Herson’da insani dayanışma zinciri

Herson’da insani dayanışma zinciri

Rus işgalcilerden kurtarılan Herson’da savaşın getirdiği yıkım insani dayanışmayla atlatılmaya çalışılıyor. Çok zor şartlarda yaşayan halk insan zincirleriyle yardımları dağıtıyor. Rusya’nın cephede savaşmak yerine kentlerin altyapısını vurması yüzünden ülkede 10 milyon kişi elektriksiz kaldı.

Ukrayna’da kışa girilirken aylardır devam eden savaşın getirdiği yıkım özellikle işgalden kurtarılan yerlerde belirgin biçimde hissediliyor. Rusya'ya karşı savaşın yaklaşık 9 aydır devam ettiği Ukrayna'da, Rus güçlerin çekilmesinden sonra tekrar Ukrayna ordusunun kontrolüne geçen Herson kenti ve çevresinde insani yardım dağıtıldı.

Bölgede günlük hayatları alt üst olan sivil halk insani yardımları, Rus füzeleriyle yerle bir edilen köprüden insan zinciri kurarak geçirdi. Herson kentinin Rus ordusunun kontrolünde kaldığı 8 aylık süreci şehirde ailesinden ayrı geçiren 20 yaşındaki Ahıska Türkü Emine Sadullayeva, son aylarda yaşadıklarını anlattı. İlk başta evde tek kaldığı için çok koktuğunu söyleyen Sadullayeva, "Çok korkuyordum. Ne yapacağımı, nereye gideceğimi, nereye sığınacağımı bilmiyordum. Stres yaşıyordum. Sokakta insan göremiyordum." dedi.

Kentte telefon bağlantısı olmadığı için Herson'a Ukraynalı askerlerin geldiğini sokakta öğrendiğini belirten Sadullayeva, "Sokakta Ukrayna bayrağını görünce kendime bunun kimin astığını sordum. Sonra Ukrayna askerlerini gördüm. Ben onların bizim askerlerimiz olduğuna inanamadım önce. Askerleri görünce önce sevinçten ağlamaya başladım" diye konuştu. Herson'un özgürleştirilmesinin kendisi için son derece önemli olduğunu vurgulayan Sadullayeva, "Kendimizi artık özgür hissediyoruz. İstediğimiz yere gidebiliyoruz. Ne istersek onu yapıyoruz. Ruslar, burada olduğu zaman kimse dışarıya çıkamıyordu, korkuyordu." dedi.

Cephede yaşadığı askeri hüsran sonrası Ukrayna şehirlerinde yıkıma yönelen Rus işgalciler nedeniyle tüm ülkede milyonlarca insan çok zor şartlar altında hayatta kalma mücadelesi veriyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya’nın son saldırılarının ardından ülkede yaklaşık 10 milyon kişinin elektriksiz kaldığını bildirdi. Son gelişmelerle ilgili olarak video mesajıyla vatandaşlarına hitap eden Zelenskiy, bazı bölgelerde yetkililerin zorunlu olarak elektrik kesintisine gittiğini duyurdu.

BM ise Rus birliklerinin ülkenin enerji alt yapısını hedef alması yüzünden yaşanan sürekli elektrik kesintilerinin kış ayları şartlarında ciddi bir insani krize yol açacağı uyarısında bulundu. Ukrayna ordusu tarafından yapılan açıklamada Rus birliklerinin ülkenin altyapı tesislerine yönelik füze ve top atışlarının sürdüğü belirtilerek, ülkenin enerji altyapısının kuzeyde başkent Kiev'den merkezdeki Dnipro ve güneyde Odesa'ya kadar Rus füzeleri ve insansız hava araçları tarafından sürekli saldırı altında olduğu kaydedildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN