Boş lahmacunlar şifa olsun

Bayramlarda boş bakalava ile daha önce tanıştırılmıştık. Dolusu, ateş pahası olmuştu.

Cevizlisini, fıstıklısını unutup baklavanın boşuyla idare ettiniz, diyelim. Fakat onunla bitmiyordu. Lahmacun, pide, börek, mantı, içli köfte ne olacaktı?

Kuşbaşı, kıyma fiyatlarıyla baş edilemiyor epeydir. Dünyada et, gıda fiyatları gerilerken bizde ilerlemeye devam ediyor.

Et ve Süt Kurumu bile zararına satışlara dayanamadı, mağazalarından bazılarını kapattı. Bu pahalılığa, ziyafet nasıl dayansın!

Neyse ki demokrasilerde çare tükenmiyor. Ona da çözüm bulundu.

Canlı hayvan ithalatı dahi denendi, et fiyatlarına yine de çare olamayınca sırada ne beklersiniz? Bittabii lahmacunun boşuna alıştırılmayı.

Ucuza yedirilecekse geriye etsiz lahmacundan, boş pideden başka ne kalıyor?

Kurban Bayramı’na doğru, Tarım Bakanlığının bir iç talimatıyla çalkalandı ortalık. Lahmacun, pide, börek gibi ürünlerin harcına ne katıldığı denetlenmeyecek, sihhi kalitesine karışılmayacak diye anlaşıldı.

Gerçi Bakan İbrahim Yumaklı, tepkilere hak verip genelgeyi yeniletti, yanlış anlaşılmayı düzeltti sağ olsun...

Ama lahmacuna tavuk, böreğe sakatat, kıymalı pideye kuğu koydurulmayınca bitmiyor.

Hakikisinin yanına yaklaşılamıyorsa taklit lahmacunun, sahte içli köftenin, hileli böreğin önüne geçilebilir mi?

Ne yediğinizi dert etmediğiniz sürece, her keseye uygun lahmacun sunuluyor.

Ne demişti siyaset büyükleri; meseleleri dert etmezseniz ortada mesele kalmaz. Afiyet, şifa olsun.

Anadolu lezzetlerini dünyaya tanıtmak için yola çıkan Seraf Restaurant’tan bahsetmiştim size. Lahmacunu, soğan dolması, içli köftesiyle Michelin Rehberi’ne girmeyi başarmıştı. Mahmutbey’den sonra, bu yaz Vadi İstanbul’da da açıldı. Ve lahmacunu, 160 lira.

Seraf’ın sahibi Doğan Yıldırım’ı, bayram bayram tekrar andım. Pahalısından şikayet çok olsa da ucuz lahmacun yemeği hiç önermez. Fiyatı, kuzu döşünden kıyma maliyetinin bile altındaysa mutlaka atık malzeme kullanılıyordur diye. Atık dediğiyse kıkırdak ve benzeri artık dokular...

Öyle ya! Kıyması, sebzesiyle malzemeden çalmadan ucuzlatmak mümkün olmadığına göre... Bugün artık 70-80 liraların altına lahmacun, başka nasıl kurtaracak?

Bodrum’da; Adana İl Sınırı’nda 130’a, Maça Kızı ve Mandarin gibi daha tuzlulardaysa 450’den 850 liralara kadar sosyete lahmacunu yemeseniz de olur. Tamam, 2 kilo kıyma fiyatına, kazık lahmacun yenmesin.

Ama Bağcılar’da, mahalle arasında dolu lahmacunu maliyetinden ucuza yiyorsanız, orada durup düşünün.

Dünyada bir yıldır et, gıda fiyatları aydan aya düşerken Türkiye’de neredeyse 3 yıldır her ay artıyor.

Ahali, lahmacun da mı yemesin? Yesin, yemesine de... Sahtesini yiyeceğine, boş lahmacun yesin daha iyi. Hem üste, boş baklavayla cila bile çekebilir.

Söylemiştim, yine söylüyorum:

Fakirleşen toplumlar, umduğunu değil bulduğunu yer. Enflasyonla büyüme modelinin başarısıdır. Teşekkürü, kime edeceğinizi biliyorsunuz.

YORUMLAR (51)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
51 Yorum