Mollalar tedbirleri sertleştiriyor! İran’da SMS’le hicap hatırlatması

Mollalar tedbirleri sertleştiriyor! İran’da SMS’le hicap hatırlatması

Geçtiğimiz yıl yapılan protestolardan sonra kadınlar arasında başörtüsü takmayanlar ve bunu kamuda gösterenlerin sayısı bir hayli arttı. İran devleti, toplumda gittikçe daha az kabul gören başörtüsü mecburiyetine karşı SMS uyarıları ile tedbir alıyor.

DIŞ HABERLER

İran’da zorunlu hicap uygulamasına uymayan kadınların sayısı gün geçtikçe artıyor. Bu yeni trende karşı İran’ın molla ve medreseler kenti Kum’da yeni bir önlem uygulanıyor. Devlet başörtüsü yasağına uymayan on binlerce kadına SMS ile mesaj göndererek yasağı hatırlattı.

yeni-proje-1-001.jpg

İran resmi radyosunda Cumartesi günü yayınlanan bir habere göre, Fars takviminin başlangıcı Mart 2023’ten bu yana Kum kentinde 74 bin başörtüsü takma ihlali tespit edildi. Bu ihlallere karşı toplam 53 bin SMS’le uyarı mesajı gönderildi.

Başörtüsü takma mecburiyetini ihlal edenlere ceza olarak 7 bin otomobile de el konuldu. Tahran’a 150 kilometre mesafedeki Kum kenti aynı zamanda önemli bir otoyol geçiş güzergahı.

yeni-proje-2-003.jpg
İran, Kum

Devlet geçtiğimiz yıl başörtüsü yasağı ihlallerine karşı tedbirleri sıklaştırdı. Kum’da yasağın ihlal edildiği onlarca cafe kapatıldı. Güvenlik güçleri fiili kontrollerin yanında Instagram paylaşımları üzerinden de aysak ihlallerini tespit ediyor.

yeni-proje-4-002.jpg

İran’da Eylül 2022’de kadınların öncülüğünde başlayan protestolardan sonra gittikçe daha fazla kadın başörtüsü takma mecburiyetine karşı tavır sergiliyor. Rejimin muhafız mollalar ise başörtüsünü en önemli siyasi sembol aracı olarak görüyor ve ihlallere karşı sert tavır alınmasını talep ediyor.

yeni-proje-002.jpg

Başörtüsü takmayanlara karşı yeni çıkartılan ancak henüz uygulamaya sokulmayan bir yasa hapis cezası ve kırbaç gibi çok ağır yaptırımlar öngörüyor. Beş yıla kadar hapis cezasının yanında yaklaşık 5 bin euro karşılığına eşit para cezaları da yeni yasayla mümkün.

yeni-proje-2-004.jpg

Yeni yasada karara uymayan yabancı kadınların sınır dışı edilmesinin yanında, tanınan İranlı kadınlara da 15 yıla kadar meslek yasağı verilebilecek. Son protestolarda şöhreti İranlı kadınların verdiği destek dikkat çekmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN