Asgari ücretlilere zam öncesi 1000 TL yardım! Maaşlara ekleniyor, haberi olmayan üzülür! Haziran ayına kadar alabileceksiniz

Asgari ücretlilere zam öncesi 1000 TL yardım! Maaşlara ekleniyor, haberi olmayan üzülür! Haziran ayına kadar alabileceksiniz

9 Kasım 2022'de yürürlüğe giren yeni yasa ile birlikte doğalgaz ve ısınma giderlerine yönelik destek detayları açıklandı. Çalışanlara sağlanan yardımın düzeyi bu kapsamda belirlendi. İşte konuyla ilgili tüm detaylar...

Doğalgaz ve elektrik faturaları için personel yardımının detayları ortaya çıktı. Bu kapsamda asgari ücret ve işçi maaşlarından kesilen 178,4 TL gelir vergisi ile birlikte SGK primlerinden 454,6 TL kesintiden vazgeçilmiş olunacak ve çalışanın maaşına 633 TL eklenecek. Sonuç olarak çalışanlarının maaşlarına 2023 yılı Haziran ayına kadar 1.000 TL ilave edebilecekler.

DOĞALGAZ YARDIM DESTEĞİ KARARI RESMİ GAZETE'DE

9 Kasım 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan yeni kararın detayları belli oldu. Yeni kurallar kapsamında çalışanların elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderleri için aylık 1000 TL ek ücret ödenecek. Bununla birlikte personel için yapılan yemek ödemeleri de nakit olarak verilecek. Kaynak: Milyonlarca Asgari ücretle çalışan vatandaşlara müjde! Yılbaşına özel Maaşlara tam 1000 TL destek ödemesi yapılacak.

doğalgaz ve ısınma giderlerine yönelik destek detayları

ÇALIŞANLAR İÇİN ÖDENEN DOĞALGAZ DESTEĞİ NE DEMEK?

7420 sayılı Kanun kapsamında 9 Kasım 2022 tarihinden 30 Haziran 2023 tarihine kadar elektrik ve doğalgaz karşılığında işverenlere prime esas kazançlara ek olarak aylık 1000 TL'ye kadar gelir vergisi ve SGK primi muafiyeti verilmektedir. Isınma giderleri ise çalışanlar tarafından karşılanıyor. Toplam 8 ay süreli bir ödeme yapılacak. İşveren tarafından yapılan bu ödemeler vergi ve SGK teşviklerine tabidir. Elektrik, doğalgaz ve ısınma faturalandırılacaktır.

İŞVERENLER ÇALIŞANLARINA DOĞALGAZ DESTEĞİNİ VERMEK ZORUNDA MI?

Doğal gaz, elektrik ve ısınma giderleri işverenler için zorunlu değildir. Talep üzerine ödeme yapılır.

DOĞALGAZ DESTEK ŞARTLARI

İşverenlerin çalışanlara ödediği elektrik, gaz ve ısınma faturalarına ilişkin SGK kesintileri aşağıdaki gibidir: Aylık 1000 TL'yi aşmayan ödemeler istisnai durumla ilgili olup, 1000 TL'yi aşan ödemeler hem gelir vergisine hem de SGK zammına tabidir.

Ödemeler, çalışanın maaşından ayrı olarak yapılır. İstisnadan yararlanmak isteyen işverenler, çalışanın maaşına ek ödeme yapmak zorundadır. İşçi ücretlerini artırmadan ücret maddesi tanımlamalarını değiştirerek bu istisnalardan yararlanamazsınız.

9 Kasım 2022 ila 30 Haziran 2023 tarihler arasında yapılan ödemeler için istisnalar geçerlidir. Bu nedenle, ödemeler sınırsız değildir. Belirli bir süre içinde yapılan ödemeler istisna kapsamına girer. Ödemeler elektrik, gaz ve kamu hizmetleri karşılığında yapılır. Bu, muafiyetten yararlanmak isteyen işverenlerin bu çerçevede ödeme yapması gerektiği anlamına gelir.

doğalgaz ve ısınma giderlerine yönelik destek detayları

DOĞALGAZ DESTEK DENETİMLERİ NASIL YAPILIR?

Çalışanları ödemeye nasıl teşvik edeceğimizi henüz açıklanmadı. Yani işverenin ödeme kararının yeterli olup olmadığı veya işçinin dfatuta ibraz edip etmeyeceği konusunda detaylı bir açıklama bekleniyor. Konuyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının detaylandıracakları söyleniyor.

DOĞALGAZ DESTEĞİ HAZİNEYE NE KADARA MAL OLUYOR?

Çalışanınızın maaşına ek olarak nakit ödeme yaparsanız, gelir vergisi ve SGK primine tabi olursunuz. Açıklama ile uyumlu olarak, gelir vergisi ve SGK prim indirimi kapsamında 1.000 TL'ye kadar olan elektrik, doğalgaz ve ısınma giderlerine ilişkin katkı payları dahil edilmiştir. Bu tutar için vergi ve sosyal sigorta primleri ödenmeyecektir. Gelir vergisi kapsamında 178,4 TL ve SGK sigorta primi kapsamında 454,6 TL işveren tarafından tahsil edilmemektedir. Maliye Bakanlığı bu dersten vazgeçti ancak toplam tutar 633 TL olarak açıklandı.

DOĞALGAZ DESTEĞİNİN İŞVEREN İÇİN MALİYETİ

Daha önce yapılan vergi ve SGK sigorta ödemeleri için işverenler ayda 1000 TL'ye kadar ödeme yapmayacak. Vergi kredileri, çalışan sayısıyla birlikte artar, ancak işverenler büyük ölçüde yararlanırlar.

Ödeneği olmayan işveren 1.000 TL'ye kadar 178,4 TL gelir vergisi ve 454,6 TL SGK sigorta primi ödemek zorundadır. Bu bağlamda işverenin kazandığı toplam gelir 633 TL olarak kabul edilmiştir. Bu tarifeler kapsamında çalışanların maaşlarına en az 1.000 TL zam yapılacak.

Çalışan yemekleri de gelir vergisinden muaftır. 7420 Sayılı Kanun'da yapılan değişiklikle işverenler, iş günlerinde 51 TL'yi aşmamak üzere yemek ücreti işyerinde veya ayrı bir yerde verilmediği takdirde gelir vergisinden muaf tutulmuştur. Ödemenin aşan kısmı hizmet bedeli çerçevesinde vergilendirilecektir. 1 Aralık 2022'de yürürlüğe giren düzenleme nedeniyle yeni yıl ödemesinin 114 TL olması bekleniyor. Önceki ödemeler gelir vergisine tabiydi. Yeni düzenleme kapsamında vergi muafiyeti, yemek çeki, yemek çeki ve yemek çeki ihracı yoluyla yapılan nakit ödemeleri de kapsıyor. Bu, yemek çekleri, yemek kuponu ve yemek kartlarının ödeme için kullanılmadığı anlamına gelir. Bu kural SSI Ödülleri için geçerli değildir. Ödenen 51 TL'nin 12,94 TL'si SGK priminden istisna edilecek, fazlası prim kesintisine tabi tutulacak.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN