Okulların açılması etkili oldu: Kredi kartı harcamaları Eylül'de rekor kırdı

Okulların açılması etkili oldu: Kredi kartı harcamaları Eylül'de rekor kırdı

Okulların açılmasıyla vatandaşlar eylül ayının ilk haftasında rekor harcama yaptı. Alışverişte kart kullanımı yüzde 51 yükselirken, geçen yıl eylül ayının ilk haftasında 79 milyar TL olan kartlı harcamalar bu yıl 191,1 milyar TL'ye yükseldi.

Kredi kartı ve banka kartlarıyla yapılan harcamalar eylülün ilk haftasında rekor seviyeye ulaştı. NTV'de yer alan habere göre, eylül ayı itibarıyla uygulanan kredi kartı gecikme faizi azami yüzde 3,11'e yükseltilmesine rağmen bu durum kartlı harcamaların önüne geçemedi. Okulların da açılmasının etkisiyle alışverişte kart kullanımı yüzde 51 arttı.

Geçen yıl eylülün ilk haftasında 79 milyar lira olan kartlı harcamalar bu yıl 191,1 milyar liraya yükseldi.

KIRTASİYE HARCAMALARI YÜZDE 200 ARTTI

Kırtasiye harcamaları yıllık bazda reel olarak yüzde 200'e yakın arttı. Akaryakıtta artış oranı ise yüzde 27 olarak gerçekleşti. Artışlar gıda harcamalarında yüzde 39, Hizmet sektörü harcamalarında ise yüzde 52,3 oldu. Elektronikte kart kullanımı ise bu dönemde yüzde 94 arttı.

BAKAN ŞİMŞEK TEDBİRLER ALINACAĞINI AÇIKLAMIŞTI

Kredi kartı kullanımındaki artış oranına dikkat çekerek harcamalardaki yüzde 140'lık artışın çok yüksek olduğunu söyleyen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon ve cari açıkla mücadele için kartlarda kısıtlayıcı tedbirler alınacağını açıkladı.

NE GİBİ DÜZENLEMELER OLABİLİR?

Milliyet'in aktardığına göre, Ata Yatırım Hazine Genel Müdür Yardımcısı Etem Öztekin, kredi kartı kullanımıyla ilgili getirilebilecek düzenlemeler tahminlerini şu sözlerle açıkladı:

"İlk akla gelenler taksit sayılarında sınırlama, asgari ödeme sınırının artırılması, nakit çekim limitlerinin düşürülmesi, gecikme faiz oranlarının artırılması gibi adımlar olarak öne çıkıyor. Muhtemelen enflasyon oranlarındaki gidişata göre bu adımlardan bazıları kademe kademe uygulanarak, kredi kartı kullanımı bazlı talebin törpülenmesine çalışılacak. Tüketicilerin, maliyeti artan ya da kullanım alanları daralan bir kaynakla karşılaştıkları durumda, rasyonel olarak ya alternatif fonlama kaynaklarına yönelmesi ya da bu mümkün değilse harcamalarında kısıtlamaya gitmesi beklenir. İhtiyaç kredisi gibi alternatiflerin de geldiği yüksek maliyet seviyeleri sebebiyle kredi kartına pek alternatif olacağını düşünmüyorum. Bu durumda zaruri ihtiyaçlar dışındaki harcamalarda bir parça yavaşlama görmeyi beklemek mantıklı olacaktır"

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN