Ali Babacan ile Prof. Dr. Erdal Arıkan hesapladı: Faize ödenen rakamla 5G alt yapısı yapılırdı

Ali Babacan ile Prof. Dr. Erdal Arıkan hesapladı: Faize ödenen rakamla 5G alt yapısı yapılırdı

DEVA Partisi lideri Ali Babacan'ın, YouTube kanalında yayınladığı “Bi’ Kahve” programında ağırladığı Prof. Dr. Erdal Arıkan, yapay zekâ ve füzyonun refahı artıracağını vurgularken, 5 yılda 15 milyar dolara hem 5G hem de fiber alt yapısı yapılabileceğini söyledi. Babacan da, 1 yılda sadece faize 40 milyar dolar ödendiğini hatırlattı.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, kendi YouTube kanalında yayınladığı, birçok alandan uzman isimleri ağırladığı “Bi’ Kahve” programında son olarak Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümünde görevli Prof. Dr. Erdal Arıkan’ı ağırladı.

Babacan ve Arıkan, yaklaşık 1 saat süren programda çip üretimi, polar kodlama, 5G, yapay zekâ, füzyon ve fiber alt yapı gibi teknolojilerin de aralarında bulunduğu teknoloji gündemi üzerine sohbet etti. Arıkan’a göre yapay zekâ ve füzyon refahı artıracak.

'5G FİBER ALTYAPISI İÇİN 10-15 MİLYAR DOALRLIK YATIRIM GEREK'

Bilimsel çalışmaları nedeniyle dünyada “polar kodlamanın babası” olarak da anılan Erdal Arıkan, 5G ve 6G teknolojilerinin getireceği hızın ekonomide maliyetleri azaltacağını söyledi. Bunun için fiber alt yapıya olan ihtiyacın vurgulandığı programda, Babacan ve Arıkan 5G ve fiber alt yapısı için Türkiye’nin 5 yılda toplam 10 ila 15 milyar dolarlık bir yatırım yapması gerektiğini hesapladı.

Babacan bunun üzerine, “2022 bütçesinde sadece faize ve kur farkına ödenen rakam 650 milyar TL. Geçen yılın ortalama kuruna göre yaklaşık 35-40 milyar dolar ediyor. Kur Korumalı Mevduat olmasaydı bu maliyet yarı yarıya inecekti. Faizler makul seviyede seyretseydi, faiz ödemesi de 5-10 milyar dolara bitebilirdi. Ekonomi yönetimindeki sıkıntılar sebebiyle Türkiye gereksiz yere bu kadar faiz ve kur farkı ödedi. Fiber optik alt yapısı, 5G için gereken alt yapı devlet bütçesinin yanında hiçbir şey. Türkiye, yanlış kararların maliyetini kat kat fazlasıyla ödüyor” diye konuştu.

Partisinin internete ilişkin hedeflerini “5H” formülüyle özetleyen Babacan, “hızlı, hesaplı, hür, her yerde ve hizmet odaklı internet” vurgusu yaptı.

'FİKİR, BİLİM, SANAT ÜRETEN İNSANLARIN CAZİBE MERKEZİ OLMALIYIZ'

Türkiye’nin dünyada fikir, bilim, sanat ve iş üreten insanlar için cazibe merkezi olmasını gerektiğini söyleyen Babacan, Singapur’un gelişimine dikkat çekti. Babacan, beyin göçüyle ilgili Singapur’un eski başbakanı Lee Kuan Yew ile yaptığı sohbetleri şu sözlerle aktardı:

“Lee Kuan Yew görevi bıraktıktan sonra bütün dünyayı dolaşır, yılda bir defa İstanbul’a gelirdi. Özel randevuyla iş, bilim, sanat dünyasından en önemli isimlere Singapur’da yaşamayı teklif ederdi. ‘Size şöyle imkanlar sağlarız’ diye dolaşırdı. Bugün Singapur’u Singapur yapan dünyanın kaliteli insan gücünün orada toparlanması ve üretimidir. Küçücük bir adadan koskoca bir ekonomi ve siyasi güç çıkmış durumda. Eğitim ve bu insan gücünü cezbetme konusunda oradan epey alınacak şeyler var. Dünyanın neresinde olursa olsun, fikir, bilim, sanat, iş üreten insanların cazibe merkezi olabilmek Türkiye açısından çok önemli hedef.”

'TÜRKİYE EN ZORU BAŞARIR'

Babacan, Türkiye’nin potansiyeline olan inancını “Zamanında bu topraklar farklı alanlarda bilimin dünyada zirve yaptığı topraklar olmuş. Demek ki potansiyelimiz var. Yeter ki bunu iyi kullanalım. İnsan kaynağı politikamız, bilim teknoloji politikamız, eğitim politikamız ve iş dünyasının bütün bu tabloda yeri rolü, bunlar iyi bir şekilde beraberce düşünüldüğünde Türkiye en zoru başarır” sözleriyle dile getirdi.

'YAPAY ZEKA VERİMLİLİĞİ ARTIRACAK'

Babacan’ın sorularını yanıtlayan Erdal Arıkan şunları söyledi:

"İnsanlığın önünde refah arttırıcı etkisi olacak iki potansiyel teknoloji var. Bunlardan birisi daha yakın. Yapay zekâ konusu. ChatGPT, yapay zekânın geldiği noktayı gösteriyor. Muazzam bir verimlilik artırıcı etkisi olacak. Diğeri de füzyon enerjisi. Güneşte enerji füzyonda üretiliyor. Radyoaktif madde yok bunda, temiz. Karbon salınımı da yok. Elli yıllık bir çalışmanın sonuçları gelecek vaat ediyor.

(Babacan’ın çip üretimi ve Moore Kanunu sorusu üzerine) Nanometre (1 metrenin 1 milyarda biri) cinsinden ölçülüyor çeşit çeşit teknolojiler var. Şu andaki en yeni teknoloji 5 nanometre ve 3 nanometre. Dünyada bu 5 nanometre teknolojisiyle kullanabilen üretim yapabilen esasen 2 tane firma var. Hepimizin bilgisayarlarının içinde çipi olan büyük bir Amerikan firması bile 5 nanometreye inemedi, başaramadı. 3 nanometreye inilmeye çalışılıyor. Oraya inildiğinde, 1 transistörün içindeki atomları sayabilir hale geliyorsunuz.

'DÜNYADA BİR NUMARA OLMAMAK İÇİN NEDEN YOK'

90 nanometre, 65 nanometre her neyse, ulusal güvenlik, savunma sanayi için bazı uygulamalar için kendi yerli kullanabileceği bir şeyin olması gerekir. Var zaten. Bir çipin üzerine 1 milyar tane transistör koymayacaksanız bir çipin üzerine 1 milyon tane transistör koymanız yetiyorsa eski teknoloji ile üretimini yapın, yeter. Türkiye'yi bırakalım, dünyadaki bir iki ülke haricinde hiçbirinin bir şansı yok. Bugün ismini çok bildiğimiz Amerikan firmaları bile çipin tasarımını yapıp fabrikasyonunu başkasına yaptırıyor. Şu anda en ileri teknolojiye sahip olan sadece 3-4 tane firma kaldı. Bizim onu hedeflememiz gerçekçi olmaz. Ama tasarım konusunda öyle bir kısıtlama yok. İsterseniz en ileri çip tasarımını yaparsınız, Tayvan’da veya Amerika’da nerede ürettirebiliyorsanız ürettirirsiniz. Oyunun kaidesi bu.

İrili ufaklı bir sürü Avrupa devleti var. Onların hiçbirisinin Türkiye’yi bir kenara bıraksak bile onlarda da bu çip teknolojilerini yapabilme kabiliyeti yok. Eğer üzerine düşerseniz, çok özel uygulamalar için dünyanın 1 numarası olmamanız için bir sebep yok.”

'YENİ YÜZYILDA HEDEF MUASIR MEDENİYETLERİ GEÇMEK OLMALI'

Arıkan’ın “Mustafa Kemal ve arkadaşları bize çok sağlam bir cumhuriyet bıraktılar. İkinci yüzyılı gençler ileriye taşıyıp üçüncü yüzyıla devretsinler” sözleri üzerine Babacan, “Mustafa Kemal Atatürk’ün muasır medeniyetler hedefi vardı. Birinci yüzyıl o hedefin bir ölçüde gerçekleştiği bir yüzyıl oldu ama yeni yüzyılda artık o hedefi yakalayıp üzerine geçmek Türkiye için önemli” ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN