Astigmat nedir?

Astigmat nedir?

Astigmat, göz sağlığıyla ilgili karşılaşılan bir durumdur ve görüntülerin bulanıklaşmasına yol açabilir. Peki, bu hastalığın nedenleri ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Astigmat nedir? Astigmat, kornea veya lensin düzensiz bir şekilde eğrildiği bir durumdur. Normal bir gözde, kornea ve lens düzgün bir kavisle ışığı retinaya odaklar. Ancak astigmatın varlığında, bu yüzeyler düzensiz eğriliğe sahip olup, ışığı düzgün bir şekilde retinaya odaklayamaz.

ASTİGMATIN SEBEPLERİ

Kornea Eğriliği: Korneanın ideal yuvarlak şeklinden sapması, astigmatın yaygın nedenlerinden biridir.
Lens Eğriliği: Lensin şekil bozukluğu da bu duruma yol açabilir.
Yaralanma veya Cerrahi: Göze aldığınız darbeler veya geçirdiğiniz kornea cerrahileri astigmatın oluşmasına sebep olabilir.
Doğuştan Gelen Faktörler: Genetik faktörlerle bazı bireylerde doğuştan astigmat olabilir.

ASTİGMATLI GÖZLERLE GÖRME

Astigmatlı kişilerde, özellikle okuma veya bilgisayar kullanırken göz yorgunluğu sıkça yaşanır. Görüntüde bulanıklık veya dalgalanma olabilir. Sürekli odaklanma çabası baş ağrılarına sebep olabilir. Ayrıca, bazı kişiler astigmatlı gözlerin parlak ışıkta daha hassas olduğunu hissedebilir.

ASTİGMATIN TEDAVİSİ

Gözlük veya Kontakt Lensler: Astigmatın düzeltilmesi için optik düzeltmeler gereklidir. Gözlük ve kontakt lensler bu düzeltmeyi sağlar.
Lazer Cerrahisi: LASIK ve PRK gibi lazer cerrahi yöntemlerle astigmatın tedavisi mümkündür. Ancak, bu tedavi yöntemleri için uygun aday olup olmadığınızı bir göz doktoruna danışmanız gerekir.
Astigmatik Lensler: Astigmatı düzelten özel kontakt lenslerdir.

Astigmat hakkında daha fazla bilgi almak için göz doktorunuza başvurabilirsiniz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN