Ahmet Avni Konuk'a anma

Ahmet Avni Konuk'a anma

Ahmed Avni Konuk Hazretleri, vefatının 81'inci senesinde anılacak.

Merhûm Ahmed Avni Konuk Hazretleri, vefâtının 81. sene-i devriyesi münâsebetiyle, 17 mart pazar günü saat 14.00'de, medfûn bulunduğu Merkezefendi Kabristanı'nda, Prof. Dr. Mustafa Tahralı beraberliğinde, dost ve muhibleri tarafından yâd edilecek.

HEM BESTEKÂR HEM DE TASAVVUF BİLGİNİ

1868 yılında İstanbul da doğan Ahmed Avni Konuk, Kadı Alî-zâde İbrâhim Efendi nin oğlu balmumu taciri Mûsâ Kâzım Efendi ile tacir Buhârâlı Hâfız Mustafa Efendi nin kızı Fatma Zehrâ Hanım ın oğludur. Kirâmî Efendi den meşk etmiş; Zekâî Efendi nin talebesi olarak birkaç yıl boyunca yakın arkadaşları Dr. Subhi Ezgi ve Rauf Yektâ Bey le beraber çalışmışlardır. Posta ve Telgraf Yüksek Mektebi ile Yüksek Mühendis Mektebi nde uzun yıllar postacılık kürsüsünü işgal etmiş, 19 Mart 1938 tarihinde vefat ederek Merkez Efendi Mezarlığında toprağa verilmiştir.

19-03/13/ahmed-avni.jpg

Büyük bir tasavvuf bilgini olan Ahmed Avni Konuk kırk bir eser bestelemiş, Dilkeşîde ve Bend-i Hisar adlı iki makam tertip etmiştir. 1890 yılında bestelediği karcığar-yürük aksak şarkısı ilk bestesidir. Konuk un bilinen eserleri üç Mevlevî ayini, bir kâr-ı nâtık, üç kâr, sekiz beste, beş ağır ve beş yürük semaî ile on altı şarkı olmak üzere toplam 41 parçadır. Dilkeşîde ve râhetu l-ervâh makamlarından da birer klâsik fasıl bestelemiştir. 119 makamlı kâr-ı nâtık ı; günümüzde kullanılmayan makamları da içeren ve sırasıyla devr-i revân, düyek, müsemmen, ağır aksak, yürük semâî, ağır evfer, aksak semâî ve yürük semâî usûlleri ile bestelenen önemli bir eserdir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN