İmamoğlu için süreç bundan sonra nasıl işleyecek?

İmamoğlu için süreç bundan sonra nasıl işleyecek?

İBB Başkanı İmamoğlu, yargılandığı YSK üyelerine hakaret davasında 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Siyaset yasağı süreci başlayan İBB Ekrem İmamoğlu belediye başkanlık görevine devam edebilecek mi? Siyasi karar hemen uygulanacak mı? İşte merak edilenler...

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, iptal edilen İstanbul seçimlerine ilişkin dönemin YSK üyelerine "ahmak" dediği iddiasıyla İstanbul Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan davada 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Ceza, bir yılın üzerinde olduğu için İmamoğlu'na aynı zamanda siyasi yasak maddesi uygulanacak. Ancak bunun için kararın istinaf ve Yargıtay aşamalarından geçip kesinleşmesi gerekiyor.

İmamoğlu, "Kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen zincirleme hakaret" suçlamasıyla 4 yıl 1 aya kadar hapis istemiyle yargılanıyordu. Mahkeme, İmamoğlu'na "siyasi yasak" sonucunu doğuran Türk Ceza Kanunu'nun 53'üncü maddesinin de uygulanmasına karar verdi.

Davanın Haziran ayındaki duruşması öncesi hakim Hüseyin Zengin, isteği dışında İstanbul'dan Samsun'a atanmış, yerine ise Mehdi Komşul getirilmişti.

'BU DAVA ADALETİN KALMADIĞININ İSPATI'

Bugün kararın ardından Saraçhane'de vatandaşlara seslenen İBB Başkanı İmamoğlu, "Önümüze aydınlık günlere birlikte bakacağız. Bu dava Türkiye'nin düştüğü durumun özetidir. Bu mahkeme, bu dava Türkiye'de adaletin kalmadığının ispatı. Bu dava ülkeye adalet ve demokrasi gibi en ulvi değerleri getirmek istemeyen insanların bir davasıdır." ifadelerini kullandı.

DW Türkçe'den Alican Uludağ, TCK'nın 53'üncü maddesinde yer alan siyasi yasak uygulamalarını derledi.

SİYASİ YASAK KONUSUNUN ŞARTLARI NEDİR?

TCK'nın 53'üncü maddesinde hüküm giyen kişiye siyasi yasak uygulanmasını öngörüyor. Söz konusu maddede siyasi yasak konusunun şartları şöyle düzenleniyor:

"Madde 53- (1) Kişi, kasten işlemiş olduğu suçtan dolayı hapis cezasına mahkûmiyetin kanuni sonucu olarak; a) Sürekli, süreli veya geçici bir kamu görevinin üstlenilmesinden; bu kapsamda, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliğinden veya Devlet, il, belediye, köy veya bunların denetim ve gözetimi altında bulunan kurum ve kuruluşlarca verilen, atamaya veya seçime tabi bütün memuriyet ve hizmetlerde istihdam edilmekten, b) Seçme ve seçilme ehliyetinden (…)(11) , c) Velayet hakkından; vesayet veya kayyımlığa ait bir hizmette bulunmaktan, d) Vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasi parti tüzel kişiliklerinin yöneticisi veya denetçisi olmaktan, e) Bir kamu kurumunun veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşunun iznine tabi bir meslek veya sanatı, kendi sorumluluğu altında serbest meslek erbabı veya tacir olarak icra etmekten, yoksun bırakılır."

KARAR KESİNLEŞİRSE İMAMOĞLU ADAY OLABİLİR Mİ?

Siyasi yasak kararı için cezanın kesinleşmesi, yani kararın istinaf ve Yargıtay süreçlerinin tamamlanması gerekiyor. Kararın kesinleşmesinin 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra olması bekleniyor. Eğer öncesinde karar kesinleşirse, İmamoğlu 2023 seçimlerinde Cumhurbaşkanı adayı olamaz.

İMAMOĞLU'NUN BAŞKANLIK GÖREVİ DEVAM EDECEK Mİ?

İmamoğlu, 1 yıl ve üzeri ceza aldığı için belediye başkanlığı görevi son bulacak, ayrıca CHP üyeliği de düşecek. Bu durumda ise İBB Belediye Meclisi, kendi üyeleri arasında bir kişiyi başkan olarak atayacak. Belediye Meclisi'nde AKP ve MHP'nin çoğunlukta olması nedeniyle sonucun iktidar lehine çıkması bekleniyor. Yine bu durum 2024'teki belediye başkanlığı adaylığını engelleyecek.

İMAMOĞLU CEZA İHTİMALİNE KARŞI NE SÖYLEMİŞTİ?

"Olur da siyaseten yasaklanırsanız ne yapacaksınız?" sorusunu yanıtlayan İmamoğlu, böyle bir durumda rakiplerine fark atacaklarını belirterek "Diyelim 31 Mart'ta 13 bin oyla mı kazandık, bütün yayın kuruluşları karşımızda, devletin bütün imkanları karşımızda. Rakibimiz kadar sayın Cumhurbaşkanı miting yapıyor. Bakanların her biri birer ilçede. Böyle bir İstanbul propagandası yaptılar değil mi. Ona rağmen 13 bin oy fakla kazandık seçimi. Kaldı ki 3 aylık bir kampanyayla. Yani neticede dediler ki ‘kimse tanımaz, yüzde 14 tanınırlığı var.’ Bunun anlamı şu; tabii ki seçimi iptal ettikleri için bir etki doğurdu. Ama ben diyelim ki 3 ay daha kampanya yapsaydım zaten 800 bin oy fark atardım onlara. Yani milyona da çıkma ihtimali vardı" demişti.

SUÇLAMALAR NEYDİ?

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, 31 Mart 2019 tarihinde yapılan İBB başkanlığı seçiminin 6 Mayıs'ta iptal edildiği, yenilenen seçimde Ekrem İmamoğlu'nun seçildiği, 4 Kasım tarihli basın açıklamasında YSK üyelerine hakaret ettiği öne sürülüyordu. İddianamede İmamoğlu'nun 'Kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen zincirleme hakaret' suçundan 1 yıl 3 ay 15 günden 4 yıl 1 aya kadar cezalandırılması isteniyordu. İddianamede dönemin YSK Başkanı Sadi Güven'in de aralarında olduğu 11 kişinin mağdur olduğu belirtiliyor. Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki 11 Kasım tarihinde görülen duruşmada savcı mütalaasını açıklamıştı. Cumhuriyet savcısı mütalaasında ‘Kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen zincirleme hakaret' suçundan 1 yıl 3 ay 15 günden 4 yıl 1 aya kadar cezalandırılması isterken, siyasi yasak uygulanmasını da talep ediyordu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN