Türkiye’ye organizasyon gerek

Formula 1, 100 bin seyirciyle İstanbul’u salladı, bacasız fabrika istiyorsak, turizmden on milyarlarca dolar bekliyorsak ülkenin tanıtımınıen iyi sporla yapabiliriz. Yeniden eski şaşaalı yıllara dönmeliyiz. Büyükler gençler, engelli-engelsiz her türlü faaliyetler. Olimpiyatlar, oyunlar, dünya ve Avrupa şampiyonaları. Hazır tesisler hazır, insan sermayesi, altyapı, her şey tamam. Zahmet olacak ama sıvayın kolları, işe koyulun.

er şey, insanla güzel… Bütün yatırımların varlık sebebidir insan, kurum ve kuruluşların olmazsa olmazıdır… Organizasyonların da asli unsurudur…

Olimpiyatlar’ın, Paralimpik Oyunları’nın, Dünya ve Avrupa şampiyonalarının… Atletizmin, yüzmenin, güreşin, halterin, bisikletin, motosikletin de…

Tabii ki Formula 1’in de…Yarışanlar insan çünkü…En lüks marka arabalara binseler bile…

Kazanan Schumacher oluyor, Bottas oluyor, Mercedes’ler, Ferrari’ler değil…

***

Formula 1, yaklaşık 10 yıl aradan sonra geçen yıl İstanbul’a geri dönmüştü… Ancak pandeminin gölgesinde, sessiz sedasız seyircisiz tribünler önünde gerçekleşmişti…

Duyulan sesler, sadece otomobillerden yankılanan ve kulakları çınlatan o büyüleyici seslerdi…

Bu yıl ise, o hasret de bitti. Yaklaşık 100 bin seyirci vardı, İntercity İstanbul Park’ta… Otomobil yarışı tutkunları, tam 10 yıl sonra hasret giderdi, Formula 1’le…

***

Formula 1, 100 bin seyirciyle İstanbul’u salladı, bacasız fabrika istiyorsak, ülkenin tanıtımını en iyi sporla yapabiliriz. Yeniden eski şaşaalı yıllara dönmeliyiz.

Büyükler gençler, engelli-engelsiz her türlü faaliyetler. Olimpiyatlar, oyunlar, dünya ve Avrupa şampiyonaları ve dahası… Üstelik tesisler hazır, insan sermayesi, altyapı, her şey tamam.

Zahmet olacak ama sıvayın kolları, işe koyulun. Türkiye’ye sürekli organizasyon gerek…

Bu yarışta yeni bir isim kürsüye çıktı. Valtteri Bottas, aralarında geçen yılın birincisi olan Hamilton da dahil bütün pilotları geride bırakarak ipi göğüsledi.

Takım arkadaşı Lewis Hamilton’ın grid cezasından dolayı yarışa ilk sıradan start veren Valtteri Bottas, Türkiye Grand Prix’sinde mutlu sona ulaşan isim oldu.

Yarış boyunca hata yapmayan ve iyi bir sürüş gerçekleştirilen Mercedes’in Fin pilotu, bu sezonki ilk zaferini Türkiye GP’de elde etmiş oldu.

İkinci sırayı Red Bull’un Hollandalı pilotu Max Verstappen elde ederken, 3’üncü sıranın sahibi ise Red Bull’un Meksikalı pilotu Sergio Perez oldu.

Takımlar klasmanında ise Mercedes, 433,5 puanla liderliğini sürdürdü İkinci sırada 397,5 puanla Red Bull yer alırken, 3’üncü sırada ise 240 puanla McLaren yeraldı.

Hiç bir ülke spor organizasyonu olmadan gerçek anlamda tanıtım yapamaz. Türkiye 1985’ten sonra turizme, özellikle de modern otelciliğe büyük yatırım yapmaya başlamasına rağmen gerçek manada tanıtımını 2002 Süreci’nden sonra yaptı.

***

Şampiyonlar Ligi, UEFA Kupası finali, Süper Kupa, Formula 1, Moto GP, tenis, atletizm, yüzme, dünya basketbol şampiyonaları, voleybol, güreş, tekvando, halter, sayısız dünya ve Avrupa şampiyonaları, yaz kış Universiade, Gençlik Olimpiyatları, Akdeniz ve Karadeniz oyunları ile sayısız organizasyon apoletleriyle dünyayı kıskandıran bir ülkeyiz...

Dünya Kupası’nı da, her ülkeden daha fazla hak ettiğimiz halde bugüne kadar Olimpiyatlar’ı elimizden çaldıkları gibi, Avrupa Şampiyonası’nı da reva görmediler...

Ancak başta Gençlik ve Spor Bakanlığı olmak üzere, sporumuzu yöneten ker kurum, tabii ki de federasyonlar, yeniden kolları sıvayıp bu hasrete son vermelidir.

***

Rüya bir dönemdir, 2005- 2011 yılları arası… Tam 7 yıl boyunca İstanbul Park’ta yapılan yarışları her yıl, bizzat tribünde 300 bin kişi, ekran başında da ortalama 200 ülkede milyarlarca insan izledi, yüzbinlerce turisti misafir ettik, milyar dolara yakın gelir elde ettik.

Çoğu dışardan gelen otomobil sporu meraklıları, kaza geçirinceye kadar 7 kez şampiyon olan Alman Michael Schumacher’i izleme fırsatı buldu.

***

Yarışseverler, Kimi Raikkonen, Felipe Massa, Jenson Button, Levis Hamilton, Sebastian Vettel gibi büyük pilotların İstanbul’da şampiyon olmasına alkış tuttu. İspanyol Fernando Alonso’yu izledi.

Dünya Motosıklet Şampiyonası’nda da italyan Valentino Rossi’leri misafir etmeye devam etti. Türkiye’nin ilk büyük motosıklet yıldızı Kenan Sofuoğlu’nu, dünya vitrinine çıkardık…

Ülkemizi, İstanbul’un, saatlerce, günlerce dünya gündemine oturmasına, reklamının yapılmasına ve tanıtımının gerçekleşmesine şahitlik ettik.

***

Turizmde yaşadığımız bereketi, başka nasıl sağlayabilirdik ki?.. Türkiye, 4-5 milyon turist sayısını, 10 yıl sonra 45 milyona çıkardıysa ve artık Fransa’yı, geçme ve daha fazlasını elde etme hedefine vardıysa bunda Formula 1’in, de Şampiyonlar Ligi finalinin de, Dünya Basketbol Şampiyonası, yaz ve kış Üniversiade’ın da, diğer büyük organizasyonların da aslan payı var.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.