Fiyatlar yükseliyor, geçim masrafı her ilde artıyor! Şehirler arası fark açıldı: Çözüm bölgesel asgari ücrette mi?

Fiyatlar yükseliyor, geçim masrafı her ilde artıyor! Şehirler arası fark açıldı: Çözüm bölgesel asgari ücrette mi?

Yeni asgari ücret net 17.002 TL olsa da başta İstanbul olmak üzere İzmir, Antalya, Muğla gibi şehirlerde kiralar fahiş oranda arttı, geçim masrafı da şehirlere göre büyük farklılık göstermeye başladı. Durumun böyle olması ise bölgesel asgari ücret tartışmasını gündeme getirdi. Peki, çözüm bölgesel asgari ücrette mi? İşte cevabı...

Dönem dönem gündeme gelen bölgesel asgari ücret tartışmaları yine gündemi oluşturuyor. Artan fiyatlar, geçim masrafı, şehirler arası fark derken çözüm için gözler yine bölgesel asgari ücrete çevrildi.

BÖLGESEL ASGARİ ÜCRET NEDİR?

Bölgesel asgari ücret, başta İstanbul olacak şekilde yaşam masraflarının daha fazla olduğu şehirlere daha yüksek asgari ücret verilmesi demek.

Euronews’in aktardığına göre, şehirler arası farklılıklar tartışılırken istihdam, işgücüne katılım, işsizlik gibi unsurlar sık sık ele alınıyor.

bolgesel-asgari-ucret-nedir.png

Asgari ücretin kişi başına milli gelire (gayrisafi yurt içi hasıla-GSYH) oranı bu tartışmalarda gündem oluyor. Brüt asgari ücretin kişi başı milli gelire oranı şehirlere göre büyük farklılık gösteriyor. En büyük fark ise Kocaeli ve İstanbul gibi iller ile Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki illerimiz arasında. Söz konusu oran İstanbul’da 0,24 olurken, Van’da 1,27.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN