Jet Fadıl’ın yükseliş ve düşüşleri

Bu topraklardan bir Jet Fadıl geçti, diyecekler. Ama henüz fırtınası dinmedi.

Ne yaptıysa dünyanın ilkine imza attığı iddiasıyla yaptı. Ne konuştuysa büyük konuştu. Küçük hedeflere hiç yüz vermedi. Hep büyük düşündü. Kudüs düşkünlüğünü de işlerine mutlaka yansıttı.

Hele Türkiye’nin İlk Dünya Otomobili diye tanıttığı İmza’yla büyük sansasyon yakaladı.

Gerçi başarıları, dolandırıcılık davalarının gölgesinde kaldı.

Ancak iç yüzü ne olursa olsun, dışa karşı iddiasından asla vazgeçmedi.

İkna gücü yüksekti, hapiste bile durduramayacaklardı.

Komplolarla, emperyalist saldırılarla, kıskançlık ve yalanlarla durdurulmak isteniyormuş gibi gösterip de mi inandıramayacaktı? İnanan çıktı, yine çıktı, hâlâ çıkıyor.

krs16-bekiii.png

4 gün önce aldığı rekor hapis cezasıyla adı, bir kez daha gündemde.

Sorumluluğu her defasında üstlerine yıktığı gizli güçler, bu sefer başarabilecek mi, başaramayacaklar mı; görülecek.

Peki ünü ve Jet Fadıl lâkabı nereden geliyor?

NTV sitesi, merak edenler için sıra dışı hayat hikayesini çıkarmış. İyi bir özet, gayet objektif. Buyurun oradan okuyalım, hemen aşağıda.

NE ÖNÜ NE HIZI KESİLEBİLDİ

Fadıl Akgündüz, 1987’de Jet Sürücü Kursu’nu açarak iş hayatına girdi. 1989’da kendisine ait Jetpa Holding’in ilk şirketini kurdu. Pazarlama şirketiyle 700 bin aileye konut, otomobil, elektrikli ev ve ofis cihazları sattı.

Türkiye’nin ilk özel toplu konut projesi JETKONUT’u, 1998’de hayata geçirdi.

“Türkiye’nin İlk Dünya Otomobili İmza Projesi”ni, 1999’da uluslararası pazara sundu. Ve dünyanın birçok ülkesinden 300’den fazla distribütörlük talebi aldı.

Siirt, Diyarbakır, Batman, Mardin ve Şanlıurfa’da kurulacak beş otomobil fabrikasında, yılda 1 milyon 250 bin otomobil üretilmesi planlandı.

1995’te Dünya’nın ilk İslami Otel konsepti ile Caprice Hotel’i dünya turizm pazarına sundu ve bununla, 2012 yılında Malezya’da dünyadaki ilk 5 Hilal ödülünü aldı.

Caprice Gold Bayrampaşa İstanbul projesi, yüzde 87 seviyesine gelmiştir. Avrupa’nın en büyük ve dünyanın tek 7 Hilalli otelidir. Binanın üzerine Kudüs’ten getirilen Kubbetü’s-Sahra, taç olarak giydirilmiştir.

Görünenin aksine arka planda sürekli hissedarları ve halk ile mali sorunlar da yaşamaktadır. Avrupa’da kurduğu İslami Titan oluşumuyla gurbetçilerin dini duygularını sömürerek yaklaşık 650 milyon mark toplayıp ortadan kaybolduğu iddiasıyla açılan davalarla başı derde girmiştir. Ve 600 milyonluk JetPa’nın mal varlığını 3 milyon liraya ablasına ve eniştesine devretmek suretiyle holdingin içini boşaltıp insanları mağdur ettiği suçlamalarıyla...

Alacaklılarının çok büyük bir kısmı hâlâ alacaklarını tahsil edememiştir. Ayrıca cezaevinden bile devremülk satışı yaptığı ortaya çıkmıştır.

“Almanya’daki bazı Türk vatandaşlarını yüksek kâr payı vaadiyle kandırarak dolandırıcılık yaptığı” iddiasıyla 2003 yılında tutuklu olarak yargılandı. Akgündüz, 15 ay sonra tutuksuz yargılanmak üzere kefaletle serbest bırakıldı.

Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan Fadıl Akgündüz, Kasım 2006’da “nitelikli dolandırıcılık” suçundan 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay’da usulden bozuldu, zaman aşımına girmesiyle yeniden yargılanmadı.

“Capricegold Bayrampaşa” ve “Capricegold Maldivler” projelerinde yatırımcılara verdiği sözü yerine getirmediği şikayetleriyle hakkında soruşturma başlatıldı. Akgündüz, “nitelikli dolandırıcılık” suçlamasıyla çıkarıldığı mahkemece 22 Aralık 2015 tarihinde tutuklandı.

Akgündüz, 28 Mart 2017 tarihinde tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi.

28 Nisan 2023 tarihinde ise “Caprice Gold” ile “Caprice Maldivler” projelerinde, 614 kişiyi dolandırmaktan yargılandığı davadan karar çıktı.

İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Fadıl Akgündüz’ü 2 bin 504 yıl gibi rekor bir hapis cezasına çarptırdı.

YORUMLAR (61)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
61 Yorum