Brezilya'dan Sputnik V aşısına ret

Brezilya'dan Sputnik V aşısına ret

Brezilya Sağlık Düzenleme Kurumu Anvisa, ülkenin eyalet valileri tarafından talep edilen Rus Sputnik V Kovid-19 aşısının ithal edilmesini reddetti.

SELMAN CÖMERT | KARAR.COM

Brezilya Sağlık Düzenleme Kurumu Anvisa, Latin Amerika’nın en büyük ülkesine zarar veren koronavirüsün ölümcül ikinci dalgasıyla mücadele eden eyalet valileri tarafından talep edilen Rus yapımı Sputnik V Kovid-19 aşısının ithal edilmesini reddetti. 

Reuters’ta yer alan habere göre, uzmanlar Sputnik V’in ürettiği Kovid-19 aşısının güvenliğini, kalitesini ve etkinliğini güvence altına alan bilgi eksikliğini öne sürerek “ciddi ve doğal riskler” taşıdığı kanaatine vardılar. Daha sonra, Anvisa’nın beş kişilik kurulunda oy birliğiyle Rus aşısının kullanılmaması kararı alınarak ithal edilmesi reddedildi. 

"DOĞAL RİSKLER ÇOK BÜYÜK"

Sağlık Takibi Genel Müdürü Ana Carolina Moreira Marino Araujo, sunulan tüm dokümantasyon, yüz yüze muayenelerde elde edilen veriler ve diğer düzenleme kurumlarından gelen bilgiler dikkate alındığında "doğal risklerin" çok büyük olduğunu söyledi. 

Sputnik V aşısını yurt dışında pazarlayan Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF), Anvisa’nın aşıyla ilgili kararına karşı çıkarak, aşının güvenli ve etkin olduğunu, bunun 61 ülkede kullanım için onay veren düzenliyici kurumlar tarafından değerlendirildiğini söyledi. RDIF, Anvisa tarafından alınan Sputnik V kararının siyasi nedenlerden olduğunu ileri sürdü. 

EMA AŞIYI İNCELİYOR

Geçtiğimiz hafta Gamaleya Enstitüsü ve RDIF, Sputnik V aşısının Kovid-19’a karşı yüzde 97,6 etkili olduğunu duyurmuştu. Avrupa Birliği’nin düzenleyici kurumu Avrupa İlaç Ajansı (EMA) da şu anda aşıyı gözden geçiriyor ve kullanımına ilişkin kararının Mayıs veya Haziran ayında verilmesi bekleniyor. 

Birçok ülkede üretilmeye başlanan Sputnik V aşısı, dün yapılan açıklamalara göre Türkiye’de de üretilecek. Geçtiğimiz gün, Rusya ile Viscoran İlaç Şirketi Sputnik V aşısının Türkiye’de üretimi için anlaşmaya vardığını duyurmuştu. Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) yetkilileri resmi Twitter hesabından “RDIF ile Türk ilaç şirketi Viscoran Ilac, dünyanın koronavirüse karşı onaylanmış ilk aşısı Sputnik V’nin bu ülkede üretimi için işbirliği yapacaklarını ilan ederler” açıklamasında bulunmuştu. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN