Altın ve dolar fiyatlarını sallayacak veriler geldi! Piyasalarda dengeler değişiyor

Altın ve dolar fiyatlarını sallayacak veriler geldi! Piyasalarda dengeler değişiyor

Döviz ve altın piyasalarında gözler ABD enflasyonundaydı. ABD enflasyon verileri açıklandı. ABD'de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) Kasım ayında aylık yüzde 0,3 ve yıllık bazda yüzde 7,4 artarak beklentileri aştı.

ABD tüketici enflasyonu Ekim ayında yıllık bazda yüzde 7,7'ye geriledi. Aylık TÜFE yüzde 0,4 oldu. Beklenti altı gerçekleşen verilerin açıklanmasının ardından altın fiyatları yükselmeye başladı.

Ekonomistler Ekim enflasyonunun yüzde 7,9 olmasını bekliyorlardı. Aylık bazda yüzde 0,4'ten yüzde 0,6'ya artış beklenirken çekirdek enflasyon yüzde 6,6'dan yüzde 6,5'e düşmesi öngörülüyordu. Eylül ayında yıllık enflasyon oranı yüzde 8,2 olarak açıklanmıştı.

ALTIN FİYATLARI ARTMAYA BAŞLADI

Altın ve dolar fiyatlarını sallayacak veriler geldi

Verilerin ardından altın ve euro yükseldi. Veri öncesi spot piyasada 1710 dolar olan altının ons fiyatı, veri sonrası günlükyüzde 2'den fazla artışla 1748 dolara yükseldi. Veri öncesi 1022 TL olan altının gram fiyatı 1041 TL'ye çıktı.

Euro/dolar paritesi de yüzde 1'den fazla yükselme gösteri. Veri öncesi 0,995 seviyesinde olan parite, veri sonrası 1,016 seviyesine çıktı. Euro/TL kuru 18,85 TL'ye yükseltildi. Dolar endeksindeki günlük düşüş yüzde 2'ye yaklaştı. USD/TRY 18.49 seviyesini gördü.

BORSA VE BİTCOİNİN YÜKSELİŞİ

ABD borsası, TÜFE'den sonra sert bir şekilde yükseldi. Kazançlar Nasdaq vadeli işlemleri için yüzde 3,5'e ve S&P 500 için yüzde 2,8'e ulaştı. ABD verilerine göre Borsa İstanbul, BIST 100'de yüzde 2,3'ün, Bankacılık Endeksi'nde ise yüzde 3'ün üzerine çıktı. Bitcoin'in günlük yükselişi de ABD verilerinin ardından yüzde 10'u aştı. Bitcoin, Verilerden Sonra 17.500 Dolar Seviyelerini Görüyor. Brent ham petrolü de günlük yüzde 1,5 artışla 94 doların üzerine çıktı.

Daha yavaş yıllık enflasyon, Fed faiz artırım beklentilerini 75 baz puan azaltabilir. Federal Rezerv'in kademeli bir faiz artırımının da doların gücünü kırması ve yatırımcıların son aylarda kaçındığı altın ve borsa gibi yatırım araçlarında bir destekleme bekleniyor.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN