Evde un, su, tuz olan başladı! İmece usulü yapılıyor, coğrafi işareti bulunuyor! Şimdi dünyaya açıldı!

Evde un, su, tuz olan başladı! İmece usulü yapılıyor, coğrafi işareti bulunuyor! Şimdi dünyaya açıldı!

Evinde un, su tuz olan hamur karmaya başladı. Hemen hemen her evde İmece usulü ile yapılan o lezzet coğrafi işaretle de tescillendi. Bunu kim yer diyenler ise şimdi pişman oluyor. Hem çevre illerden hem de dünyada talep üstüne talep geliyor. İşte tüm detaylar…

Gümüşhane'nin meşhur lezzeti siron çevre illerde de “Siron” ya da “ Ziron” ismi ile biliniyor. Geçtiğimiz yıllarda coğrafi işaretle tescillenen siron, şimdilerde bir şehrin ekonomisini kaldırıyor. Bir çeşit yufkanın sarılmış hali olarak bilinen lezzeti bir kere tadan nasıl daha önce yemedim diyor. İşte tüm detaylar…

SALGIN SÜRECİ SEKTEYE UĞRATTI

Pişirilmiş yufkanın sıcakken katlanarak kesilmesi ve ardından tekrar fırınlanması ile ortaya çıkan bir çeşit hamur yemeği olan siron üzerine yoğurt ve tereyağı sos ile servis edilir. Kurutulmuş yufkalar önce sıcak su ile ıslatıldıktan sonra üzerine yoğurt ve sos eklenerek bir çeşit mantı türevi olarak tüketilmektedir. Hazırlanışı ile oldukça pratik olan siron, Gümüşhane'de sık sık tüketiliyor.

siron-2.jpg

Kovit 19 salgını öncesinde ilk ihracatı yapan ve yasaklar nedeniyle bir süre ara veren Ali Doğan, Yasakların kalkması ile birlikte girişimlerine devam ederek Hollanda'ya 150 koli siron, erişte, köy eriştesi ve yaprak mantı ihracatı gerçekleştirdi. “Sironcu Baba” markasını tescilini alan Ali Doğan, Avrupa pazarında da işleri ilerletiyor. Şimdilerde Kanada ile bağlantı halinde olduklarını belirten Doğan kısa süre içerisinde ihracat yapacaklarını söyledi.

FORMÜL İHRACAT

Türkiye'deki ekonomik sıkıntıların çözümünün üretim ve ihracat olduğunu belirten Doğan, “Karınca misali belki yangını söndüremeyiz ama safımız belli, su taşımasını biliyoruz. Hollanda'ya on palete yakın Siron, erişte, köy eriştesi, yaprak mantı olarak dört çeşit ürün gönderiyoruz. Burada genellikle marketlere gidiyor ve Hollanda, Almanya, Avrupa'ya e-ticaret yapıyorlar. Biz de ilk markamız Gümüş Doğan firması olarak ilk ihracatı başlatmıştık. Şimdi “Sironcu Baba” markamızla Avrupa'ya artık ürün satmanın vakti gelmişti. Bunu başardığımız için çok mutluyuz” sözlerini dile getirdi.

sironcu-baba-1.jpg

1 TON ÜRÜN GÖNDERDİ

Kovit salgını döneminde Avrupa'yı bir palet ürün gönderdiklerini belirten Doğan, ardından 10 palet daha ürün istendiğini belirtti. Unlu Mamül ihracatının yasaklanması ile birlikte süreci bekletmeye aldıklarını dile getiren Doğan, şimdilerde gönderdiği ürünlerin bir ton 200 kilogram olduğunu aktardı. Ali Doğan, hedefinin tır bazlı konteyner bazlı ve gemi bazlı ihracat yapmak olduğunu söyledi.

sironcu-baba-2.jpg

HEDEFİNE ULAŞTI

Gümüşhane'nin coğrafi işaretli lezzetleri arasında yer alan sirona yurt dışına ulaştırmayı başardığını belirten Ali Doğan, Avrupa'daki Türklerin şehre geldikçe koli koli götürmek istediklerini söyledi. Bununla birlikte Avrupa'ya açıldıklarına aktaran Doğan, “Biz de bunu değerlendirmek için ürünlerin tanıtımında fuarlara giderek, ürünleri tanıtarak hasret kalınan yöresel ürünleri Avrupa'ya açmaktı amacımız ve bunu başardık” dedi.

Maden şehri Gümüşhane'de devletin üreticilere destek verdiğini söyleyen Doğan, madenlerin yanı sıra köme pestil ve siron gibi lezzetlerin üretiminin de şehrin ihracatı açısından önemli olduğunu belirtti. Glutensiz karabuğday unundan tarhana yaparak Türkiye'de bunu yapan 3 firma arasında yerleşeceklerini belirten Doğan, üretim aşamasının ardından tamamen ihracat odaklı çalışacaklarını belirterek ar-ge çalışmalarının yapıldığını söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN