Çalışanlar buraya! Maaşlara ek tam 1.000TL ödeme yapılacak! Ödemeler karşılıksız olarak veriliyor

Çalışanlar buraya! Maaşlara ek tam 1.000TL ödeme yapılacak! Ödemeler karşılıksız olarak veriliyor

Çalışan vatandaşları yakından ilgilendiren bir açıklama yapıldı. Doğalgaz ve ısınma giderleri kapsamında çalışanlara ek ödeme yapılacak. İşte konu hakkındaki tüm detaylar…

Geçtiğimiz günlerde yapılan açıklama doğrultusunda çalışan vatandaşlara doğalgaz ve ısınma gideri desteği yapılacak. Asgari ücret ve özel sektörde çalışanlar için yapılacak olan doğalgaz ödemeleri dikkat çekiyor. Asgari ücretle çalışanların maaşından kesilen 178,4 TL gelir vergisi ve 454,6 TL’lik SGK primi artık alınmayacak. Toplamda 633 TL vatandaşların maaşından alınmayacak. İşverenlerde SGK primi kapsamında ödedikleri 1.000 TL'lik kısım için vergilendirme yapmayacak. Ödemeler 2023 yılı Haziran ayına kadar devam edecek. İşte konu hakkındaki tüm detaylar…

DOĞALGAZ YARDIM DESTEĞİNDEN KİMLER YARARLANACAK?

Yeminli Mali Müşavir Abdullah Tolu, doğalgaz desteği hakkında merak edilen soruların yanıtını verdi. 9 Kasım 2022 tarihli Resmi gazetede yayınlanan 7420 sayılı Kanunla birlikte iki önemli düzenleme yapıldı. Bu kapsamda çalışanların elektrik doğalgaz ve diğer ısınma giderleri için aylık olarak 1.000 TL'ye kadar ödeme yapılacağı belirtildi. Diğer bir düzenleme ise personellerin yemek bedeli için yapılan nakit ödemelerdir.

Çalışana doğalgaz desteği

ÇALIŞANLARA DOĞALGAZ YARDIMI YAPILACAK

Resmi Gazete’de yayınlanan karar doğrultusunda doğalgaz ve ısınma giderlerine karşılık olarak 9 Kasım 2022 tarihi ve 30 Haziran 2023 tarihine kadar mevcut ücretlerine ilave olarak aylık 1000 TL'ye kadar olan ödemeler gelir vergisi ve SGK priminden istisna edildi. Yani işverenler 1000 TL'ye kadar olan ödemeler için vergi ödemezken devlet tarafından teşvik almaktadır.

İŞVERENLER DOĞALGAZ DESTEĞİ YAPMAK ZORUNDA?

Abdullah Tolu, işverenlerin bu ödemeleri yapmasının zorunlu olmadığını belirtti. Tolu, ödemelerin tamamen isteğe bağlı olduğunu aktardı.

DOĞALGAZ DESTEK ÖDEMESİ ŞARTLARI NELERDİR?

İşverenler çalışan personellerin elektrik doğalgaz ve ısınma giderleri ne karşılık olarak belirli tutarlarda ödeme yapmaktadır. Aylık 1000 TL'yi aşmayan ödemeler istisna kapsamında yer alıyor.

Bu kapsamda 1000 TL'yi Aşan kısım için gelir vergisi ve SGK prim ödemesi yapılacaktır. Ödemeler çalışan kişilerin maaşlarına ilave olarak yapılacak.

Ödemeden yararlanacak olan kişilerin ödemelerinin mutlak suretle mevcut ücretlerine ek olarak yapılması zorunludur. Çalışanların ücretlerinde bir artış yapılmadan ücret kalemlerinin adı değiştirilerek herhangi bir ödeme yapılması mümkün değildir. Ödemeler 9 Kasım 2022 tarihinde başlayarak 30 Haziran 2023 tarihine kadar devam edecektir.

Yani istisna düzenlemesi süresiz bir düzenleme değildir. Ödemeler en son 30 Haziran 2023 tarihinde yapılacaktır.

Belirlenen bu ödeme elektrik doğalgaz ve ısınma giderleri karşılığında çalışanları veriliyor. Yani işverenler çalışanlara elektrik, doğalgaz ve ısınma gideri karşılığında bu ücretleri ödemelidir.

Yemek bedeli ve doğalgaz yardımı

ÖDEMELERİN DENETİMİ NASIL YAPILACAK?

İşverenlerin ödemelere nasıl teşvik edileceği konusu netlik kazanmadı. Bu nedenle işverenler tarafından alınan kararların yeterli olup olmayacağı konusu kafalarda soru işareti oluşturuyor. Çalışanların yapılacak olan ödemeler kapsamında fatura ibraz etmesine gerek olup olmadığı konusuna açıklık getirilmesi gerekmektedir. Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çok kısa bir süre içerisinde müşterek çıkarılacak tebliğ veya ayrı ayrı çıkarılacak tebliğlerle bu konuya açıklık getirilmesi bekleniyor.

DOĞALGAZ DESTEĞİNİN HAZİNEYE MALİYETİ VAR MI?

Çalışan vatandaşların ücretleri dışında ilave olarak yapılan bu ödemeler gelir vergisi ve SGK primine tabi tutulmaktadır. Bu kapsamda hazine, elektrik, doğalgaz ve ısınma giderlerine karşılık olarak yapılan ödemelerin aylık 1000 TL'lik kısmını gelir vergisi ve SGK priminden istisna edecek. Yani gelir vergisi ve SGK priminden alınan tutarlar artık alınmayacak. Asgari ücretle çalışan bir vatandaşın maaşından kesilen 633 TL'lik tutar artık Hazine’ye gitmeyecek.

DOĞALGAZ DESTEĞİNİN İŞVERENE MALİYETİ NEDİR?

İşverenler de gelir vergisi ve SGK primi kapsamında ödedikleri 1.000 TL'lik kısmı artık ödemeyecek. Çalışan sayısına göre vergi ve prim istisna tutarı da değişiklik gösteriyor. Bu ödemeler işverenler için önemli bir kazanç sağlamaktadır. İşverenlerin ödeme yapmaması durumunda gelir vergisinden kesilen 178.4 TL ile SGK priminden kesilen 454,6 TL için ödeme yapması gerekiyor. Yani işverenler her çalışan için toplamda 633 TL ödeme yapıyor. Belirlenen istisna nedeni ile çalışanların ücretleri 1000 TL artış gösterecek.

Bununla birlikte personel için nakit olarak yapılan yemek ve değerleri de gelir vergisinden istisna edildi. Yayınlanan yeni karar doğrultusunda işverenlerin işyerinde veya müştemilatında yemek vermemesi durumunda çalışanlara verdiği günlük yemek bedelinin 51 TL'yi aşmayan kısımları gelir vergisinden istisna edilecek. 1 Aralık 2022 tarihinde yürürlüğe girecek. Yasa kapsamında 2023 yılında ödenecek tutar 114 TL olarak görülüyor. Önceden yapılan ödemeler gelir vergisi kapsamında yer alıyordu.

Bu kapsamda düzenleme ile yemek çeki, yemek kuponu ve yemek kartı verilen personel için yemek bedelleri de vergi istisnası kapsamında yer alıyor. Yani çalışanlar için verilen yemek çeki, yemek kuponu ve yemek kartı şartı artık bulunmuyor. Fakat istisna düzenlemesi SGK primi içerisinde yer almıyor. Bu nedenle 51 TL'nin 12.94 olarak görülen kısmı SGK priminden istisna edilerek kesintiye tabi tutulacak.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN