Hem adı hem tadı farklı! 11 bin ton üretiliyor 7 ay boyunca bozulmadan duruyor! Irak, İran, Suriye kasa kasa götürüyor

Hem adı hem tadı farklı! 11 bin ton üretiliyor 7 ay boyunca bozulmadan duruyor! Irak, İran, Suriye kasa kasa götürüyor

Siirt'in Şirvan ve Pervari ilçelerinde yetiştiriliyor hem adıyla hem de tadıyla adından söz ettiriyor. 7 ay boyunca tap taze kalıyor, asla bozulmuyor. 11.000 ton üretim İstanbul, Bursa ve Van'a kadar ulaştırılıyor. İşte tüm detaylar…

Siirt'in Şirvan ve Pervari ilçelerinde hasadı yapılan Zivzik narının satışı başladı. Adını Şirvan'a bağlı Dişlinar (Zivzik) köyünden alan ince kabuğu ve kırmızı iri taneleriyle adından söz ettiren Zivzik narı kendine has aroması ile de rağbet görüyor. Hasat sürecinin tamamlanması ile birlikte yaş meyve ve sebze halinde görülmeye başlayan Zivzik narı Türkiye'nin dört bir yanından talep görüyor. İşte tüm detaylar…

11.000 TON ÜRETİM YAPILDI

Siirt Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Günbat, AA muhabirine yaptığı açıklamada şehirde sulama imkanlarının arttırıldığını belirterek fıstık Buğday, arpa ve mısırın yanı sıra kentin en önemli tarım ürünü olan Zivzik narını da yetiştirdiklerini söyledi.

zivzik-nari.jpg

2023 yılında yeterli yağış görülmemesi nedeniyle rekoltenin 2022'ye göre daha düşük kaldığını belirten Günbat, "İl genelinde 11 bin ton dolayında üretimimiz oldu. Özellikle İstanbul, Bursa, Van'a sürekli nar satışı yapılıyor. Bozulmadan tazeliğini aylarca koruyabiliyor." dedi. Zir ziknarının genellikle iç piyasada tüketildiğini ifade eden Günbat, Siirtlilerin yoğunluk olduğu şehirlere satışların da fazla olduğunu aktardı.

zivzik-nar.jpg

IRAK, İRAN VE SURİYE'DEN BİLE TALEP YAĞIYOR

Meşhur Zivzik narının yalnızca iç piyasada değil komşu ülkeleri de gönderildiğini belirten Günbat, Siirt'te yetişen Bu ürünün Akdeniz, Ege ve İç Anadolu'da yetiştirilen narlardan farklı olduğunu söyledi. İnce kabuk ve iri taneleri ile dikkat çeken Zivzik arının Irak, İran ve Suriye gibi komşu ülkelerden de talep edildiğini aktardı. Tarıma dayalı yatırım yapmak isteyen sanayicilere seslenen Günbat, “Siirt'te nara yönelik yatırım düşünülebilir. Organize Sanayi Bölgesinde buna yönelik altyapımız mevcut. Siirt Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkan Yardımcısı Halil Sarcan ise bölgede çiftçiye önemli gelir sağlayan narın üretiminin her geçen yıl arttığına dikkati çekerek, "Siirt nar üretiminde bölgede önemli bir üretici konumunda. Halde narın kilogramı kalitesine göre ortama 20-25 lira." şeklinde konuştu.

zivzik-nari-nedir.jpg

30 YILDIR BU İŞİ YAPIYOR

Komisyoncu Hüseyin Bal, 30 yıldır bölgede Zivzik narı satışı yaptığını dile getirdi. Pervari ve Şirvan bölgelerindeki bahçelerden aldıkları meyveleri kasalar halinde satışı sunduklarını dile getiren Bal, 200-300 ton Nar satışı yaptığını söyledi. Bal, iri taneli ve bol sulu olan narların sıkmak için talep edildiğini ifade etti. Üretici ve satıcı Muhammed Ertaş ise soğuk hava depolarında 7 ay boyunca bozulmadan tazeliğini koruyan ürünlerin büyük emeklerle üretilerek sofralara ulaştırıldığını söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN