Şimdi ev kiralayan kiraladı yoksa... Ev kiralamak için son 20 gün! Ev sahipleri bayram edecek, kiracılar çıldıracak

Şimdi ev kiralayan kiraladı yoksa... Ev kiralamak için son 20 gün! Ev sahipleri bayram edecek, kiracılar çıldıracak

Enflasyon oranları ve dövizdeki hareketlilikle oranlar artan ev fiyatları, bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 138’e kadar çıktı. Sıralamada Muğla yüzde 56’lık artışla birinci sıraya yerleşti. Bodrum’da 120 metrekarelik bir dairenin kirası 40 bin 615 TL’ye kadar yükseldi. Hal böyle olunca ev sahibi olmayanlar zor günler yaşamaya başladı.

Öte yandan İstanbul’daki kiralık evlerin metrekare fiyatları 145 TL’yi görürken, Antalya’da ise durum pek farklı değil. Akdeniz’in göz bebeği Antalya’da konut kiraları yüzde 70 artış gösterdi. Bunların yanı sıra uzmanlar eylül ayında bu artışlara yüzde 30 artış daha ekleneceğini söylediler.

Fahiş kira artışları her geçen gün vatandaşların canını sıkmaya devam ediyor. Özellikle de bu yılın ikinci yarısında aniden artan kira fiyatları ev sahibi olmayan vatandaşlar için büyük sorun yaratıyor.

Konu kapsamında araştırma yapan Endeksa’nın verileri gayrimenkul de büyüyen sorunu bir kez daha ortaya koydu. Endeksa’nın paylaştığı verilere göre yılın ikinci çeyreğinde konut kiralarındaki yıllık değer artışı yüzde 138'e çıktı. Araştırmalara göre konut metrekarelerinin en pahalı olduğu il ise Muğla olarak kayıtlara geçti. Yılın ikinci çeyreği itibari ile Muğla’da metrekare konut kira fiyatları 211,89 TL oldu. Öte yandan ortalama kira fiyatları se 24 bin 367 TL’ye kadar yükseldi.

İSTANBUL, BODRUM’UN GERİSİNDE KALDI

Yapılan araştırmalar kapsamında hem yerli hem yabancı tatilcilerin gözdesi olan Bodrum’da kiralar gün geçtikçe artıyor. Öyle ki 120 metrekarelik bir daire için kira bedeli olarak 40 bin 615 TL isteniyor. Milas'ta kiralar ortalama 20 bin, Marmaris'te ise 18 bin 904 TL oldu. Geçmiş verilerle kıyaslandığı takdirde 2019 yılından bu yana Muğla’daki kiralar yüzde 800 artış gösterdi. Bunun yanı sıra son bir yılda kira yüzde 56 oldu.

Metropol olarak bilinen İstanbul’daki kiralık konutların ortalama metrekare fiyatı ise 145 TL olarak kayıtlara geçti. Ayrıca 100 metrekare bir konutun ortalama kirası da 14 bin 454 lirayı buldu. En pahalı ilçeler arasında yer alan Sarıyer’de kiraların ortalama fiyatı 35 bin 249, Beşiktaş’ta 32 bin, Şile’de ise 24 bin 150 TL olarak belirtildi.

ANTALYA VE İZMİR’DE FAHİŞ FİYATLARIN MERKEZİ

Bodrum ve İstanbul’un arkasından en fahiş fiyatlar Antalya’dan çıktı. Yılın ikinci çeyreğinde ortalama metrekare konut kira fiyatları Antalya’da 140,95 olarak kaydedilirken, aylık kiralar ise 15 bin 504 TL’ye kadar çıktı. Bu rakamlarla yola çıkıldığında geçen yıldan bu yana kira artışları yüzde 70’e ulaştı. Şherin en değer kazanan ilçeleri ise Manavgat, Döşemealtı, Kepez, Gazipaşa, Finike olurken, Kemer’dekibir evin 100 metrekarelik ortalama fiyatı 18 bin 750, Serik’te 18 bin 666, Konyaaltı’nda 17 bin 500 TL’ye kadar yükseldi. Bunların yanı sıra 2019 yılından bu yana şehirdeki kira artışları yüzde 670 oranlarını gördü.

İZMİR LİSTENİN 4. SIRASINDA YERLEŞTİ

Fahis kira fiyatları ile gündeme gelen şehirler arasında İzmir 4. sırayı aldı. Yılın ikinci çeyreğinde İzmir’de kira artışları oldukça yükseldi. Son bir yıl içinde kiralar yüzde 126 yükselirken, bundan bir önceki çeyreğe göre yüzde 41 artış gözlemlendi. Şehrin 100 metrekarelik bir dairesi için istenen kira bedeli ortalama 14 bin 986 TL’ye kadar çıktı. Ayrıca en çok tercih edilen ilöeşerden Çeşme’de 140 metrekarelik bir daire ortalama 33 bin 143 TL’den kiralanırken, Karaburun’daki bir daire 26 bin 778 TL, Foça’da bir kiranın ortalama fiyatı ise 24 bin 390 TL olarak kaydedildi.

Geçtiğimiz haftalarda yasa kapsamında kira artışlarına sınır getirildi. Bu kapsamda yüzde 25’lik bir sınırla ev sahibi ve kiracıların karşı karşıya gelmemesi hedeflendi. Lakin ev sahipleri taktik değiştirerek var olan kiracılarını çıkarıp bekar ve öğrenci kiracıları tercih etmeye başladı.

KİRALARDA YÜZDE 30 ARTIŞ BEKLENİYOR

İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, ev sahiplerinin artık uzun süreli kiracı istemeyip bu yüzden de öğrencilere yöneldiklerini söyleyerek, “Eskiden bekara ev vermeyiz derlerdi. Piyasada daire çok fazlaydı. Uzun süre kalacak bir kiracı tercih edilirdi ancak artık Türkiye'deki kiralık daire arayışı arttı. Mülk sahipleri doğal olarak en kısa süre kalacak kiracı arayışına yöneldi. Eskiden ev sahipleri öğrencilere, bekara ev vermezlerdi. Şimdi ise üniversitede son sınıf ya da 3'üncü sınıf öğrencileri tercih ediliyor ya da ‘Bekar olsun yarın evlenir gider' diyorlar” dedi.

Akgün, kiralık dairelerin sayısındaki azlığın kira fiyatlarına yansıdığını da belirtti. Ayrıca eylül ayı itibari ile kira bedellerinde yüzde 30’luk bir artışın daha olacağını söyleyerek uyarılarda bulundu. İzmir bölgesindeki kira artışlarının son iki yıl içinde yüzde 600 arttığını söyleyen Akgün, Karşıyaka, Bornova, Güzelyalı gibi yerlerde en düşük kiraların 10 bin liradan başladığını dile getirdi

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN