Mutfaklara Fransız bir lezzet: Kruvasan

Mutfaklara Fransız bir lezzet: Kruvasan

İlk çıtır ısırığın ardından nefis meyvelerle, akışkan ve sıcacık fındık kremasıyla, tatlı ya da tuzlu kahvaltılıklarla doldurulmuş yoğun, kat kat ve havalı yumuşacık bir hamur şöleniyle buluşturan ikinci ısırık... Fransa'ya özgü bu tarifin şeklinin ve isminin ilham kaynağı bizler olmuşuz. Tarif esnasındaki sohbetimizde hikayesinden de bahsedeceğiz. İşte, eşlikçi önerileriyle lezzet alışkanlığı yapacak bir kruvasan tarifi...

Farklı bölgelere has lezzetlerin, dünyanın birçok yerine yayılıp tanınmasıyla, ülke mutfakları rengarenk festival menüleri çıkarır hale geldi. Aslında pek çok yemek, farklı bölgelerde ufak birkaç biçim ve malzeme değişikliğiyle farklı isimlendirilerek sunulduğu için, bazıları ilk duyulduğunda oldukça yabancı gelir; ancak damak ile yemeğin ilk buluşmasında tanıdık gelen lezzetin hatırlanması heyecanla karşılanır.
Kruvasan da pastanelerin vazgeçilmezi, üzüm ve kakao malzemeli ay çöreğinin bir akrabası adeta. Bu farklı tarifi nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız, sizin için tam ayarlı puf ve çıtır bir kruvasan tarifi...

KRUVASAN MALZEMELERİ

Kruvasan için, öncelikle bir hamur hazırlamak gerekir. Hamur malzemeleri:

* 200 gram un

* 30 gram şeker

* Yarım paket yaş maya

* 4 gram tuz

* 40 gram eritilmiş tereyağı (fazla yakmadan, hafif kahverengi bırakılmalı)

* 95 ml süt (1 su bardağına yakın)

Ara katlar için:

* 100 gram tereyağı
(Önceden yumuşamış, bir poşet yardımıyla tekrar şekil verilmiş ve buzdolabında yeniden soğutulmuş)

Üzeri için;

* 1 yemek kaşığı süt

* 1 yumurtanın yalnızca sarısı

Parlak görüntüsü için;

* Yarım su bardağı toz şeker

* Yarım su bardağı su

KRUVASAN YAPILIŞI

* Öncelikle hamuru yoğurarak başlayın. Unu, tuzu, şekeri, mayayı ve sütü karıştırın, tereyağı da ekleyin, hamuru pürüzsüz yoğurun 10 dakika boyunca mayalanmaya bırakın.

* Mayalanmış hamura dikdörtgen şekli verin. Dikkat: 30 cm 15 cm bu ölçüler çok önemli... Şekillendirmenizin ardından 20 dakika boyunca buzdolabında bekletin. Hamur soğuk olmalı.

* Hazırladığınız tereyağını hamurun ortasına koyun ve zarf şeklinde katlayın, tereyağını hamurun içine hapsedin. Bu işlemi yineleyin ve tekrar buzdolabına kaldırın.

* Ellerinizi bir miktar suyla nemlendirerek zarf gibi katlayın ve bu sefer uzunlamasına açın. Bıçak yardımıyla kruvasan şeklini sağlayacak üçgen kesikler atın.

* Rulo yapın ve kruvasan şeklini verin.

* Tepside 1 saat boyunca mayalandırın.

* Üzerine yumurta sarısını sürün 180 derece fırında pişirin. Üzeri iyi bir biçimde kızarmalı. Fırın tipleri farklılık gösterebileceğinden pişirme süreleri değişkenlik gösterebilir. Sık sık kontrol edin.

* Üzerine kaynattığınız suyu ve şekeri parlaması için sürebilirsiniz veya çeşitli meyve marmelatları da sürebilirsiniz.

KRUVASANIN PÜF NOKTALARI VE DETAYLARI

Fransızca'da 'croissant' kelimesiyle ifade edilen kruvasan, dilimizde "ay çöreği, hilal açması" anlamına gelir. Hilal şeklinde olan bu yiyecek Avusturya kökenli. Yalnızca tereyağı kullanılarak yapıldığı için açma ile farkı büyüktür.
Kruvasanın ortaya çıkışı ile ilgili birçok hikaye anlatılır. Tarihçilere göre, Viyanalı pastacıların, Osmanlı İmparatorluğunun 1683’teki kuşatmasından kurtulmalarını temsilen yaptıkları bir çörek. Yani bir anlamda, Avusturyalıların Türklerden kurtuluşunu simgeliyor.

Bu tarifi hazırladıktan sonra iki parçaya ayırarak, içerisini sevdiğiniz meyvelerle, pastacı kremasıyla ya da şeker miktarını kısıtlayıp hazırlayacağınız bir tarifte şarküteri ürünleriyle doldurabilirsiniz.

AVOKADOLU İÇ MALZEME ÖNERİSİ

Malzemeler:

* 2 dilim kaşar peyniri

* 2 yumurta

* 6-7 tane cherry domates

* 1 çay kaşığı hardal

* 1/4 olgun avokado

* 1 tatlı kaşığı tereyağı

* Kekik, zeytinyağı, tuz

Tarif:

* Domatesleri yıkayarak ikiye kesin.

* Ufak bir kasede tuz, kekik ile karıştırarak harmanlayın.

* Avokadonun kabuğunu soyup, ince ince dilimleyin.

* Yumurtaları bir kaseye kırarak, karıştırın.

* İçerisine biraz tuz ilave ederek, çırpın.

* Tavayı ısıtın. Ufak bir parça tereyağını tavada eritin ve üzerine yumurtayı döküp, tavada durmadan çırpmaya devam edin.

* Çırpılmış yumurtanın püf noktası şu: Tavanın altını çok açmadan sürekli karıştırmak gerekiyor.

* Yumurta pişince, tabağı hazırlayabiliriz.

* Kruvasan'ı ortadan ikiye kesin.

* Üst kapağına ince bir şekilde hardal sürünüz. Fazlası ekşi bir tat oluşturacağı için fazlaca sürmemeye özen gösterin.

* Kruvasanın alt kısmına öncelikle kaşar peynirini yerleştirin.

* Üzerine yumurtayı sıcak halde yerleştirin.

* Kaşar, yumurtanın sıcağı ile eriyecek. Yumurtanın üzerine karabiber serpin. Üzerine avokado dilimlerini yerleştirerek, kruvasanın diğer parçasıyla kapatın.

* Domatesleri kruvasanın yanında servis edebilirsiniz. Arzu ederseniz zeytin de ekleyebilirsiniz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN