Dolu lahmacun Üst Akla karşı

Kahraman bakkal, süper markete yenildi. Lahmacun cephesindeyse şanlı direniş sürüyor. Şimdilik tabii.

Dolu lahmacun, Üst Akla daha ne kadar direnecek, bilemem.

Üst Aklın, ekonomimize son saldırısı malum. Kıyma fiyatlarını patlatmak suretiyle halkımızı boğazdan vurmaya kalktı. Operasyonun kod adı, 'can boğazdan gelir'.

Dolu baklavadan sonra sıra, halkımıza dolu lahmacun da yedirmemekte.

Fakat hedef, lahmacunmuş gibi görünse de asıl hedef, AK Parti iktidarı yine. Ekonomi yönetimini başarısız göstermeye dönük bir komplo olduğu açık.

Rawest Araştırma Direktörü Roj Girasun, bu havada lahmacunlu kahvaltıya davet edince ikiletmedim o yüzden. Yanında ciğer de olacaktı ama göze aldım.

Eyyam-ı bahur sıcaklarında zorlu bir sınamaya benziyordu. Ancak geri çeviremezdim. Roj, Diyarbakır'dan kalkıp gelmese de geri çeviremezdim. Hatırdan fazlası söz konusuydu.

Yerinde görüp tatma, boğaz harbinin ön cephesinde son durumu gözleme fırsatını nasıl tepebilirdim!

Üstelik Vedat Milor'un Lezzet Rehberi'ne girmiş, övgülerine mazhar olmuş bir lahmacundan bahsediyordu. Şimdiye tanışmamış olmam dahi büyük bir eksiklikti.

Uzatmayayım; Mustafa Karaalioğlu ve Mehmet Ocaktan'la birlikte cesaretimizi toplayıp Şişli Osmanbey'deki Mahir Lokantası'na kurulduk.

Hemen şunu müjdeleyebilirim; lahmacun, dirençli çıktı. Üst Aklın fâhiş zamlarına karşı henüz, her yerde havlu atmış değil.

Kim derdi ki 70 liraya, hatta onun bir lira altına kâğıt gibi ince, çıtır lahmacun yemek hâlâ mümkün!

Boşunu, sahtesini yersiniz de yüzde 80'i kuzu döşünden dolusunu; bu paraya bulabileceğinizi söyleseler inanmayın, derdim.

Lokantaya adını veren Mahir Usta, başarmış. Fiyatı sınırda tutuyor. Derdi, esnafı korumakmış.

Güveçten diğer tencere yemeklerine, hepsinde alım gücü-fiyat dengesini gözetiyor.

Mahir Usta değil de sanki Doçent Nurettin Nebati mübârek! Esnaf lokantası ya, esnafın beslenmesinden sorumlu zannediyor kendini.

Fiyatlarını kıyaslamak, yanlış gerçi. Aynı lahmacun değiller. Hepsi, ayrı tarz ve malzemeden. Fakat Michelin Rehberi'ne giren Seraf'ta veya Günaydın'da, Adana İl Sınırı'nda iki katına yiyeceğiniz lahmacunlar da Üst Akla direniyor. Lezzetlerinden ve harçlarından taviz vermeden hem de.

Esnaf lokantası dışında esnaf dostu restoranlar var böyle.

Yine de destekleri yetecek mi; lahmacun, nereye kadar direnebilecek? Üst Akıl, bütün gücüyle abanıyor; can dayanmaz buna.

Lahmacun düşerse Allah korusun, nerelerin düşeceğini düşünmek bile istemiyorum.

Rawest Araştırma, Türkiye'nin yeme-içme haritasını çıkaracakmış. Roj Girasun, geniş bir gastronomi araştırmasına hazırlandıklarından bahsetti.

Durdukları, kabahat...

Michelin Rehberi, geçen sene İstanbul'a geldi. Urla'da OD Urla, Marmaris'te Nuup gibi restoranlar da iddialı; gözlerini Michlen'e dikmiş, yıldız bekliyorlar. Bodrum, zaten sırada.

Bu da Üst Aklın bir operasyonuna benziyor. Maliyet baskısı altına alarak kuşattıkları lahmacunu, dar bir alana sıkıştırıyorlar.

Yerli ve milli mutfağımızı ayakta tutmak için hangi durakta, ne yenebileceğini bilmek şart yani. Gastronomi araştırmasının önemini, çok daha artırıyor.

Michelin'i Türkiye'ye yaymaya uğraşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy'a da yol gösterecektir.

Her şey, lahmacunu korumak için.

YORUMLAR (40)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
40 Yorum