Türkiye ile Rusya arasında yeni işbirliği

Türkiye ile Rusya arasında yeni işbirliği

Türkiye-Rusya ekonomik ilişkilerinin yeni yol haritası sayılan 18. Dönem Karma Komisyonu Protokolü, Ankara'da imzalandı. Protokolle tarım ve turizm alanları başta olmak üzere işbirliklerinin artırılması amaçlanıyor.

Türkiye-Rusya Ticaret ve Ekonomik İşbirliğine Dair Hükümetlerarası Karma Komisyonu 18. Dönem Toplantısı, Ticaret Bakanlığı'nda yapıldı.

Toplantının ardından 18. Dönem Karma Komisyonu Protokolü, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak tarafından imzalandı.

Bolat, imza töreninde yaptığı konuşmada, ortak çalışmaları sonucu ortaya çıkan protokol metninde yer alan maddeleri hayata geçirerek iki ülke ilişkilerini daha ileri bir seviyeye taşımak istediklerini belirterek, "Protokolde ticaret, gümrük, enerji, tarım, sanayi, standardizasyon, ulaştırma, turizm, müteahhitlik gibi birçok başlık bulunuyor. Protokolü, Türkiye ve Rusya ekonomik ilişkilerinin önümüzdeki yıllarda izleyeceği rotayı belirleyen bir yol haritası olarak nitelendirebiliriz." diye konuştu.

Türkiye olarak Rusya ile ilişkilerini belirleyen temel faktörün, tarihi bağlar, iyi komşuluk ilişkileri, ortak menfaatler ve bağımsız karar alabilme kabiliyeti olduğunun altını çizen Bolat, buna uygun olarak, karşılıklı adımları hızlandırarak iki ülke halkının refah seviyesinin artışına katkı sağlayacak çabaları sürdüreceklerini vurguladı.

rusya.jpg

'6 MİLYONUN ÜZERİNDE RUS TURİSTİ AĞIRLAMIŞ OLACAĞIZ'

Bolat, son yıllarda ticaret, turizm ve enerji alanında iki ülkenin hatırı sayılır ölçüde yol katettiğine dikkati çekerek, "2013'te sadece 33 milyar dolar olan ikili ticaret hacmimiz, 2022 sonunda 68 milyar doları geçti. Bu yıl sonunda yaklaşık 6 milyonun üzerinde Rus turisti ülkemizde ağırlamış olacağız. İki ülke arasındaki ticaretin dengeli ve sürdürülebilir bir çerçevede geliştirilerek Cumhurbaşkanı'mız Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından belirlenen 100 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmak için iki taraf da yoğun çaba sarf etmektedir" ifadesini kullandı.

'TİCARET HACMİMİZ YAKLAŞIK İKİ KAT ARTTI'

Rusya Başbakan Yardımcısı Novak da bugün açık ve yapıcı görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyledi. Türkiye ile geniş bir formatta, kilit konuları ele aldıklarına işaret eden Novak, "Geleceğe yönelik işbirliği konularını belirledik. İkili işbirliğindeki belirli konularda pozisyonlarımızı yakınlaştırdık. Rusya ve Türkiye işbirliğindeki tüm alanlarda olumlu bir ilerleme sağlıyoruz." dedi.

Novak, Türkiye'nin, Rusya'nın en büyük dış ticaret ortakları arasında geçen yıl ikinci sırayı aldığını belirterek, "Ticaret hacmimiz yaklaşık iki kat arttı. Ulusal para birimlerinin ticaretteki payı da artıyor. Sayın Bolat ile karşılıklı ticareti nasıl artırabileceğimizi ve işbirliğimizi nasıl genişletebileceğimizi istişare ettik." diye konuştu.

TARIM VE TURİZMDE İŞBİRLİĞİ ARTACAK

Novak, Türkiye'nin tarım alanında da Rusya'nın en önemli ortaklarından biri olduğunun altını çizerek, bu alanda karşılıklı ticaretin arttığını söyledi.

İki ülke şirketleri arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi, ticari misyonlar düzenlenmesi, endüstriyel üretimin yerelleştirilmesinin teşvik edilmesi konusunda mutabakata vardıklarını vurgulayan Novak, "Polimer ve mineral gübreler de dahil olmak üzere kimya sanayi ürünleri ticaretinin artırılması, ayrıca kayak turizmine yönelik endüstriyel ürünler ve ekipmanlar alanında ortak projelerin hayata geçirilmesi ortak ilgi alanları arasında yer alıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN