakası" diye konuştu.

Thodex kurucusu Fatih Faruk Özer'in Twitter ve Instagram hesaplarını da kapattığı tespit edildi. Thodex internet sitesinde ise yeni ortaklık nedeniyle devir işlemi yapılacağı gerekçesiyle kullanıcıların önce 6 saat ardından ise 4-5 gün siteyi kullanamayacağını duyurdu.

Kısa süre önce 2 milyon adet Dogecoin dağıtma kararı açıklayan şirketin bu dağıtımı gerçekleştireceği hafta aksaklıklar yaşanmaya başladı. Para yatırma, çekme ve transfer işlemlerinde sıkıntı söz konusu oldu. Günlerce süren bu sıkıntı üzerine şirket 19 Nisan 2021 günü hem sitesinden hem de sosyal medya hesaplarından "Dogecoin Bakım Çalışması Hakkında Önemli Bilgilendirme" şeklinde bir açıklama yayınladı.

THODEX PLATFORMUNA ULAŞILAMIYOR

Açıklamada Doge işlemlerinde kısa süreli bir bakım çalışması gerçekleştirdikleri bilgisine yer verildi. Planlı bir bakım olduğu ve saat 20.00'de başlayarak 6 saat süreceği bilgisi de paylaşıldı. Kullanıcılar sürenin dolduğu saat 02.00'den sonra da hesaplarına ulaşamadı.

Dün ise kullanıcılar boş bir sayfayla karşılaştı. Tepkiler  büyüyence şirketten sabah saatlerinde yeni bir açıklama daha geldi. Bu açıklamada ise şu bilgiler paylaşıldı:

"Dünya çapında bilinirliği olan banka ve fon şirketleri, uzun süredir şirketimize yatırım yapmak istemekte ve ortaklık teklifinde bulunmaktadır. Bu sürecin tamamlanabilmesi için işlemlerin durdurulup devir sürecinin tamamlanması gerekmektedir. Süreç 4-5 gün sürecektir. İnternette yer alan olumsuz haberlerin gerçeği yansıtmadığı, şirketimizin faaliyetlerine daha güçlü olarak devam ettiği, kullanıcılarımızın varlıkları konusunda endişeye kapılacak herhangi bir durum olmadığını bilgilerinize sunarız."

Şirkete ve yöneticilere ulaşamayan kullanıcılar da bu son gelişme üzerine soluğu emniyet ve savcılıklarda aldı.

d3-1.jpg

YATIRIMCI ÇEKMEK İÇİN PORSCHE ÇEKİLİŞİ YAPTILAR

Yatırımcılar ise Thodex'in yatırımcı çekmek için platformu kullananlara 2 milyon Dogecoin dağıtacağını açıkladığına dikkat çekiyor. Özellikle son kampanya ile yatırımcıların yatırımlarını diğer borsalardan bu platforma taşıdığı belirtiliyor. Şirketin kurulduğu dönem de adını duyurmak için çekilişle Porsche verdiği ortaya çıktı.

Thodex'in vurgun için magazin dünyasının ünlü isimlerini de kullanmış. Ünlüler, geçtiğimiz yılın aralık ayında Thodex'in tanıtımı için poz vermiş.

Pınar Deniz, Mine Tugay, Bahar Şahin, Simge Sağın, Zeynep Sever Demirel, Özge Ulusoy, Deren Talu ve Ebru Şallı gibi 8 ünlü isim Thodex için objektif karşısına geçmiş. Thodex'in reklam yüzü olan ünlüler, bu kareleri de sosyal medya hesaplarından da paylaşmış.

Bu dolandırıcılık akıllara Sandra Bullock, Cate Blanchett, Anne Hathaway gibi yıldızların rol aldığı soygun filmi Ocean's 8'i akıllara getirdi. Filmde de dolandırıcılar vurgun için ünlü isimleri kullanmıştı.

epjfchmxyaaiuhz.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN