Yüz binlerce başvuru yapıldı! Refakatsiz çocuklar için 'gönüllü aile' ile 'korucuyu aile' arasındaki farklar neler?

Yüz binlerce başvuru yapıldı! Refakatsiz çocuklar için 'gönüllü aile' ile 'korucuyu aile' arasındaki farklar neler?

Anadolu'nun 11 kentinde on binlerce insanın yaşamını yitirmesine, yüz binlerce insanın evsiz kalmasına neden olan deprem felaketi sonrası sağ kalan binlerce çocuğun ailesine ulaşılamadı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, refakatsiz çocuklar için vatandaşlara 'koruyucu aile' ve 'gönüllü aile' olma çağrısında bulundu. İşte, koruyucu aile ile gönüllü aile arasındaki farklar...

Kahramanmaraş ve Hatay merkezli yaşanan depremler sonrası ailelerine ulaşılamayan binlerce refakatsiz çocuk, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koordinesinde koruyucu aileye uygun olan ve deprem bölgelerinde yaşayan çocukların farklı illerde koruyucu ailelik sistemine yerleştirildi.

DEPREMDEN SONRA 190 BİN KİŞİ KORUYUCU AİLE OLMAK İSTEDİ

Enkaz altından çıkarılan, korumaya ve bakıma ihtiyaç duyan çocuklara koruyucu aile olmak isteyen binlerce kişi, e-Devlet üzerinden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na başvuru yaptı. Koruyucu aile olabilmek için başvuran kişi sayısı 190 bini buldu.

Bakanlık yetkilileri, deprem öncesi günde 2-3 başvuru, ayda ise 10 ile 12 başvuru aldıklarını söyledi. Korumaya ve bakıma muhtaç çocukların bakanlık gözetiminde hastanelerde tedavilerinin sürdürüldüğü, ilk olarak çocukların ailelerine ulaşmak için çalışma yürütüldüğü belirtildi.

koruyucu-aile-basvurusu.jpg

GÖNÜLLÜ AİLE İLE KORUYUCU AİLE ARASINDAKİ FARKLAR NELER?

Samsun Koruyucu Aile Derneği Başkanı Zeynep Çalış, gönüllü aile ile koruyucu ailenin arasında fark olduğuna da dikkat çekerek, şu bilgileri verdi:

"Koruyucu aile farklı nedenlerden dolayı biyolojik ailesiyle yaşayamayan çocuklarımızın başka aile ortamında devlet denetiminde büyütülmesi demektir. Gönüllü aile ile koruyucu aile birbiriyle çok fazla karıştırılıyor.

Gönüllü aile yine devlet denetiminde ama izinli günlerinizde sizin aile ortamınızda yetiştirilmesidir. Koruyucu aile ise biyolojik çocuğunuz gibi 24 saat sizinle yetişen ve sürekliliği olan sistemdir. Çocuklarımız bizde sürekli yaşıyor. Aradaki fark budur.

Her evin bir dinamiği vardır. Çocuklar kendileriyle ilgili iyileşimi hızlı sağlarlar. Tabii buna müsaade etmek lazım. Bununla ilgili süreçte koruyucu ailelerimiz de evlat sahibi olmayan ailelerimiz de var.

Hatta bizde koruyucu aile sahibi olmak için evli olmaya gerek yok. Biyolojik çocuğunuz olsa da koruyucu aile olabilirsiniz. 25-65 yaş aralığında Türk vatandaşı olan, düzenli bir gelire sahip, bir çocuğun sorumluluğunu maddi ve manevi yönden iyi olan herkes bunu yapabilir."

refakatsiz-cocuklar-aile-ve-sosyal-hizmetler-bakanligi.jpg

KORUYUCU AİLE VE GÖNÜLLÜ AİLE BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, deprem bölgesinde aile ve yakınlarına ulaşılamayan, korunma ve bakım ihtiyacı tespit edilen çocukların sırada bulunan mevcut koruyucu ailelerin yanlarına yerleştirme işlemlerinin sürdürüldüğünü belirterek, yeni başvuruda bulunacak koruyucu aile adayları için prosedürü anlatan bir açıklama yayınladı.

Açıklamada, koruyucu aile olmak isteyenlerin, ikamet edilen şehrin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlüğü veya e-Devlet üzerinden başvuru yapabileceği belirtildi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, kullanılan sistemler ve il müdürlükleri aracılığıyla yürütülen çalışmalar sayesinde bugüne kadar deprem bölgesindeki 1858 refakatsiz çocuktan 1314'ünü ailelerine teslim ettiklerini söyledi. 451 çocuğun hastanede takibi gerçekleştiğinin altını çizen Bakan Yanık, 93'ünün ise Bakanlığa bağlı çocuk kuruluşlarında bakımının sağlandığını ifade etti.

Bakan Yanık, Derin Görü uygulaması aracılığı ile toplam 206 çocuk eşleşmesi yapıldığını belirterek, "105 çocuğun ailesi ile iletişimi sağlandı. Bu çocuklardan 51'inin tedavisi devam etmekte iken 24'ü kuruluş bakımında ve 50 çocuk ise ailesine/yakınlarına teslim edildi" dedi.

KORUYUCU AİLE BAŞVURU SAYFASI

GÖNÜLLÜ AİLE BAŞVURU SAYFASI

REFAKATSİZ ÇOCUKLARIN İSİMLERİNİ SORGULAMA EKRANI

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN