Bu yılanlar zehir fabrikası! Bordo bereliler gibi kamufle oluyorlar... Birkaçı Türkiye'de...

Bu yılanlar zehir fabrikası! Bordo bereliler gibi kamufle oluyorlar... Birkaçı Türkiye'de...

Ormanlık alanda çekilen fotoğrafta dünyanın en zehirli yılanından üç adet bulunuyor. Fakat fotoğrafa dikkatli bakılsa bile yılanlar görülemiyor, çünkü bu yılanlar çok iyi kamufle olabiliyor. İşte detaylar...

Rekor sıcaklıkların yaşandığı bu yaz mevsiminde yılan sayısında artış yaşanıyor. Kırsal bölgelerde evlere de giren bazı yılanlar, deri renkleri dolayısıyla çok iyi kamufle olabiliyor.

Kırsal bir bölgede çekilen fotoğrafta, dünyanın en zehirli yılanı olduğu bilinen 'bakır başlı yılan' var. Avustralya bölgesine özgü olan bu yılan, dünyanın en zehirli yılanlarından biri.

yilanlar-nasil-kamufle-olur.jpg

YILANLAR NEDEN ÇOĞALDI?

Yılanların çoğalmasının nedeninin, kirpilerin azalması olduğunu belirten Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, konuyla ilgili şunları söyledi:

"Eğer siz yılanları yok ederseniz farelerle mücadele etmek zorunda kalırsınız. Ama nedense insanlar yılanları görünce öldürmekte ve adeta seferber olmakta. Fakat insanlar yılanların kendi sahalarına girip onları rahatsız etmediği sürece yılanlar gelip rahatsız etmezler. Yüksekova bölgesinde eskiden kirpiler vardı. Kirpiler yılanların en büyük düşmanlarıdır.

Kirpilerin azalması ve göçmen kuşların da gecikmesi, yılanların daha fazla olmasına neden oldu. Yılan o bölgede bundan önce vardı, bundan sonra da var olacak. Herhangi bir tehlike olmadığı zaman havaların ısınması, fazla yağmur yağması, sel gibi olaylar, yılanları yerleşim alanlarına doğru getirebilir.

Vatandaşların fazla telaşa kapılmasına veya bir olay varmış da bunun sonucunda bu hayvanlar gelmiş gibi davranmasına gerek yok. Ekolojik dengede eğer bir tür çok fazla çoğalıyorsa ya onun biyolojik düşmanı ortadan kaldırılmıştır ya da güvenlik sorunundan dolayı belli bir araya sıkışmışlardır."

lokman-aslan-kimdir.jpg

YILANLARDAN NASIL KORUNULUR?

Yılandan korkan vatandaşlar için önerilerde de bulunan Prof. Dr. Lokman Aslan, şöyle konuştu:

"Eğer vatandaşlar korkuyorlarsa evlerinin etrafına nohut eksinler. Biyolojik olarak nohut olan yere yılanlar gelmez. Sarımsak asılması gibi şeylere gelmez, yılan kokudan hoşlanmaz. Bunları yaptığımız zaman biyolojik olarak mücadele etmiş oluruz.

Yılanı yiyen leylekler, sulak alanlar yok edilirse leylekler gelmezse bu gibi sorunlarla daha çok karşılayacağız. Yani yılanları öldürürsek farelerle uğraşmak zorunda kalacağız. Bu nedenle ekolojik dengeye müdahale etmemeli. Eğer siz sulak alanları yok ederseniz, göçmen kuşların buraya gelmesini engellerseniz yılanlarla farelerle uğraşmak zorunda kalırsınız."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN