Satıcıların beğenmeyip attığı meyve gelir kapıları oldu! Yurt dışına kilolarca satıyorlar, kışın evlerin şifa deposu oldu

Satıcıların beğenmeyip attığı meyve gelir kapıları oldu! Yurt dışına kilolarca satıyorlar, kışın evlerin şifa deposu oldu

Bilecikli köylüler tam bir asırdır bu yöntemle o meyveyi değerlendiriyorlar. Öyle ki satıcılarını beğenmeyip attığı meyveleri onlar gelir kapısı yapıyor. Ürettikleri o yiyeceği yurt dışına kilolarca satarken insan sağlığına faydaları ise duyanları şaşkına çeviriyor. İşte detaylar…

Bilecik'in Başköy, Küplü ve Bekdemir köylerinde yaşayan vatandaşlar, neredeyse bir asırdır geleneksel yöntemlerle hurma pekmezi üretimi yapıyor. Bu pekmez için senede 700-800 ton cennet hurması hasadı yapan köylüler satıcıların beğenmediği cennet hurmalarını pekmez olarak değerlendiriyor. Bu sayede kendilerine bir gelir yolu açıyor.

yeni-proje-3.jpg

5 KUŞAKTIR DEVAM EDEN GELENEK

Hasadı yapılan cennet hurmaları satıcıların sunulduktan sonra satıcıların beğenmediği kısımları alan köylüler kalan cennet hurmaları pekmez olarak değerlendiriyor. Bu sayede kendilerine farklı bir gelir kapısı elde ettiklerini söyleyen Hülya Dinçsoy, söz konusu bu geleneğin tam 5 kuşaktır devam ettiğini söyleyerek üretim aşamasından şu sözlerle bahsetti:

yeni-proje-2-001.jpg

“Hurmaları hamken koyuyoruz. Kazanda 5-6 saatte köpüğünü kestiriyoruz. Ertesi gün suyunu sıktığımız hurmaları yine kaynatıyoruz. 100 kilodan 10 kiloluk pekmezimiz oluyor. Bilecik İl Kültür Turizm Müdürü Serkan Bircan köylerde yılda 700-800 ton cennet hurması hasadının yapıldığını ifade ederek hurma kurusu ve yaş sebze olarak farklı hurma çeşitlerinin de satışının gerçekleştiğini söyledi.”

yeni-proje-1.jpg

Bir başka pekmez yapıcısı ise söz konusu bu hurmanın ana vatanının Bilecik olduğunu ifade ederek yaptıkları ürünlerin hem ülke içerisindeki başka şehirlere hem de yurt dışına pazarlandığını söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN