ALES/3 başvurusu nasıl yapılır, sınav ücreti ne kadar? İşte ÖSYM AİS giriş sayfası

ALES/3 başvurusu nasıl yapılır, sınav ücreti ne kadar? İşte ÖSYM AİS giriş sayfası

Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, eğitim planlamacısı gibi kadrolara yapılacak atamalar için düzenlenen Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'nın (ALES) üçüncüsü 21 Kasım 2021 tarihinde yurt genelinde yapılacak. Başvurular ise 6-14 Ekim 2021 tarihleri arasında alınacak. İşte, ALES sınavı başvuru sayfası...

ALES/3 başvuru ekranı açıldı. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) yılda üç kez düzenleniyor. ALES/3 sınav sonuçları ne zaman açıklanacak, merak konusu oldu. 2021 ÖSYM sınav takvimine göre, ALES/3 sınav sonuçları 16 Aralık 2021 Perşembe günü ilan edilecek.

2021 ALES/3 NE ZAMAN, SAAT KAÇTA, HANGİ GÜN?

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'nın (ALES/3) üçüncüsü 21 Kasım 2021 Pazar günü saat 10.15'te düzenlenecek. ÖSYM'nin önceki sınavlarında olduğu gibi adaylar saat 10.00'dan sonra sınav binasına alınmayacak.

ALES/3 SINAV BAŞVURUSU NE ZAMAN?

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) düzenlediği ALES/3 sınavına başvurular 6-14 Ekim 2021 tarihleri arasında yapılacak.

ALES/3 sınavı başvuru kılavuzu ÖSYM'nin www.osym.gov.tr web sitesinde yayınlandı. Adaylar başvurularını kılavuzda yer alan bilgilere göre yapacak.

ALES/3 BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Adaylar, ALES/3 sınavına başvurularını ÖSYM Başvuru Merkezleri aracılığıyla yapabilmelerinin yanı sıra, bireysel olarak ais.osym.gov.tr internet adresinden ya da ÖSYM Aday İşlemler Sistemi (AİS) mobil uygulamasından gerçekleştirebilecek.

ALES/3 SINAV ÜCRETİ NE KADAR, NASIL ÖDENİR?

ÖSYM tarafından açıklanan ALES/3 başvuru kılavuzunda sınav ücretinin 145 TL olduğu açıklandı. Sınav ücreti ÖSYM'nin odeme.osym.gov.tr internet adresinden ödenebilecek.

ALES SINAVINDA HES KODU ZORUNLU MU?

ALES/3 sınavına başvuruda HES kodu bilgisi istenecek. Bu kapsamda adayların, başvuru yapmadan veya başvuru merkezlerine gitmeden önce HES kodunu edinmiş olması gerekiyor.

2021 ALES/3 SINAVI ÖSYM BAŞVURU EKRANI

aw383077-02.jpg

ALES PUANI KAÇ YIL GEÇERLİ?

Lisansüstü öğrenim görmek isteyen yada akademik kariyer planlaması yapan adayların katılım sağladığı ALE sınavın sonuçları, açıklandığı günden sonra 5 yıl süreyle geçerli olacak.

ALES NEDİR?

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), lisansüstü (yüksek lisans) eğitime başvuracak kişilerin ve akademik personel kadrolarına (araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman, uzman çevirici gibi) atanmak isteyen adaylar için düzenleniyor.

Doktora başvuruları için de ALES'e girilmesi gerekiyor. Mecburi hizmet yükümlülüğü için yurt dışındaki üniversitelere lisansüstü eğitime gönderilecek adayları seçerken de ALES puanı şartı aranır.

Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına atanabilmek için, alanındaki puan türünde 100 üzerinden 70 puan alan adaylar başarılı sayılır.

İyi bir ALES puanına sahip olmak, yüksek lisans başvurularında adaylara büyük bir avantaj sağlar. Çünkü üniversitelerin tezli yüksek lisans başvurularında ALES sonucu en az yüzde 50'lik bir paya sahip.

Lisansüstü eğitim programlarına seçme ve yerleştirme işlemleri için tüm üniversite kurumları ALES puanlarını kullanır fakat bazı üniversiteler lisansüstü eğitim programlarına seçecekleri öğrencileri yalnızca ALES puanına göre belirlerken, bazı üniversiteler ise diploma notlarının, mülakat sonuçlarının da dahil edildiği bir puanlama sistemi oluştururlar.

ALES puanı ile doktora programları ya da sanatta yeterlik programlarına başvuracak adaylar için ise alt sınır 80 puandır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN