TÜİK ENAG'ı geçti: Yıllarca yapılan yanlışları söyledik ama...

TÜİK ENAG'ı geçti: Yıllarca yapılan yanlışları söyledik ama...

TÜİK'in açıkladığı verilere göre; enflasyon ağustos ayında yıllık yüzde 58,94, aylık yüzde 9,09 oldu. TÜİK’in açıkladığı verilerde aylık enflasyon yükselişinin ENAG verilerinden yüksek olması dikkat çekerken uzmanlardan tepkiler gecikmedi. Ekonomist İris Cibre, ''Beklentinin çok üzerinde aylık data.Şimşek TÜİK'i yola getirmiş anlaşılan...'' derken Merkez Bankası eski başekonomisti Prof. Dr. Kara, ''İspatlayamam ama son aylarda TÜİK’in enflasyon ölçümünde bir yapısal değişim seziyorum'' dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, ağustosta tüketici enflasyonu, piyasa beklentilerini aşmıştı. Yüzde 7,3 seviyesindeki tahminlere karşın aylık enflasyon, temmuzun ardından ağustos ayında da yüzde 9'u aşmıştı.

Yıllık enflasyon ise yüzde 59'a dayanarak Merkez Bankası'nın "gerçekçi" olarak değerlendirilen yüzde 58'lik enflasyon hedefini henüz ağustos ayından geçmişti.

Verileri, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda değerlendiren Merkez Bankası eski başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, "Tam ispatlayamam ama son aylarda TÜİK’in enflasyon ölçümünde bir yapısal değişim seziyorum. 2022 Mart ayından bu yana ciddi farklılaşan İTO-TÜİK aylık enflasyon farkı seçimden sonraki üç ayda tekrar sıfıra yaklaştı" dedi.

Oğuz Demir ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, " Ama o kadar yanlışın üzerine doğruyu yapmaya çalışmanın da bedeli yüksek oluyor" ifadelerini kullandı. İşte ekonomistlerin enflasyon verilerine tepkisi:

Ekonomist İris Cibre ise, TÜİK'in açıkladığı aylık verilerin beklentinin çok üzerinde kaldığına işaret ederek ''Şimşek TÜİK'i yola getirmiş anlaşılan...'' dedi. İris Cibre'nin paylaşımı şöyle:

''TÜİK 58,94%
İTO 74,17%
CEFİS GIDA 76,72%
ENAG 128,05%

Beklentinin çok üzerinde aylık data
9,09%
Şimşek TÜİK'i yola getirmiş anlaşılan...''


Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN