Köfteyi yıllardır yanlış yapıyormuşuz! Köfteyi pofidik yapıyor: 40 yıllık köfteci sırrını verdi!

Köfteyi yıllardır yanlış yapıyormuşuz! Köfteyi pofidik yapıyor: 40 yıllık köfteci sırrını verdi!

Köfte pişirirken nelere dikkat etmek gerekir? Sönmeyen puf puf kabarmış bir köftenin püf noktası nedir? Köftesiyle ünlü işinize yarayacak harika bilgiler. 42 yıllık köfteci işin sırrını tek tek paylaştı.

Köfte sevmeyen var mı? Hepimizin kendine göre bir köfte tarifi vardır. Özellikle de annelerimizin köfte tarifinin tadı damağımızda ayrıdır. Pek çok köfteci ustası ise kendine özgü tarifiyle uzak diyarlardan lezzet turistlerini kendine çeker. Köfte işi diyebiliriz ki bir "sanat" işidir...

Tekirdağ, Akçaabat, İnegöl... Köftesiyle meşhur pek çok şehir var. O şehirlerin biri de Üsküp... Üsküp, en çok köftenin tüketildiği şehir olarak biliniyor. Üsküp'te gezen turistler adım başı köfteci dükkanına rastlıyorlar.

uskup-kofte.jpg

O dükkanlardan birinde 42 yıldır köftecilik yapan Bujar Ramadan, köfteye dair sırlarını sosyal medyadan yaptığı paylaşımda anlattı. İşte lezzetli köftenin sırrı...

kofte-patates.jpg

KÖFTEYİ POFİDİK YAPIYOR

42 yıllık köfteci Bujar Ramadan, lezzetli bir köfte yapmanın püf noktalarını şöyle sıralıyor:

-Köftenin lezzetli olması için harca bir kaşık çekilmiş kuyruk yağı eklemelisiniz. Kuyruk yağı sayesinde köfte çok lezzetli olacaktır.
-Köftenin lezzetli olması için kıymayı kuzu ve dana karışık yapmalısınız.
-Kıyma mutlaka iki kez çekilmeli.
-Tava seçiminize dikkat edin. Tava çizikse kullanmayın.
-En iyi pişirilen köfte, kasap köftedir.

koftee.jpg

İŞTE LEZZETLİ VE KABARIK KÖFTE TARİFİ

Habertürk'te yer alan habere göre Üsküplü köfte ustası lezzetli köftenin tarifini de şöyle veriyor:

Köfteyi çok iyi yoğurmak gerekir. Buzdolabında en az 2-3 saat dinlenirse kendini toparlar. Daha rahat şekil verilir ve lezzetli olur. İnegöl Köfte köfte bir gece dinlendirdikten sonra tekrar yoğrulur.

■ Şekil verirken ortası kalın kenarları ince şekil vermemeye dikkat edin. Eşit ölçüde ve en fazla 1 cm kalınlığında köfteler hazırlayın. Kenarları ince olursa yanar. Kalın köftenin ise içi pişene kadar dışı fazla pişer ve kurur.

kofte2.jpg

■ Köftenizi tavada pişirecekseniz önce tavayı ısıtın. Sonra yağ ekleyerek 3-4 saniye yağın ısınmasını bekleyin. Yağın yanmaamsına dikkat ederek köfteleri tavaya dizin ve ateşi kısarak orta ateşe alın. Çok kısa süre sonra ateşi biraz daha kısmalısınız. Ateş yüksek olursa köfteler hemen kızarır, bu durumda da içleri çiğ kalabilir. Ateş zayıf olursa da fazla sulanır. Lezzeti gider. Alt yüzeyi birazcık kızarıp mühürlenince (7-8 saniye kadar) hemen köfteleri çevirip öteki yüzlerini kızartın. Çevirmeden pişirirseniz fazla toparlanır, suyunu bırakır, düzgün kızarmaz.

■ Köftenizi fırında pişirecekseniz fırını 200-210 derecede iyice ısıtın. Köftelerin üzerine mutlaka zeytinyağı sürün. Fanlı fırında pişirmeyin yani fanı açmayın. Alt üst ısıtma ayarında pişirin. Köftelerin kurumaması için fırına bir kase içinde su koymanız etkili olacaktır.

■ Mangalda pişirirken köftelerin kurumaması için sık sık çevirin.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN