Milli Takım’ın, Dünya Kupası yolu

Milli Futbol Takım’ımız,  yaz döneminde Avrupa Şampiyonası finallerininde mücadele verecek. Ancak sınavı bununla sınırlı değil.  

Önümüzdeki hafta 2022 Dünya Kupası Grup Eleme maçları da başlıyor. Hem de ne sınav. 7 gün içinde 3 maç oynayacak.  

24 Mart Çarşamba günü evimizde, grubun en güçlü ekiplerinden Hollanda ile oynarken, 27 Mart Pazar günü İspanya’nın Malaga şehrinde Haaland’lı, Sörloth’lu Norveç’le mücadele edeceğiz.  

Sonra da yine içerde Letonya’yı misafir edeceğiz... 

***

Nasıl bir fikstürse kıtanın en doğusundan en batısına gidip yeniden en doğusuna döneceğiz.  

Tıpkı Avrupa Şampiyonası elemelerinde Konya’da,  Dünya Şampiyonu Fransa’yı yendikten sonra, Avrupa’nın en uzak ülkesine kuzey-batıya, kutuplara doğru, İzlanda’ya gitmiş ve yorgun argın, idman yapmaya bile fırsat bulamadan maça çıkmış, 2-1 kaybetmiştik. 

Şimdi de yine İstanbul’daki Hollanda maçından sonra 4 bin km yol yapıp Malaga’da Norveç’e konuk olacağız. Neden Oslo değil de Malaga,  ne alaka diyebilirsiniz. Norveç’teki sıkı pandemi kuralları sebebiyle, Norveç, bütün maçlarını dışarda oynuyor.  

Bu durum aleyhinde de görülse, Vikingler, bunu müthiş fırsata çevirmişler. Maçlar zaten seyircisiz oynandığı için herhangi bir dezavantajı da yok. 

***

Yani, ilk maçları Cebelitarık’la deplasmanda. Eğer ikinci maç Oslo’da olsaydı 3.700 km yolculuk yapacaklardı ancak, en yakın şehri yani İspanya’nın Malaga şehrini tercih ederek Cebelitarık’tan yarım saatte Malaga’ya ulaşacaklar.  

Ne yol yorgunluğu, ne idman noksanlığı. Üstelik karşılarında da 4 bin km yol yapan Türkiye... 

Tabii, Türkiye’nin coğrafi konumunun rolü büyük ama normalde UEFA, fikstür çekerken genelde yakınlık uzaklıkları gözönünde bulunduruyor ve ülkelere yardımcı oluyor.  

***

Ancak biz Türkiye olarak bu fikstür garabetini, en büyük dezavantajla kullanıyoruz. 

Düşünün bir de grubumuzda Karadağ olmasa, Avrupa’nın bütün uclarını görecektik. Tek yakın maçımız da Balkanlar’daki Karadağ’la. Cebelitarık, Norveç, Letonya, Hollanda.., Kolay gelsin Milli Takım... 

TFF’nin özellikle UEFA Yönetim Kurulu üyesi, başarılı temsilcimiz Servet Yardımcı’nın, bundan sonraki fikstürlerde daha aktif olmasını bekliyoruz. 

Az değil, tam 3 maç. 9 puanı koparıdınız mı, zirveye yerleşirsiniz, peki ya kaybederseniz Allah korusun, işimiz çok zorlaşır... 

***

2002 Dünya Kupası’na tam 48 yıl aradan sonra katıldığımızda bir hayali gerçekleştirmiştik. Üstelik de finallerde fırtına gibi esmiş ve Şampiyon Brezilya, finalist Almanya’nın ardından Dünya Üçüncüsü olmuştuk. 

2006-Almanya, 2010-G.Afrika, 2014- Brezilya ve 2018-Rusya olmak üzere tam 4 Dünya Kupası finallerine katılamayarak 20 yılı boşa harcadık. Şimdi direksiyonda yine Şenol Güneş var. İnşallah gitmeyi başarırız ve  orada yine yeni bir hikaye yazarız. 

Cengiz yönetiminde Galatasaray haklı 

3.5 yıldır görevde olan Mustafa Cengiz yönetimindeki G.Saray, Fatih Terim’li kadrosuyla 2 defa şampiyonluk yaşadı. Son derece başarılı bir grafik bu.  

Cengiz’in devlette görev yapmış  olması, büyük avantajdı, çoğu defa  ölçülü davranışlar sergiledi. Zaman  zaman maksadı aşan veya konjöktüre uyarak agresif demeçler vermesi yadırgansa da genelde karnesi iyiydi. Saha sonuçları da oldukça iyi oldu.  

***

Başarıda Faslı oyuncu Belhanda’nın katkısı da büyük kuşkusuz. Taraftarla yıldızı pek barışmasa da Fatih Hoca’nın vazgeçemediği oyunculardan da biri oldu Faslı oyuncu.  

Agresifliği, hakemlere ve rakiplere karşı, fair play sınırlarını aşan davranışları, taraftarıyla zaman zaman didişmesi sebebiyle zaten çok tepki çekiyordu.  

Ancak yönetimi, başkanı direk hedef alan açıklamaları, haddi aşmaktı ve asla sporcu ahlakına yakışmazdı. Kendine hakim olamayarak da, kendi sonunu kazırladı.   

***

Sahanın zeminiyle ilgili şikayetçi olabilirsin, nasıl olumsuz etkilendiğini de açıklayabilirsin ama ekmek yediğin bir kulüpte, başkana boyundan büyük laflar edemezsin.  

Hiç bir futbolcu, hiç bir kulübe veya federasyona böyle bir gider yapamaz, yapmamalı. Başkan Özbek ve yönetim de gereğini yaptı zaten.  

Bütün kulüplere örnek, futbolculara da ibret olsun. Herkes haddini bilecek... 

Çebi’li, Yalçın’lı Beşiktaş müthiş 

Sezona çok kötü başlayıp Avrupa’ya havlu atan, ligde gerilere düşen Beşiktaş, bambaşka bir hüviyete büründü.  

Çok zor bir göreve talip olan Ahmet Nur Çebi ve arkadaşları, mali sorunlarla boğuşurken başta Sergen Hoca kararı dahil, çok isabetli, az maliyetli nokta transferlerle müthiş işler yaptı. 

***

Sergen Yalçın, kendisine güvenenleri mahçup etmeyerek efsanesi olduğu Beşiktaş’ta şu ana kadar tartışmasız sezonun en başarılı hocası oldu. 

Lig’de maç eksiğine rağmen lider, kupada da finalist oldu. Rakibi Antalyaspor’la mücadele verecek Beşiktaş’ın, ligdeki rakipleri de G.Saray ile geride kalsalar da F.Bahçe ve Trabzonspor.  

Ancak maç eksiği olduğu için avantaj Beşiktaş’ta. Üstelik de göze hoş gelen bir futbol oynuyor. Ne diyelim, helal olsun. 

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum