Sahilleri süsleyen bu çiçeklere dokunan yandı... Cezası 109 bin 593 TL!

Sahilleri süsleyen bu çiçeklere dokunan yandı... Cezası 109 bin 593 TL!

Bu çiçeğe sakın elinizi sürmeyin! Akdeniz kıyılarını süsleyen, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan ve toplama cezası 109 bin 593 Türk Lirası olan zambaklar, yoğun çiçeklenme döneminin başlangıcında görsel bir hava sunuyor. Ancak cezasıyla da göz korkutuyor. Detaylar haberimizde…

Mersin sahilleri kum zambaklarıyla boyandı. Nesli tükenmekten korunan zambaklar, Eylül ayının son günlerinde yoğun bir şekilde çiçek açtı. T Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Müdürlüğü'ne bağlı Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü sahilindeyse zambak yoğunluğu ilgileri topladı. Sahilde beliren zambaklar çiçekleriyle görsel bir şölen sunarken, enstitünün bitki besleme ve süs bitkileri bölümünde projeye adım atıldı.

kum zambağı

Diğer yandan zambaklarla ilgili etkili uyarılara vatandaşların daha duyarlı olduğu, zambakları toplama ve götürme cezasının bu sene 109 bin 593 Türk Lirası olduğu açıklandı.

Toplamanın cezası açıklanması sonrasında neden böyle bir karar alındığı ve bu çiçeğk hakkında daha fazla detay ilgili uzmanlar tarafından açıklığa kavuşturuldu. İşte o açıklamalar...

"TÜRK DOĞA TÜRLERİ"

Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Ayhan Aydın, "Kum zambakları nergizgiller familyasına ait çok yıllık yumrulu bir bitkidir, beyaz çiçeklere sahiptir. Çiçeklenme dönemi Ağustos ve Ekim ayları, bu bitkinin çiçeklenme dönemidir. Şu anda da çiçeklenmenin yoğun olduğu bir dönemdeyiz. Kum Zambağı 'Pancratium maritimum' dediğimiz Türkiye'nin doğal türüdür. Bunun dışında doğal başka türlerde vardır ama 'Pancratium maritimum' Türkiye'nin doğal türüdür. Akdeniz bölgesinde ve Karadeniz'in güney kesimlerinde görülebilmektedir. Bu tür tehlike altındadır" ifadelerine yer verdi.

Geçtiğimiz senelerde enstitünün içerisine girerek bu çiçekleri koparan kişilerin oldukça fazla olduğunu vurgulayan Aydın, "Yapılan çalışmaların görünürlüğünün artması, basında yer alması sonucu artık eskisi kadar koparılması yapılmamaktadır, daha az yapılmaktadır. Vatandaşlarımız da bu konuya duyarlılık göstermektedir. Yıldan yıla değişmekle birlikte 109 bin lira civarında bir koparma cezası var. Ayrıca bu türün dışarıya çıkartılması da yasaktır" diyerek konuşmasını noktaladı.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN