Ateşkes böyle mi olur

Ateşkes böyle mi olur

Gazze’de ateşkes, sokakların 48 günlük isyanı ve 5 bini çocuk 14 bin işinin ölümünden sonra masaya kondu. Ancak Washington ve Tel Aviv’den gelen iki çıkış, daha silahlar susmadan ateşkesi fiilen ortadan kaldırdı. Biden ‘Anlaşma savaşın sürmesi için orduya zaman kazandıracak’ ifadesini kullandı. Netanyahu ‘Saldırılar geçici olarak dursa da Hamas’la savaşa devam edeceğiz’ dedi.

Filistin’e dönük saldırılarda 7 hafta geride kalırken İsrail’in savaş kabinesi dört günlük ateşkes kararını onayladı. Hamas da açıklamayı doğruladı. Buna göre dört gün silahlar susacak. Hamas kadın ve çocuklardan oluşan 50 rehineyi serbest bırakacak. İsrail de 150 Filistinli kadın ve çocuğu serbest bırakacak. Ateşkes anlaşması insani ve tıbbi yardım malzemeleri ile yakıt yüklü TIR’ların da Gazze’ye girmesine imkan tanıyacak.

KALICI UZLAŞMA ÜMİDİNİ BOŞA ÇIKARAN İFADELER

Kritik gelişme ‘Kalıcı ateşkesin ön adımı olur mu?’ beklentisini doğuracakken ümitleri boşa çıkaracak iki açıklama yapıldı. ABD Başkanı Joe Biden, sürecin daha fazla rehineyi içerecek şekilde geliştirilmesine yardım edeceğini belirtti. Ancak anlaşmanın savaşa devam etmesi için İsrail ordusuna hazırlanma imkanı tanıyacağını da ekledi. İsrail Başbakanı Netanyahu ise geçici ateşkes sağlansa da savaşı sürdüreceklerini kaydetti.

SİLAHLAR SUSANA KADAR KATLİAM

Gazze’de ateşkes süreci işlemesine rağmen İsrail güçlerinin son gece onlarca hava saldırısı düzenlemesi tepki çekti. Han Yunus, Deyr el-Belah ve Cibaliya bölgelerinin bombalanması sonucu çoğu çocuk ve kadın 44 kişi hayatını kaybetti. Sınır Tanımayan Doktorlar da Gazze’deki El Avde Hastanesi’ne düzenlenen saldırıda üç doktorun can verdiğini bildirdi.

2311krt01a-tum.jpg

Mazlum Filistin halkının insanlık tarihine geçen bir vahşete maruz kaldığı saldırıların dün 47’inci gününde ilk ateşkes anlaşmasına varıldı. Ancak acımasız savaşın mimarı İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve ABD Başkanı Joe Biden’ın açıklamaları daha ilk günden tüy dikti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, esir takası anlaşmasını ele almak üzere gerçekleştireceği kabine toplantısından önce basın açıklaması yaptı. Netanyahu, “Savaşa devam ediyoruz ve tüm hedeflere ulaşana kadar bunu sürdüreceğiz. Hamas’ı ortadan kaldıracağız, kaçırılanların hepsini geri getireceğiz ve Gazze’de İsrail’i tehdit eden hiçbir unsurun kalmayacağını garanti edeceğiz.” dedi.

Netanyahu’ya en büyük desteği veren ABDBaşkanı Joe Biden da, rehinelerin serbest bırakılmasını güvence altına almaya yönelik anlaşmayı memnuniyetle karşıladıklarını söylemekle birlikte “Anlaşma savaşın sürmesi için orduya zaman kazandıracak” ifadesini kullandı. Bu sözler “acaba ateşkes güç toplayıp İsrail’in daha beter saldırması için mi yapıldı” sorularına yol açtı. Hamas, İsrail ile varılan anlaşma kapsamında 4 günlük geçici ateşkes ilan edileceğini ve bu sürede serbest bırakılacak 50 İsrailli rehineye karşılık İsrail hapishanelerindeki 150 Filistinlinin serbest kalacağını duyurdu. Hamas’tan yapılan yazılı açıklamada, Katar ve Mısır’ın ara buluculuğundaki uzun müzakere süreci sonunda İsrail ile geçici ateşkes anlaşmasına varıldığı belirtildi. Anlaşmaya göre, serbest bırakılacak kişilerin her iki taraftan 19 yaş altı kadın ve çocuklardan oluşacağı belirtildi.

Ateşkesin 4 gün süreceği ve insani yardım malzemesi ve yakıt taşıyan yüzlerce tırın Gazze Şeridi’ne gireceği, kuzey ve güneyi fark etmeksizin Gazze Şeridi’nin istisnasız her bölgesine yakıt ve yardım malzemesi taşınacağı ifade edildi. Ayrıca ateşkes sürecinde Gazze Şeridi’nin güneyindeki hava trafiğinin tüm gün, kuzeyinde ise 10.00 ile 16.00 saatleri arasında günlük 6 saat durdurulacağı ifade edilen açıklamada, İsrail güçlerinin tüm Gazze Şeridi’nde kimseyi alıkoymama ve kimseye saldırmama esasına bağlı kalacağı kaydedildi.

Açıklamada, kuzeyden güneye Salahaddin Yolu boyunca insanların hareket özgürlüğünün güvenceye alınacağı vurgulandı. İsrail’e göre, Gazze Şeridi’nde Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın elinde 239 İsrailli rehine bulunuyor. İsrail Başbakanlık Basın Ofisi’nden yapılan yazılı açıklamada da, ‘her 10 esirin serbest bırakılmasının, çatışmalara ek bir gün daha ara verilmesini sağlayacağı’ belirtildi. Açıklamada ayrıca, İsrail hükümeti ve ordusunun, ‘tüm esirlerin geri getirilmesi, Hamas’ın tasfiyesinin tamamlanması ve Gazze Şeridi’nden İsrail’e yeni bir tehdit gelmemesini sağlamak için savaşı sürdüreceği’ vurgulandı.

Ateşkes görüşmelerinde Mısır ile birlikte arabulucu konumunda olan Katar yönetimi, Mısır ve ABD ile arabulucu olarak gösterdikleri çabanın başarıya ulaştığını kaydetti. Hamas Uluslararası İlişkiler Ofisi Başkanı Musa Ebu Merzuk, İsrail ile çatışmalara insani ara verilmesi için sağlanan uzlaşının bugün saat 10.00’da başlayacağını açıkladı. Serbest bırakılacak 50 esirin çoğunun yabancı uyruklu olduğunu aktaran Ebu Merzuk, ellerindeki her esire karşılık İsrail hapishanelerindeki 3 Filistinli tutuklunun serbest bırakılacağını hatırlattı.

Hapishanelerinin olmadığını, esirlerin Filistinlilerin evlerinde tutulduğunu bu nedenle evler bombalandığında esirlerin de öldüğünü dile getiren Ebu Merzuk, İsrail’in “insanlıktan yoksun” olduğunu vurgulayarak, Gazze Şeridi’nin tamamına insani yardım girişi için İsrail’i baskı yaparak, zorladıklarını anlattı. İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen de, Hamas ile çatışmalara insani ara verecek uzlaşma kapsamında, ilk esir grubunu bugün teslim alınacağını açıkladı. Çatışmalara 4 gün ara verileceğini aktaran Cohen, bunun bir “ateşkes” olmadığını ifade etti.

FİLİSTİNLİLER GAZZE’NİN KUZEYİNE DÖNEMEYEBİLİR

Times Of Israel gazetesi, İsrail’in Gazze Şeridi’nin güneyine kara saldırısı başlatması durumunda İsrail ordusunun bölgedeki Filistinlilerin Gazze’nin kuzeyine dönmesine izin vermeyeceğini yazdı. Haberde, Filistinlilerin kara saldırılarının yoğunlaştığı alanlardan güneyin diğer bölgelerine geçebileceği ancak Gazze’nin kuzeyine geçişe dair bir plan bulunmadığı ifade edildi.

İsrail ordusuna ait araçlar, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki varlığını sürdürürken “nispeten güvenli noktalarda” konuşlanmaya yönelik açık bir girişimde bulunarak son 48 saatte Gazze kentinin bazı noktalarından geri çekildi. Görgü tanıkları, İsrail ordusunun, son iki günde Gazze kentindeki Sabra Mahallesi’nin batısı ile Zeytun Mahallesi’nin batı kesimlerinden 3 kilometreden fazla çekilerek Şifa Hastanesine ulaştığını belirtti. UNRWA ise, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında 1 milyon 700 bin Filistinlinin yerinden edildiğini duyurdu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN