Çok sayıda kiracının haberi yok! Çift kira parası alabilirsiniz: Şartlar açıklandı

Çok sayıda kiracının haberi yok! Çift kira parası alabilirsiniz: Şartlar açıklandı

Son deprem sonrası, özellikle İstanbul başta olmak üzere birçok ilde, kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verilmiştir. Bu süreçte, evlerinde oturan kiracıların da hakları bulunmaktadır ancak birçok kiracı bu haklardan habersizdir. Kentsel dönüşüm sürecinde, kiracılara 2 aylık kira bedeli ödenmektedir. İşte ayrıntılar...

Son deprem sonrası, özellikle İstanbul başta olmak üzere birçok ilde, kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verilmiştir. Bu süreçte, evlerinde oturan kiracıların da hakları bulunmaktadır ancak birçok kiracı bu haklardan habersizdir. Kentsel dönüşüm sürecinde, kiracılara 2 aylık kira bedeli ödenmektedir. Haberin ayrıntıları için okumaya devam edin. Başvuru şartları ev ve iş yerleri için duyuruldu.

KOŞULLARI SAĞLAYAN ÖDEMEDEN FAYDALANABİLMEKTEDİR

ödeme

Kiracıların ve ev sahiplerinin hakları, ülkemizde yasalarla korunmaktadır. Her iki tarafın da yasal olarak birçok hakkı bulunmaktadır. Riskli bina tespiti, mülk sahiplerinin talebi üzerine yapılmakta ve kabul edilen binaların yıkımı için karar alınmaktadır. Bu süreçte, kiracıların da hakları gözetilmekte ve kendilerine 2 aylık kira bedeli ödenmektedir.

Kentsel dönüşüm süreci, sadece bina yenileme çalışmalarını içermemekte, aynı zamanda çevreye duyarlı ve yeşil projelerin de gündeme gelmesine sebep olmaktadır. 

İKİ KİRA BEDELİ DEVLETTEN

KİRA

Eğer bir bina riskli yapı olarak tespit edilip yıkılacaksa, kiracı bu karara itiraz hakkına sahip değildir. Ancak yenileme amacıyla yıkılacaksa, kiracı kira sözleşmesinin bitim tarihini gerekçe göstererek itiraz edebilir. Kentsel dönüşüm sürecinde kiracı tahliyesi kararı verildiğinde ise, kiracı taşınma için kira yardımı alabilir ve bu yardım genellikle 2 aylık kira bedeli olarak belirlenir.

Yeni yapılacak binada, kiracıya aynı daireyi kiralama garantisi verilmez ancak gayrimenkul sahibi ve müteahhit arasında daire paylaşımı yapılır ve satılmak üzere boş kalan dairelerde öncelikli olarak kiracının alma hakkı bulunur.

Kira yardımı almak isteyen kiracılar, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri'ne başvuruda bulunmalıdır. Kira yardımı miktarı şehirden şehre değişebilir ve gerekli belgelerin teslim edilmesi gerekmektedir. Bu belgeler, kiralanan taşınmazın konut ya da işyeri olmasına göre farklılık gösterebilir.

KİRA YARDIMINDAN NASIL YARARLANILIR?

kira

Kiracılar, kentsel dönüşüm süreci kapsamında kira yardımı almak istediklerinde belli belgeleri teslim etmek zorundadır. Bu belgeler arasında, kiracının nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi, riskli yapı belirtme yazısının fotokopisi, adrese dayalı nüfus kayıt örneği, hesap cüzdanı fotokopisi gibi belgeler yer almaktadır.

Kiracının oturduğu konutta yaşadığını gösteren belge olarak ise, ıslak imzalı adrese dayalı nüfus kayıt örneği veya son üç aya ait elektrik, su, doğalgaz faturalarından birinin aslı kabul edilmektedir. Kiracının adına kesilmiş olan fatura üzerinde açık adres belirtilmelidir.

İş yeri kiracıları için de durum benzerdir. Kira yardımı için başvuru yapacak iş yeri kiracıları, vergi levhalarının fotokopileri ile birlikte kurumdan temin edilecek belgeleri teslim etmelidir. Ayrıca, yeni taşınmış oldukları adrese ait vergi levhası, Ziraat Bankası’nda açılmış hesap cüzdanının fotokopisi ve IBAN numarasını gösteren belgelerin de verilmesi gerekmektedir.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN