Dünyada Musk alarmı

Dünyada Musk alarmı

Teknoloji milyarderinin uydu internet teknoljisinde baskın güç haline gelmesi ve bundan elde ettiği nüfuzu kullanma yolları küresel çapta alarma yol açtı. Musk’ın öngörülemez ve şahsi odaklı tarzı dünyanın dört bir yanındaki orduları ve siyasi liderleri giderek daha fazla endişelendiriyor.

Mart’ta Amerikan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark A. Milley ve Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Valeriy Zaluzhnyi, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini görüşmek üzere bir telefon görüşmesi yaptı. İki askeri lider güvenli hat üzerinden hava savunma sistemleri, gerçek zamanlı savaş alanı değerlendirmeleri ve Rusya’nın askeri kayıplarına ilişkin istihbarat paylaşımı konularında görüştü. Konuştukları bir diğer konu ise Elon Musk’tı. Görüşme hakkında bilgi sahibi üç kişi, General Zaluzhnyi’nin, Musk’ın roket şirketi SpaceX tarafından üretilen uydu internet teknolojisi Starlink konusunu gündeme getirdiğini söyledi.

General Zaluzhnyi, Ukrayna’nın savaş alanındaki iletişiminin Starlink’in sürekli kullanımına bağlı olduğunu söyledi. General Zaluzhnyi ayrıca ABD’nin, geniş ticari çıkarları ve tartışmalı politikaları olan Musk hakkında bir değerlendirmesi olup olmadığını sordu, ancak Amerikalı yetkililer buna cevap vermedi. SpaceX, Tesla ve Twitter’ı yöneten Musk, stratejik öneme sahip uydu internet alanında istikrarlı bir şekilde güç toplayarak uzaydaki en baskın oyuncu haline geldi. Ancak çok az düzenleme ve gözetimle karşı karşıya kalan teknoloji milyarderinin otoritesini bazen öngörülemeyen şekillerde kullanması, öngörülemez ve şahsi odaklı tarzı dünyanın dört bir yanındaki orduları ve siyasi liderleri giderek daha fazla endişelendiriyor.

Musk 2019’dan bu yana neredeyse her hafta SpaceX roketlerini uzaya göndererek onlarca kanepe büyüklüğünde uyduyu yörüngeye yerleştiriyor. Uydular Dünya’daki terminallerle iletişim kuruyor ve böylece gezegenin neredeyse her köşesine yüksek hızlı internet sağlıyorlar. Bugün gökyüzünde 4 bin 500’den fazla Starlink uydusu bulunuyor ve bu sayı tüm aktif uyduların yüzde 50’sinden fazlasını oluşturuyor. Musk’ın önümüzdeki yıllarda da yörüngede 42 bin kadar uydu bulundurmayı planladığı belirtiliyor.

SpaceX’in değerinin yaklaşık 140 milyar dolara ulaşmasını sağlayan teknolojinin gücü yeni yeni hissedilmeye başlandı. Starlink genellikle savaş bölgelerinde, uzak bölgelerde ve doğal afetlerin vurduğu yerlerde internet erişimi sağlamanın tek yolu. Ukrayna’da İHA saldırılarını koordine etmek ve istihbarat toplamak için kullanılıyor. ABD Savunma Bakanlığı büyük bir Starlink müşterisi, Japonya gibi diğer ordular da bu teknolojiyi test ediyor. Ancak Musk’ın uydu internetini neredeyse tamamen kontrol etmesi alarm zillerini çaldırmaya başladı. Öngörülemez bir kişiliğe sahip olan 52 yaşındaki Musk ani ve şok edici kararlar alabiliyor.

Starlink internet erişimini bir müşteri ya da ülke için kapatmaya tek başına karar verebiliyor ve hizmetin topladığı hassas bilgileri kullanabiliyor. Hiçbir şirket ya da hükümet Musk’ın bu alandaki gücüne yaklaşamadığı için bu konudaki endişeler daha da artmış durumda.

HÜKÜMETLER ENDİŞELİ: “TAMAMEN ONUN KAPRİSLERİNE VE ARZULARINA BAĞLISINIZ”

Musk konusunda hükümetler temkinli. Tayvanlı ve Amerikalı yetkililer, bir Çin istilası durumunda savunmasız kalabilecek bir internet altyapısına sahip olan Tayvan’ın, Musk’ın Çin ile olan iş bağlantıları nedeniyle bu hizmeti kullanmak konusunda isteksiz olduğunu söyledi. Çin’in de kendi endişeleri var. Musk geçen yıl Pekin’in, internetin devlet tarafından kontrol edildiği ve sansürlendiği ülke içinde Starlink’i açmayacağına dair güvence istediğini söyledi. Çin 2020 yılında kendi 13.000 internet uydusunu fırlatmak için uluslararası bir kuruluşa kayıt yaptırdı.

Avrupa Birliği de, kısmen Starlink ve Musk’a yönelik kuşkuların etkisiyle, sivil ve askeri kullanıma yönelik bir uydu takımyıldızı oluşturmak için geçen yıl 2,4 milyar avro ya da 2,6 milyar dolar ayırdı. Silverado Policy Accelerator düşünce kuruluşunun kurucularından olan ve hükümetlere uydu interneti konusunda danışmanlık yapan siber güvenlik uzmanı Dmitri Alperovitch, “Bu sadece bir şirket değil, tek bir kişi” dedi. “Tamamen onun kaprislerine ve arzularına bağlısınız.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN