'Asgari ücret 9 bin TL olsun' teklifine Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sert yanıt!

'Asgari ücret 9 bin TL olsun' teklifine Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sert yanıt!

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda yer alan TÜRK-İŞ'in, "Asgari ücret 9 bin TL'nin altında olursa masadan kalkarız" açıklamasına sert yanıt veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılında geçerli olacak asgari ücretin 9 bin TL'nin altında olacağının sinyalini verdi. Kamuoyundaki beklenti ise asgari ücretin 8 bin TL dolaylarında olacağı yönünde. İşte, 2023 asgari ücret görüşmelerinde son durum...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 yılında uygulanacak asgari ücrete ilişkin, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işçi tarafını temsil eden Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (TÜRK-İŞ) 9 bin TL teklifine kapıyı kapattı. Erdoğan, "Herkesin her söylediğiyle adım atacak halimiz yok. Çünkü bizim sırtımızda küfe var. Sırtında küfe olmayanlar rahat konuşuyor" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan ve Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işvereni temsil eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ile görüşme yapacağını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Otururuz, konuşuruz, değerlendirmemizi yaparız. İnşallah hayırlı bir adım atarız, neticeye varırız" diye konuştu.

erdogan-asgari-ucret-aciklamasi-2.jpg

KÜLLİYE'DE ASGARİ ÜCRET ZİRVESİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Grup Toplantısı'nın ardından Meclis'te gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile asgari ücrete ilişkin görüşmesinin nerede yapılacağı konusundaki soru üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmenin Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde olacağını bildirdi.

2023 ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

AK Parti grup toplantısında bugün konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 yılı asgari ücret tutarını yarın (22 Aralık 2022 Perşembe günü) açıklayacağını duyurdu.

"Asgari ücret konusunu yarın yoluna koymuş olacağız" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, alışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile bir görüşme gerçekleştireceğini ve yeni asgari ücreti yarın kamuoyuna ilan edeceklerini söyledi.

erdogan-asgari-ucret-aciklamasi-1.jpg

ASGARİ ÜCRETİN 9 BİN TL'NİN ALTINDA OLACAĞI KESİNLEŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İşçi tarafının asgari ücretin 9 bin lira olması talebini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna şöyle yanıt verdi:

"Bakanımla, İşveren Sendikası Başkanıyla otururuz, konuşuruz, değerlendirmemizi yaparız. İnşallah hayırlı bir adım atarız, neticeye varırız. Herkesin her söylediğiyle adım atacak halimiz yok. Çünkü bizim sırtımızda küfe var. Sırtında küfe olmayanlar rahat konuşuyor ama bizim sırtımızdaki küfe 85 milyonun taşındığı bir küfe. Bunların hepsini düşüneceğiz; eğitimden sağlığa, adaletten emniyete, ulaşımdan bütün altyapı üstyapı sorunlarına kadar bunlar bir şeyle yapılacak değil mi? Tabii sırtında küfe olmayanlar bol bol atıp tutuyor."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu açıklamalarının ardından 2023 yılında geçerli olacak asgari ücretin 9 bin TL'nin altında olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

vedat-bilgin-asgari-ucret-aciklamasi.jpg

TÜRK-İŞ "9 BİN LİRANIN ALTINA İMZA ATMAYIZ" DEMİŞTİ

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun, 2023 yılında geçerli olacak asgari ücret rakamını belirleme çalışmaları kapsamında dün (20 Aralık 2022 Salı günü) gerçekleştirdiği üçüncü toplantıda uzlaşı çıkmamıştı.

Toplantı sonrası kısa bir açıklama yapan TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret tekliflerinin 9 bin TL olduğunu ve bu rakamın altındaki herhangi bir kararı kabul etmeyeceklerini bildirmişti.

2023 ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Şu an 5 bin 500 TL olan asgari ücrete yüzde 30 zam yapılması durumunda 7 bin 150 TL'ye, yüzde 40 zamla 7 bin 700 TL'ye, yüzde 50 zamla ise 8 bin 250 TL'ye yükselecek.

Asgari ücretin belirlenmesine sayılı saatler kala açıklamada bulunan AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, 19 Aralık 2022 Pazartesi günü şunları söyledi:

"Benim tahminim 7 bin 700 TL ile 7 bin 900 TL arasında bir ücret belirlenebilir. Ancak Cumhurbaşkanımız 8 bin TL psikolojik sınırını geçerek 8 bin 50 TL diyebilir. 8 bini TL'yi herkese soruyorum iyi rakam diyorlar.

İş veren haricinde bu rakamdan herkes memnun. Esas mesele enflasyonu durdurmamız ve gıda artışlarını kontrol etmemiz. En temel meselemiz bu."

turk-is-asgari-ucret-aciklamasi.jpg

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, 1 Aralık 2022 Perşembe günü yaptığı açıklamada, "Bir rakam söylemem. Makul bir asgari ücretin belirlenmesine çalışılacaktır. Vatandaşımızın alım gücünü artıracak bir artış olacağını düşünüyorum. Alım gücünün artırılması en temel hedeflerimizden biridir. Kimseyi hayat pahalılığı altında ezdirmeyeceğiz. Türkiye'de asgari ücret ortalama ücret anlamına gelmiştir. Umuyorum iyi oldu denilecek bir artış olacaktır" demişti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 13 Ekim 2022 Perşembe günü yaptığı açıklamada, asgari ücrette enflasyona dikkat çekerek, "Aralıkta enflasyonun tahribatını ortadan kaldıracak bir düzenleme yapacağız" demişti. Bakan Bilgin, 24 Kasım 2022 Perşembe günü Star TV'de katıldığı programda ise, asgari ücrette yüzde 50'lik bir artış olup olmayacağına ilişkin, "Hayali değil, gerçekçi bir rakam üzerinde durmamız lazım" diyerek, bu oranın altında bir zammın sinyalini vermişti.

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu da 6 Kasım 2022 Cumartesi günü yaptığı açıklamada, "2023'ün başında bütün bu meselelerin ardı ardına neticelendiği, hayata geçtiği bir süreci yaşamış olacağız. Aralıkta asgari ücret, ocakta ise memur ve emekli maaşlarına yönelik düzenleme yapılacak" dedi.

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, 5 Aralık 2022 Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Beklentimiz enflasyon + yüzde 20 refah payı belirlenerek yani yüzde 40-50 arasında bir artış ile asgari ücretin rahatlatılması olacak" sözlerini kullanarak 2023 yılı asgari ücretin 8 bin 250 TL olması gerektiğini kaydetti.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, asgari ücretin 7 bin TL'nin üstünde olması gerektiğini söylerken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun da asgari ücretin 10 bin TL'nin üzerinde olması gerektiğini dile getirmişti.

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, 5 Aralık 2022 Pazartesi günü yaptığı açıklamada, İYİ Parti'nin yeni yılda geçerli olarak asgari ücret önerisini şu sözlerle duyurdu: "Biz asgari ücretin önümüzdeki ocak ayı itibarıyla yapılması muhtemel zam çerçevesinde en az 9 bin 200 TL olması gerektiğini, kendi önerimiz ise İYİ Parti olarak 9 bin 600 düzeyinde bir asgari ücretin vatandaşlarımıza verilmesi gerektiğine inanıyoruz."

HDP ise 2023 yılında asgari ücretin 12 bin 500 TL'ye yükseltilmesini önermişti.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, 7 Kasım 2022 Pazartesi günü CNN Türk'te katıldığı bir programda, "Geçen yıl ocak ayında asgari ücrete yüzde 50 zam yapıldı. Yüzde 30 da temmuz ayında yapıldı. Yüzde 80'in üzerinde zam yapılmış oldu. Asgari ücrete zam konuşulurken, minimum düzeyde en düşük yüzde 50 seviyesinde zam yapılır. Asgari ücretin 8 bin 250 TL bandında olacağını düşünüyorum ancak bunun üzerinde de bir rakam olabilir" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN