Spor dünyası olmasa işgal kınanır mıydı?

İyi ki spor dünyası var… İyi ki sporcular, yöneticiler, hocalar ve uluslararası spor kuruluşları var…

Göz göre göre bir ülke işgal ediliyor, şehirler bombalanıyor, insanlar öldürülüyor, çocuklar katlediliyor hür dünyadan ses çıkaran yok…

Üstelik de Rusların suç ortağı gibi davrandı…

ABD Başkanı ve diğer Batılı liderler her aşamada Putin’i teşvik yarışına girdiler… Adeta, Ukrayna’yı işgaline çanak tuttular…

***

Muhtemelen Putin’e suçüstü yapmak için Ukrayna’yı feda ettiler, insanların kanını akıtılmasına ortam hazırladılar…

Bir tek şıkıdım şıkıdım oynamadıkları kaldı, belki de kapalı kapılar ardında onu da yaptılar…

Bereket ki spor camiası vardı ve en büyük ses getirenler, onlardı… Üç maymunu oynayan siyasi aktörleri de harekete geçirenler, onlar oldu…

***

Her savaşta önce menfaatlerini düşünen “Daha fazla silah satabilir miyiz?”in hesabını yapan ve ticareti önceleyen ölüm tacirleri, insanlık dışı planlarını uygulayadursun, ilk tepkiler yine spor camiasından geldi…

Aralarında pek çok branşta ünlü Rus sporcuların da yer aldığı çok büyük kitle, işgale büyük bir tepki gösterdi..

Başta FİFA, UEFA olmak üzere spor dünyasında birçok kulüp, spor insanı ve sporcu, Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı harekatı kınarken, savaşın durdurulmasına dair mesajlar verdi.

***

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı harekata dair tepkiler her geçen dakika daha da büyürken, spor camiasında da Ukrayna’ya destek mesajları gelmeye devam ediyor.

Değişik branşlardan temsilciler Rusya’yı kınayan mesajlar verildi

En sert mesaj bir efsane Rus sporcudan. Dünya şampiyonu Kasparov, hem Putin’i, hem de ona göz yuman Batı liderlerini bombardımana tuttu…

İşte spor camiasından yükselen seslerden yaptığımız derlemeleri sizlerle paylaşıyoruz:

İŞTE İŞGALE KARŞI YÜKSELEN SESLER

Rus Garry Kasparov:”Putin, dünyanın beslediği bir yılandır” dedi.

Kasparov: “Ukrayna’yı askeri olarak, derhal destekleyin...

Diktatörün yalan ve nefret yaymasına yardım etmeyi bırakın...

Rus petrol ve gazını almayın. OPEC’e baskı yapın, üretimi artırın... Maliyetlerin, fedakarlıkların olacağını kabul edin.”

Şampiyon Garry Kasparov, geçmişte de, Türkiye ile ihtilafta “Putin’in Türkiye’ye yönelik adımları vizyonsuz, dar görüşlü, çok aptalca, çok provokatif ve asılında Rusya’nın zararına” demişti...

RUS GAMOVA: 'UTANÇ VERİCİ'

Rusya’nın dünyaca ünlü voleybolcusu Gamova, “Bu utanç verici sayfa, sonsuza kadar ülkemin tarihinde olacak. Rusya’nın bir Avrupa ülkesini bombalayacağı aklımın ucundan geçmezdi.

Şimdi tüm dünya Rusya’ya karşı. Bize yaptırımlar uyguluyorlar ve kendi ülkelerinde görmek istemiyorlar. Bizi izole ediyorlar.

Hükümetimiz bir an önce askeri harekata son vermeli, utanıyorum ve korkuyorum.

Rusya’daki birçok insanın savaşa karşı olduğunu da bilin..” dedi.

MOSKOVALI SMOLOV’DAN UKRAYNA BAYRAĞI

İşgalin başlamasından bu yana kendi ülkesine ilk tepki gösteren sporcu Rus futbolcu Fedor Smolov olmuştu.

Dinamo Moskova’da forma giyen milli Rus futbolcu Fedor Smolov da Rusya’nın Ukrayna’ya yaptığı harekata tepki gösteren isimlerden birisi oldu.

Smolov, sosyal medyadan “Savaşa hayır” dedi.

FİFA VE UEFA’DAN SERT YAPTIRIMLAR

FIFA ve UEFA, Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri işgal operasyonunu kınadı ve önemli yaptırım kararları aldı. Bunlar:

1-Rusya topraklarında maç oynanmayacak.

2-Rusya’nın tarafsız sahada oynayacağı maçlarda taraftar olmayacak.

3-Rusya maçlara ‘Rusya’ adı altında değil ‘Rusya Futbol Birliği’ adı altında çıkacak.

4-Rusya maçlarında Rusya bayrağı ve ulusal marşı çalınmayacak.

FIFA, açıklamasında “Ukrayna’daki durum hızla iyileşmezse yakın gelecekte Rusya’yı uluslararası müsabakalardan men dahil tüm yaptırımları hazırda tutmaktadır.

Avrupa futbolunun patronu UEFA da, 28 Mayıs’ta Rusya’nın St. Petersburg kentindeki Krestovsky Stadı’nda oynanması planlanan Şampiyonlar Ligi final maçını Fransa’ya almıştı..

IOC VE IPC’DE AMBARGO UYGULUYOR

Uluslarası Olimpiyat ve Paralimpik komiteleri de Rusya’nın Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’na Olimpiyat Komitesi adı altında katılmasına müsaade ediyor.

Rus bayrağı ve marşının kullanılmasını menediyor.

Uluslararası Judo Federasyonu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in federasyondaki onursal başkanlık ve büyükelçi statülerinin askıya alındığını duyurdu.

Dövüş sanatlarıyla yakından ilgisi olduğu bilinen Putin’in, küçük yaşlarda başladığı judoda siyah kuşağı bulunuyor.

POLONYA-İSVEÇ-ÇEKYA TEK CEPHE

Polonya, İsveç ve Çekya futbol federasyonları, Rusya’da Dünya Kupası play-off maçlarının oynanmasına karşı çıkmıştı.

Üç ülke futbol federasyonları, Rusya’da oynanması planlanan maçların başka ülkelere alınmasını beklediklerini dile getirmişlerdi.

Polonya Futbol Federasyonu, Rusya ile Moskova’da oynamayacaklarını da açıklamıştı..

VETTEL: ”RUSYA GP’DE YOKUM”

Rusya’nın Ukrayna’ya askeri operasyon düzenlemesine karşı çıkan Alman Sebastian Vettel, Rusya GP’sinde yarışmayacağını söyledi.

Aston Martin’in tecrübeli pilotu,” İnsanlar, aptalca sebeplerden dolayı ölüyor.

İptal olsun ya da olmasın, Rusya GP’de yarışmayacağım. Bu, benim kendi kararım.”

Hollanda’lı pilot Verstappen de Vettel gibi Rusya GP’sini boykot edeceğini deklare etti…

F1 yönetimi ise sporcuların sesine kulak vererek Formula 1yarışlarının Rusya ayağını iptal etti.

SCHALKE 04’TEN GAZPROM’A RET:

Almanya ekibi Schalke 04, forma ana sponsoru Rus enerji şirketi Gazprom ile anlaşmanın sona erdirildiğini açıkladı.

Schalke 04, formasındaki Gazprom logosunu daha önce kaldırmıştı.

UKRAYNALI LUZHNYİ DE CEPHEDE:

Luzhnyi, “Durum korkunç, Birleşik Krallık’ta koçluk yapmak istiyorum ama her şeyden önce dimdik durup halkım, ülkem ve demokrasi için savaşacağım.

Luzhnyi, 8 yıllık koçluk kariyerine devam etmek için İngiltere’ye dönmeyi planlıyordu.

Luzhnyi, Ukrayna’nın 1991’deki bağımsızlık ilanından önce Sovyetler Birliği’nde Dinamo Kiev ile 8 lig şampiyonluğu kazanmıştı.

YAREMCHUK: “ŞİMDİ BİRLİK ZAMANI”

Ajax’lı Yaremchuk:”Ben Ukraynalı’yım ve bununla gurur duyuyorum. Memleketimden binlerce kilometre uzakta, anavatanında gergin olan herkese destek olmak istiyorum, şimdi birlik olma zamanı.

Burası bizim ülkemiz, tarihimiz, kültürümüz, insanımız ve sınırlarımızdır.”

ZİNCHENKO’DAN BEDDUA

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etme kararı almasının ardından Instagram’dan bir paylaşım daha yapan 25 yaşındaki futbolcu Zinchenko, “Umarım en acılı şekilde ölürsün, yaratık!” ifadelerini kullandı.

Zinchenko, bu paylaşımını kısa süre sonra kaldırdı.

BARCELONA-NAPOLİ-PRAG

UEFA Avrupa Konferans Ligi’nde Fenerbahçe’yi konuk eden Çekya’nın Slavia Prag takımı, “Ukrayna’nın yanındayız” tişörtleri ile ısınmaya çıktı.

UEFA Avrupa Ligi rövanşında karşılaşan Napoli ve Barcelona’lı futbolcular futbolcular, başlama düdüğü öncesinde birlikte tuttukları “Savaşı durdurun” pankartı ile poz verdi..

MALINOVSKYI: “SAVAŞ İSTEMİYORUZ”

Atalanta’nın Ukraynalı oyuncusu Ruslan Malinovskyi, attığı golden sonra “Ukrayna’da savaş istemiyoruz” yazılı tişörtünü göstererek ülkesi Ukrayna’nın yanında olduğunun mesajını verdi. Türk futbolcu Merih Demiral da arkadaşına destek verdi.

ATAMAN: SAVAŞI DURDURUN

Anadolu Efes Başantrenörü Ergin Ataman, Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri harekatı kınadı ve “Masum insanlar, çocuklar ölüyor” dedi ve savaşın durdurulmasını istedi.

Bir yaptırım da basketboldan geldi. Eurolig, Rus takımlarının ev sahibi olduğu maçların tarafsız sahalarda oynanacağını açıkladı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.