Bir kez bile kredi çektiyseniz dikkat! Bu belgelerle bankaya gidene iade edilecek, birikmiş alacağınız olabilir

Bir kez bile kredi çektiyseniz dikkat! Bu belgelerle bankaya gidene iade edilecek, birikmiş alacağınız olabilir

Bankalara ödenen hayat sigortası paraları geri alınabiliyor. Üzerinden ne kadar zaman geçmiş olursa olsun bankalardan istenen iade tutarı geri alınabilmektedir. Para iadesi almak isteyen vatandaşlar e-devlet üzerinden başvuru yapabiliyor. İşte konu hakkındaki tüm detaylar…

Bankalar üzerinden ihtiyaç kredisi araç kredisi ya da ipotek olması durumunda hayat sigortası işlemleri yapılıyor. Bu sayede bankalar kendilerini koruma altına alırken vatandaşlar da Kredi sözleşmeleri içerisinde bu maddeye yer verebiliyor. Hayat sigortası yaptıran vatandaşlar ise kredi imkanlarından yararlanabilmektedir. Banka sözleşmesinde yer almaması durumunda ise hayat sigortası için başvuru yapılmasına gerek kalmıyor. Kredi çekmek için hayat sigortasına başvuru yapan kişiler ise ödedikleri tutarları geri alabiliyor. Birçok vatandaş tarafından bilinmeyen geri ödeme işlemleri kolay ve basit bir şekilde yapılıyor. Bankaların sigorta tekliflerini kabul etmeyen vatandaşların kredilerini onaylamama ya da faiz oranlarının düşürme gibi hakları bulunuyor. Bankalarda kendilerini güvence altına almak için hayat sigortasına ihtiyaç duymaktadır. İşte konu hakkındaki tüm detaylar…

BANKALAR KENDİNİ KORUMAYA ALIYOR

Bankalardaki hayat sigortası işlemleri hakkında açıklama yapan Avukat Hadi Dündar, kredi verdiği kişilerin ölüm riski veya borcu geri alamama ihtimallerini göz önünde bulundurarak kendilerini güvence altına almak için böyle bir işlem yaptıklarını aktardı. Borçlu kişinin ölmesi durumunda ise kredinin sigorta şirketinden karşılandığını belirten Dündar, hayat sigortası olmaması durumunda ise borcun mirasçı tarafından ödendiğini söyledi.

para.jpg

Dündar, hayat sigortasının ilk prim ödenmeden önce borç alan kişinin ölmesi durumunda Türk Ticaret Kanunu'nda hüküm olduğu ve dolayısıyla sigorta sözleşmesinin geçersiz düştüğünü ifade etti.

Mahkeme kararları hakkında açıklamalarda bulunan Dündar sadece zorunlu masrafların tüketiciden talep edilebildiğinin altını çizdi. Müşterilerim bankaya ödediği primlerin tüketiciye iade edilmesi gerektiğini vurgulayan Dündar, masrafların da nereye harcandığının kanıtlanması gerektiğini dile getirdi.

BDDK tarafından yayınlanan hayat sigortası yönetmeliği kapsamında yapılan değişiklikleri söyleyen Dündar, en önemli adımlardan birinin prim ödemesi yapmak istemeyen kişilerin hayat sigortasından da yararlanmak istememesi olduğunu belirtti.

paralar-1.jpg

E-DEVLET ÜZERİNDEN BAŞVURU YAPILIYOR

Çekilen kredi kapsamında hayat sigortası yaptıran vatandaşlar e-devlet sistemi üzerinden yaptıkları başvuru ile poliçeleri iptal edebilmektedir. Banka tarafından verilen hesap numarası kapsamında da prim ödeme talebi oluşturulabilmektedir. E-devlet üzerinden yapılan basit işlemler ile poliçeden kurtulma imkanınız bulunmaktadır.

Bu kapsamda öncelikle e-devlet sistemine giriş yapmanız gerekiyor. Cep telefonu üzerinden giriş yapan vatandaşların sisteme tarayıcı üzerinden giriş yapması gerekiyor.

para-almak-2.jpg

Daha sonra sistemdeki arama kısmına"Hayat sigortası poliçesi/tazminat detayı sorgulama" yazarak hayat sigortası poliçesine kontrol etmeniz gerekiyor. Konu hakkında detaylı bilgi öğrenmek isteyen kişiler ise "Daha Fazla Bilgi" kısmından poliçe detaylarını öğrenebilir.

"Poliçe Durum" başlığı altında bulunan "Yürürlükte" kısmı üzerinden detayları öğrenebilirsiniz. Bu işlemi yapmayan kişiler sigorta primlerine geri alamaz. Sigortacılık işlemlerinde yaygın olarak kullanılan "Daini Mürtehin" (Daini Mürtehin) yani kabuk tutucu anlamına gelen bir parça bulunmalıdır.

Belirtilen adımları takip ettikten sonra arama kısmına "Şikayet/sonraki sigorta/bireysel emeklilik başvuruları" yazmanız gerekiyor. Daha sonra ekran üzerinden yeni başvuru seçeneğine tıklayarak karşınıza çıkan pencerede gerekli adımları izlemeniz gerekiyor.

para-verilmesi.jpg

Sayfada bulunan alanların eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekirken adınızın ve e-postanızın yer aldığı kısımda bulunan alana “Tarafımdan imzalamış olduğum (123456) sigorta poliçesinin (SİGORTA ŞİRKETİNİN ADI) ve (BANKA ADI) tarihinde akdetmiş olduğum kredimin iptalini ve tutarını talep ediyorum. (DATE) ve IBAN numarasına yatırın" şeklinde doldurmanız gerekiyor. İşlemlerin tamamlanması ile birlikte başvurunuz e-posta sistemi ile gönderilmektedir. Bankayı arayarak iade talebinizi de tamamlamış olacaksınız.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN