3 çeşit un 2 çeşit mayayla yapılıyor! Bu ekmek hem lezzetiyle hem hikayesiyle ünlü! Yapımı 2 gün sürüyor

3 çeşit un 2 çeşit mayayla yapılıyor! Bu ekmek hem lezzetiyle hem hikayesiyle ünlü! Yapımı 2 gün sürüyor

Türkiye'nin dört bir yanında farklı lezzetler sofraları süslemeye devam ediyor. Gourmand ödülü bulunan bu ekmek Ekmekler Diyarı Balıkesir'den geliyor. Somut olmayan kültürel miraslar listesinde yer alan seferberlik ekmeği hem lezzeti hem de hikayesi ile merak ediliyor. İşte Balıkesir'in seferberlik ekmeği tarifi…

Berrin Balonur ve Neşe Biber’in Gourmand ödüllü Ekmek şehri Balıkesir kitabından sofralara gelen bu lezzet somut olmayan kültürel miraslar listesinde de yer alıyor. Yüzyıllardır sefere, savaşa, yola gidenlerin yanında götürdüğü besleyici özelliği ve uzun süre taze kalması ile bilinen seferberlik ekmeği mayasında kullanılan tarhana ve yoğurt ile de oldukça besleyici ve farklı bir lezzet sağlıyor.

İKİ GÜNDE MAYALANIYOR

Balıkesir'e özgü seferberlik çöreği Sarıbeyler’de kalın Yeşilhisar'da ise ince olarak yapılmaktadır. Sonradan herkesin inceyi yapmaya başladığı bu çörek orijinal tarifte külle yıkanmış Susam ve ekşi mayadan yapılmaktadır. 2 günlük mayalama sürecinde 3 çeşit un ve 2 ayrı hamur ile birlikte ekşi maya, külle yıkanmış susam ve ek olarak iki günlük iki aşamalı bir mayalama sürecinden geçmektedir.

seferberlik-coregi-1.jpg

SEFERBERLİK EKMEĞİ TARİFİ

Ekşi maya yerine poolish:

200gr un

200gr su

Yarım çk kuru maya

Karıştır 11-14 saat mayalanmaya bırak, önce kabaracak sonra çökecek. (Ertesi günü yapmak için 14 saatin sonunda buzdolabına kaldırılabilir.)

Tarhana yoğurt mix:

2 su bardağı yoğurt

2 yk tarhana

1 yk şeker

1 tatlı kaşığı tuz

2 yk zeytinyağı

1 çay bardağı ılık su

Karıştırıp 1 gece tezgah üstünde ekşimeye bırakın.

1 kilo kadar un

200-250 ml su

18gr. Kuru maya

Tuz

seferberlik-ekmegi-kapak.jpg

SEFERBERLİK EKMEĞİ YAPIMI

  • Ertesi günü tarhana mix’i ve poolishi karıştırın, kontrollü bir şekilde 900gr.-1kg arası unu, mayayı, tuzu ve 250ml kadar suyu hamura yedirin. Ele yapışmayan elastik bir hamur elde edene kadar 15 dk yoğurun. (Kontrol teknikleri videoda).
  • 1 saat mayalanmaya bırakın.
  • Hamuru 4 bezeye bölün, yuvarlayın.
  • Kavrulmuş susam serptiğiniz bir bez üzerinde havasını alarak açın. Elinizde büyükçe bir yuvarlak oluşturun.
  • Önceden ısıtılmış 220c fırında 15-20 dk kontrollü pişirin.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN