Türk mutfağının yıldızı: Hem lezzetli, hem sağlıklı

Türk mutfağının yıldızı: Hem lezzetli, hem sağlıklı

Evde kolay kıymalı karnıyarık tarifinin püf noktaları; seçeceğiniz patlıcanlar oval ve orta boy olmalıdır. Sapları yeşil, taze, yumuşak patlıcanlar seçilmelidir. Patlıcanlar kesinlikle çekirdekli ve sert olmamalıdır. Patlıcanları kızartacağınız yağa tuz atabilirsiniz. İşte, lezzetli karnıyarık yapılışı ve malzemeleri...

Kıymalı karnıyarık hazırlanışı, zannedilenin aksine kolay ve pratik yemek tarifleri arasında yer alır. Türk mutfağının sevilen yemeklerinden biri olan karnıyarık, yanında pilav, cacık, patatesle güzel bir lezzet sunar. 1 adet ev yapımı karnıyarığın 430 kalori olduğunu belirtelim.

26333.jpg

KARNIYARIK MALZEMELERİ

* 8 orta boy patlıcan
* 250 gram yağsız ince çekilmiş kıyma
* 2 orta boy soğan
* 2 diş sarımsak
* 1 tutam maydanoz
* 4 orta boy domates
* 8 adet sivri biber
* 1 kaşık tereyağı ve zeytinyağı (içi için)
* Patlıcan ve biberleri kızartmak için zeytinyağı ve ayçiçek yağı
* Tuz
* Karabiber

KIYMALI KARNIYARIK TARİFİ

Patlıcanları alacalı soyup sapını kesin ve tuzlu suya koyun, 10-15 dakika bekletin.

Islanan patlıcanları sudan çıkararak kurulayın ve kızarmaya hazır hale getirin.

Kızartma tavasına yağı koyun, tuz atın ve kızdırın .Patlıcanları ortadan 1.5 cm derinlikte boyuna çizerek kızartın. Sivri biberleri de, ucunu delerek, aynı yağda kızartın.

Kızarmış patlıcan ve biberleri kağıt havlu üzerine alın .Kızarmış biberlerin içini çıkarıp kabuklarını soyun ve 1 cm aralıklarla doğrayıp kenarda bekletin.

Diğer tarafta çok ince doğranmış soğan, 2 adet sivri biber, 1 kaşık tereyağı, 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve kıymayı koyup pişmeye bırakın. Suyunu çekince kadar pişirip kavurmaya bırakın. Kavrulan kıyma karışımının içine 4 adet orta boy domatesi kabuklarını soyarak küp küp doğrayarak ilave edin. Suyunu çekene kadar pişirin.

Pişen içe, kızartmış olduğunuz ve doğradığınız sivri biberleri, çok ince doğranmış sarımsakları, karabiberi ve yine ince doğranmış maydanozu ilave edip karıştırın ve 1-2 taşım daha kaynatın.

Patlıcanları yarılan kısımlarını açarak tepsiye yerleştirin. İçlerine tuz serpin. Hazırlanan içi patlıcanların ortasına doldurun. Üzerini halka domateslerle süsleyin. Tepsiye, dibini kaplayacak kadar kaynar su ilave ederek 200 derece fırında en az 20 dakika pişirin.

karniyarik-tarifi.jpg

KARNIYARIK KIYMASI NASIL OLMALI?

8 orta boy patlıcandan yapılan karnıyarık için 400 gram kıyma kullanabiliriz. Geniş bir tava içine yarım çay bardağı zeytinyağı koyun. Üzerine 1 adet ince ince doğranmış soğan ve 2 diş sarımsak koyup, 2 dakika kadar kavurun. Ardından 400 gr kıyma ekleyip, 5 dakika kadar sürekli karıştırarak, pişirin.

KARNIYARIK YAPILIŞI PÜF NOKTALARI

Karnıyarık yapmak için seçeceğiniz patlıcanlar oval ve orta boy olmalı. Sapları yeşil, taze, yumuşak patlıcanlar seçilmeli. Patlıcanlar kesinlikle çekirdekli ve sert olmamalı.

Patlıcanları kızartacağınız yağa tuz atın böylece lezzete lezzet katın.

Kıymalı harcın içine doğrayacağınız sivri biberleri de kızarttıktan sonra küçük küçük doğrayarak koyun. Bu lezzeti artıran bir unsur.

Pişirmeden önce üzerini domates ve kızarmış biberle süsleyebilirsiniz.

Karnıyarık fırında pişirilmeli.

Pişirildikten sonra servis edilmeden önce 5-6 saat dinlendirilmeli, ertesi gün servis edilmesi daha uygun.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN