Fransız büyükelçilerden Macron’a protesto mektubu: İsrail’e sınırsız destek eleştiriliyor

Fransız büyükelçilerden Macron’a protesto mektubu: İsrail’e sınırsız destek eleştiriliyor

Arap ülkelerinde görev yapan 12 Fransız büyükelçi dışişleri bakanına bir mektup yazarak, Macron’un İsrail’e sınırsız destek veren politikalarını eleştirdi. ABD’de de 400 devlet çalışanı ortak bir mektupla Biden’ın hemen ateşkesi tesis etmesini talep etti.

KARAR | ALMANYA

Fransa’da, Macron’un İsrail hükümetine verdiği sınırsız desteğe karşı memnuniyetsizlik artıyor. Fransa’nın Arap ve Mağrip ülkelerinde görev yapan on iki büyükelçisi ortak bir mektup yazarak Dışişleri Bakanı Catherine Colonna’ya gönderdi. Mektupta Fransa’nın Arap ülkelerinde inanılırlığını kaybettiğine dair uyarı yapıldı ve Macron’un İsrail taraftarı tutumu eleştirildi.

Büyükelçiler Macron’un geleneksek Arap politikalarını terk ettiğini belirterek, Fransa’nın bu nedenle Arap dünyasında kötü bir imajı edinmesinden şikâyetçi oldu. Le Figaro’da yer alan habere göre Macron’un Kudüs’ü ziyaret edip İsrail’e açık destek vermesinden sonra Arap ülkelerindeki Fransız büyükelçilerin hareket alanlarının kısıtlandığı ve bazı büyükelçilerin görev yaptığı ülkelerdeki karar vericilere ulaşmakta güçlük çektiği bildiriliyor. Gazeteye konuşan üç eski büyükelçi ise böylesi bir ortak mektubun Fransa tarihinde bir ilk olduğunu söyledi.

Mektuptaki en önemli eleştiri Macron’un 24 Ekim’de İsrail ziyareti esnasında Hamas’a karşı tıpkı IŞID’a karşı olduğu gibi uluslararası ortak mücadele yapılması ve Fransa’nın da buna dahil olması yönündeki tavsiyesi. Macron’un bu teklifi dışişleri bakanlığını bilgilendirmeden yaptığı bildirilirken, tavsiyenin bölge ülkelerinde kabul görmediği ve kızgınlığa yol açtığı ifade edildi.

Le Monde gazetesi Fransa Dışişleri Bakanı Colonna’nın 7 Ekim’den beri iki kez Ortadoğu’yu ziyaret ettiğini ve bu ziyaretlerde Arap yöneticilerin kendisine Macron’un tavrı hakkındaki memnuniyetsizliği aktardığını yazdı. Bölgedeki Fransız diplomatların Macon’un İsrail hakkındaki tavırlarını çok kızgın olduğu bildiriliyor. Paris’de yapılan Gazze’ye yardım konferansı ve Macron’un BBC’de yaptığı ve İsrail’I eleştiren açıklamaların bu kızgınlığı telafi etmek amacıyla yapıldığı iddia ediliyor.

Amerika’da da ABD Dışişleri Bakanı Joe Biden’ın İsrail yanlısı politikalarının bakanlık personeli arasında eleştirilere yol açtığı bildiriliyor. Biden’ın tüm bakanlık çalışanlarına bir yazı göndererek aynı fikirde olmayan çalışanların fikirlerin dinlediğin söyledi. New York Times 400 Amerikan bürokratının ABD’nin İsrail’e destek politikalarını kınayan ortak bir mektup yazdığını bildirdi. Mektupta Biden’ın hemen ateşkesi sağlaması ve Gazze’ye insani yardımı tesis etmesi talep edildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN