Türkiye'yi kötü günler bekliyor! Bitti sandığımız meğer başlangıçmış...Hem havadan hem de karadan vuracak

Türkiye'yi kötü günler bekliyor! Bitti sandığımız meğer başlangıçmış...Hem havadan hem de karadan vuracak

Ülke genelinde hava durumuna ilişkin yaşanan olaylar insanları endişe ederken uzmanından çok önemli uyarılar geldi. Türkiye’yi resmen kötü günler bekliyor. Herkes bitti derken aslında her şey daha yeni başlıyormuş. İşte konuya ilişkin detaylar…

Geçtiğimiz yaz 1880 yılından bu yana en sıcak yıl olarak ilan edildi. Aşırı sıcakların yaşandığı 2023 yazı oldukça uzun bir süre etkisini gösterdi. Öyle ki sonbahar mevsiminde olunmasına rağmen beklenen yağmur yağmadı mevsime göre çok sıcak havalar yaşandı. Öte yandan kış mevsimi de mevsim normallerinde seyretmeye gerek hem yağmur hem kar açısından oldukça kurak geçti.

Özellikle de son günlerdeki sıcak havalar mevsimlerdeki dengesizliği bir kere daha gözler önüne serdi. Kar yağışı yalnızca yüksek bölgelerde görülürken sıcaklıkların her geçen gün artması insanların kafasında soru işaretlerine yol açtı. Bu kapsamda İklim Bilimci Dr. Okan Bozyurt, Posta’ya önemli açıklamalar yaptı. Dünyanın iklim açısından bilinmez bir bölgeye girdiğini belirtti ve uyarılarda bulundu.

hava-kapak.jpg

SICAKLIKLAR MEVSİM NORMALLERİNİN ÜZERİNDE

Geçtiğimiz hafta ülke genelinde hava sıcaklıkları yükseliş gösterdi ve mevsim normallerinin üzerine çıktı. Normal şartlarda her yıl bu dönemde tüm ülke beyaza bürünürken bu yıl kar yağışı sadece yüksek kesimlerde görüldü. Şubat ayının ilk günlerinde havalar bir anda soğuk yüzünü gösterdi lakin bu durum çok da uzun sürmedi. Öte yandan Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) tarafından yapılan açıklamalara göre hava sıcaklıklarının bir süre daha mevsim normallerinin üzerinde seyredeceği öğrenildi. MGM’nin paylaştığı 5 günlük hava tahmin raporunda sıcaklıkların cuma günü itibariyle batı kesimlerden başlayacağı ve mevsim normallerinin üzerinde seyredeceği bildirildi.

yeni-proje-15.jpg

SON YILLARIN EN SICAK YAZI

Hava sıcaklıklarının bu durumuna ilişkin Posta.com.tr’ye önemli açıklamalarda bulunan İklim Bilimci Dr. Okan Bozyurt, bu sene tam bir iklim krizinin yaşandığını belirterek, “2023 yılının yüzey sıcaklığının normallerin çok üzerinde bir değer olduğunu ve 1880’li yıllardan bu yana ölçülen en sıcak yılı oldu” ifadelerini kullandı.

Söz konusu sıcaklık rekorunun halihazırda dünyada bulunan küresel ısınma ve şu anda da etkisini devam ettiren El Nino’nun olduğunu ifade eden uzman isim, “Bu sene yalnızca ülkemizin doğusunda yüksek kesimlerde kar göründü. El Nino yılları genel olarak yağışlı geçti, kar olmasa da yağış sıkıntısı yaşanmadı” dedi. Dr. Bozyurt, önümüzdeki dönemde herhangi bir kuraklık tehlikesinin olmadığını açıkladı.

yeni-proje-14.jpg

“MART AYINDA SERT GEÇİŞLER OLABİLİR”

Bu kış elde edilen modellerin şaşırtıcı olduğunu ifade eden Bozyurt, “Bu sene modeller bizi oldukça yanılttı. Gelmesi beklenen dalgalar yön değiştirdi. Mart ayının ortasına sert geçişler görebiliriz” diye konuştu.

Öte yandan Mart ve Nisan aylarının mevsim normallerinin üzerinde seyredeceğini açıklayan uzman isim, “İklim artık rayından çıktı. Dünya iklim olarak bilinmeyen bir bölgeye girdi” şeklinde konuştu.

2024 yazı için tahminlerini dile getiren Bozyurt, “Geçen senekinden daha sıcak, ekstrem sıcaklıkların yaşanacağı bir yaz mevsimi öngörüyorum” ifadelerini kullandı.

yeni-proje-16.jpg

BUNLAR DAHA BAŞLANGIÇ, YILLAR SÜRECEK

Neredeyse her yerde hava değişimlerinin de etkisiyle hayvanların kış uykusuna yatmakta zorluk çektiğini söyleyen Bozyurt, “Ocak ayında bile arıları görmem mümkündü. Bu sene bal hasadında sıkıntılar yaşanabilir. Hasatlarda da benzer sorunlar yaşanması kaçınılmaz görünüyor” dedi.

Önümüzdeki yıllarda iklim krizinin kapıda olduğuna dikkat çeken Bozyurt, “Bunlar daha başlangıç. 2100 yılına kadar sıcaklıkların artacağına dair kanıtlar var. Önceleri Adana ve Mersin ‘de görülen subtropikal iklimin Türkiye’nin orta kesimlerinde de görülebilir. Sıcaklıkların artması ile denizlerde yaşanan balon balığı ve aslan balığı istilasının karada da görülebileceğini düşünüyorum” değerlendirmesini yaptı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN