Türk mühendis 100 metrekareye kurdu şimdi dünyaya açıldı! Yunanistan, Almanya, İspanya… İhracatta rekora koşuyor

Türk mühendis 100 metrekareye kurdu şimdi dünyaya açıldı! Yunanistan, Almanya, İspanya… İhracatta rekora koşuyor

Bingöllü mühendis, 100 metrekareye kurduğu üretim yerinde alüminyum atıkları külçeye dönüştürüyor. Kısa sürede işleri büyüten mühendis, Avrupa’dan beş ülkeye ihracat yapıyor…

Kurduğu desteği devlet desteğiyle geliştiren ve atık alüminyumu ekonomiye kazandıran makine mühendisi Yakup Karagöz; Yunanistan, Almanya, İspanya, İtalya ve Fransa’ya külçe alüminyum satıyor.

100 METREKAREDEN DÜNYAYA ULAŞTI

2010 yılında Küçük Sanayi Tesisi’ndeki 100 metrekarelik dükkanda üretime başlayan Karagöz, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Bingöl İl Müdürlüğü ve Fırat Kalkınma Ajansı’ndan aldığı destekle günde 4 ton, ayda ise 120 ton alüminyum külçe üretimine başladı. Toz haline getirilen alüminyum atıklar, ortalama 800-1000 derecelik ocaklarda eritildikten sonra kalıplara dökülüyor.

bingolde-atik-aliminyumdan-kulce-1.jpg

YILDA 1300 TON ÜRETİME ULAŞIYOR

Küçük bir ocakta üretime başladıklarını söyleyen Karagöz, "Bizim günlük üretimimiz günlük 4 ton, aylık da 100-120 ton. Yıllık da 1200-1300 ton üretimi yapıyoruz. Bundan sonra alüminyum biyet olarak üretmek istiyoruz. Farklı bir tesiste alüminyum biyet olarak üretim yapacağız. Alüminyum farklı aşamalardan geçiyor, çok meşakkatli bir iş. Hem ısı hem de oluşturduğu tozdan dolayı çok zahmetli bir iştir. Ocaklarımız 850 ile 1000 derece arasında bir ısı vermektedir. Buradaki çalışma şartları gerçekten çok ağır. 2017 yılında KOSGEB ile Fırat Kalkınma Ajansının desteğiyle işimizi sürdürdük. KOSGEB'ten yaklaşık 300 bin lira destek aldık. 2022 yılında da Fırat Kalkınma Ajansından faizsiz kredi desteğiyle makine alımı yaparak işimizi sürdürmekteyiz." Şeklinde konuştu.

Tesise şuan 15 kişilik bir ekip olduğunu söyleyen Karagaz, personeli kendi tecrübe ve imkanları doğrultusunda yetiştirdiği bilgisini de verdi. Karagöz, alüminyumun Türkiye ve dünya adına stratejik bir ürün olduğunun da altını çizdi.

bingolde-atik-alilminyumdan-kulce.jpg

85 MİLYON CİRO BEKLİYOR

Bu yıl ki ciro beklentisine de değinen Karagöz, "Türkiye'de çok fazla alüminyum ihtiyacı var. Özellikle havacılık, inşaat, mimaride çok fazla kullanılmaktadır. Çelik sektörünün dışında en çok kullanılan sektör alüminyumdur. Çok rahat şekil alabiliyor, hafif olmasından dolayı birçok sektörde kullanılıyor. Ürettiğimiz külçelerin bir kısmını yurt dışına gönderiyoruz. Yunanistan, Almanya, İspanya, İtalya ve Fransa'ya ihracat yapıyoruz. Bizim geçen yıl ciromuz 50 milyon liraydı. Bu yıl da 85 milyon lira ciro beklentimiz var." Dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN