Ticaret savaşının fuarı

basliksiz-2.jpg

Çalışanları, Beyaz Saray önünde "personeliniz ateşkes istiyor" eylemiyle Biden'a seslendikten 24 saat sonra Antalya'daydım. Hâlâ ne tutuklanan ne de Beyaz Saray'dan kovulan çıkmıştı.

Ve otelim, Denizbank yöneticisi kaynıyordu. Müdür seviyesindeki bütün yöneticileri toplanmıştı. Binden fazla kişiydiler. Birini bile konuşturmayı başarsam şu fon skandalının perde arkasını aydınlatabilir; fonzede futbolcuların Seçil Erzan'a kanıp milyon dolarları kaptırırken neye güvendiklerini, dönen dolapları bankanın nasıl fark edemediğini ve Farih Terim'in bu saadet zincirinde oynadığı rolün tüm gizemini çözebilirdim.

Şansımı denedim de. Fakat ketumdu Denizbankçılar, ser verip sır vermiyorlar.

Antalya'da kampa çekilmelerinin fon skandalıyla ilişkilendirilmesini dahi kabul etmiyorlar. Özel gündemle değil, senelik rutin değerlendirme ve strateji toplantılarından biriymiş, o kadar.

Peki, ben de inandım, deyip rutin hâle gelen başka bir etkinliğin, Dosso Dossi Fashion Show Fuarı'nın yolunu tuttum.

basliksiz-3j.jpg

Mr. Dosso Dossi sahne adıyla DJ'likte kariyer ve şöhret basamaklarını hızla tırmanan patron Hikmet Eraslan, oradaydı. Üstüne yıldız tozu serpiştirilmiş, havalı bir kostümle karşıladı. Açılış gecesi yine şovunu yapmıştı. Sabahında da fuarda, siftah ediyordu.

Hikmet ve Ahmet Eraslan'la stantları dolaştıktan sonra defileye geçtik. Çoğul konuşuyorum; usta sanatçılar Ahmet Güneştekin ve İsmail Acar'la pop sosyolog Ertuğrul Özkök de bizimleydi

Finalde Mr. Dosso Dossi'nin podyuma da çıkmasıyla gösteri kısmı tamamlandı. Ticaretse yeni başlıyor.

Kıyafet tasarımlarında, Orta Asya pazarına yöneliş hemen fark ediliyordu.

Ağırlık, daha önce Rusya ile Ukrayna'daydı. Giyim ihracatçılarımız, savaştan bu yana iki pazarda da ciddi kayba uğradı.

Geçen sene fuara katılımda ne kadar fire verdiklerini sormuştum. Ukrayna'dan katılımlarda yarı yarıya düşüş vardı.

Ukrayna baş aşağı giderken bu sene Rusya'dan katılım da düşüşe geçmiş.

Ama katılımcı sayısı aynı, değişmemiş. Boşluğu, Özbekistanlılar başta, Orta Asya'dan gelen yeni müşteriler kapatıyor.

Yaptırımlardan sonra, Rusya'nın Batı'ya açılan tek kapısı Türkiye'ydi. 2022'de bavulunu kapan Rus, tatil ve ticaret için Türkiye'ye koştu. Dosso Dossi fuarına Rus katılımı, yüzde 15 artmıştı.

Savaş ve ambargo geçen yıl Rus ekonomisini vurmadı ama bu yıl etkisi, tâ Antalya'dan hissediliyor.

Dosso Dossi, yenilikçi bir fuar. Türkiye'den ihracatçılarla yabancı ithalatçıları "iş tatili"nde buluşturuyor.

Türkiye'den 150 firma, stant kiralıyor. Dosso Dossi de 15 bin dolarlık alım garantisi karşılığında, 5 bin alıcıyı bir haftalığına Antalya'da ağırlayarak satıcılarla eşleştiriyor.

Alıcılar için kazan-kazan durumu. Ailece 5 yıldızlı tatillerini bedavaya getiriyorlar. Hem eğlenip hem alışverişlerini yaparak ülkelerine dönüyorlar.

İkidir geziyorum fuarı. Bu sene çıtayı daha da yükseltmişler. Daha canlı, daha eğlenceli ve daha estetik, tıkır tıkır işleyen, şık bir organizasyondu.

Dostlarım, diye övgüde torpil geçtiğimi düşünmeyin. Aksine, yanlış anlaşılmamak için az bile söylüyorum. Fazlası yok, eksiği var.

Bir kez daha kutluyorum; bu darlıkta ekonomimize katkıları, yabana atılamaz. Bravo Dosso Dossi, bravo!

YORUMLAR (10)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
10 Yorum