Bir yılda 60 milyar dolar kaybetti: Hâlâ Asya’nın en zengini

Bir yılda 60 milyar dolar kaybetti: Hâlâ Asya’nın en zengini

Hindistanlı sanayici Gautam Adani, hakkındaki yolsuzluk iddiaları nedeniyle 2023 yılında borsada kaybettiği 60 milyar dolara rağmen, yeniden yükselişe geçmeyi başardı. Adani'nin serveti geçtiğimiz hafta 7,7 milyar dolar artış kaydetti ve toplam 97,6 milyar dolara çıktı. Adani böylece yeniden Asya'nın en zengin adamı oldu.

DIŞ HABERLER

Bir yıl boyunca hakkında çıkan yolsuzluk iddiaları nedeni şirketleri borsada 60 milyar dolar değer kaybeden Hindistan’ın en zengin adamı 61 yaşındaki Gautam Adani yeniden Asya’nın en zengin adamı olmayı başardı. Adani’nin şirketleri borsada geçen hafta 7,7 milyar dolar değer kazandı ve serveti toplam 97,5 milyar dolara çıktı. Adani son gelişmelerle en büyük Mukesh Ambani’yi yeniden geçmeyi de başardı.

Hindistan’ın bu iki zengin adamı dünyanın en zenginleri listesinde 12 ve 13. Sırada bulunuyor. Adani hakkındaki yolsuzluk iddiaları ortaya atılmadan önce Elon Musk’un peşinden dünyanın en zengin insanı olarak yer alıyordu.

ABD şirketi Hindenburg Research geçtiğimiz yılın Ocak ayında Adani’ye karşı yolsuzluk iddiaları ortaya atmıştı. Hindenburg’un iddialarına göre Adani, vergi cenneti olarak adlandırılan bölgelerdeki şirketleri aracılığı ile kendi hisselerini satın alıp, hisse senetlerinin aşırı değerlenmesini sağlamıştı. Bu iddialardan bir hafta sonra Adani’nin şirketleri borsada 60 milyar dolar değer kaybetti. Hindistan mahkemeleri Hindenburg’un iddiaları ile ile soruşturmayı genişletmeme kararı olması üzerine Adani’nin şirketleri yeniden değer kazanmaya başladı.

Adani, skandal ortaya çıkmadan önce olağan üstü büyüme kaydetti. Hisse senetleri beş yıl içinde yüzde binlik bir değer artışı kaydetti. Adani’nin olağanüstü büyümesinde Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile olan yakın ilişkilerin önemli bir katkı sağladığa iddia ediliyor. Adani’in Başbakan Modi ile olana ilişkileri sayesinde Hindistan’daki önemli devlet ihalelerini kazandığı iddia ediliyor.

Adani’nin serveti 2000’li yılların başında 70 milyon dolar olarak tahmin ediliyordu. Adani 2022 yılına gelindiğinde ise tam 150 milyor dolarlık bir servete sahip oldu. Elmas taciri olarak ticaret hayatına başlayan Adani şu anda Hindistan’ın en büyük limanının sahibi, dünyanın en büyük solar tesisini işletiyor ve ayın zamanda Hindistan’ın en büyük elma üreticisi. Öte yandan Hindistan’ın büyük ticari alt yapı ihalelerini de Adani’ye veriliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN