Ali Doğan: Tespit yapılmadan moloz kaldırmak bir şeyler örtbas ediliyor demektir

Elif Çakır ile Yıldıray Oğur'un sunduğu Bi'Karar Ver programının bugünkü konukları Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Volkan Karabacak ve Eski Devlet Bakanı Ali Doğan oldu. Doğan, Kahramanmaraş'ta henüz bir müteahhitin yakalanmadığına dikkat çekerken, "Tespit yapılmadan moloz kaldırarak bazı şeyleri örtbas etmeye çalışıyorlar" dedi.

SERKAN CAN BOZKURT

KARAR TV ekranlarında Elif Çakır ile Yıldıray Oğur'un sunduğu Bi'Karar Ver programına konuk olan Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Volkan Karabacak ve Eski Devlet Bakanı Ali Doğan canlı yayında önemli açıklamalarda bulundu. Karabacak ihmaller olduğunu belirterek 'yıkımı engelleyebilirdik' ifadesini kullandı. Ali Doğan ise yiyecek, içecek, çadır, battaniye stoğunun yapılmamasını eleştirdi.

"İHMAL OLMASAYDI BU DEPREMİ KAYIPSIZ ATLATABİLİRDİK"

Prof. Dr. Volkan Karabacak ihmallere dikkat çekerek, "Deprem olarak büyük bir deprem ama bu yıkım ihmaller olmasaydı engellenebilirdi. Depremin yaşanması yağmur yağması kadar doğal bir durum. Biz bu depremle yaşamayı öğrenmek istiyoruz fakat hiçbir önlem almıyoruz. 99 depreminden sonra şu anda geldiğimiz nokta içler acısı. Bir santim bile ilerleme kaydetmediğimizi görüyoruz. Bu deprem sürpriz değildi bilinen bir gerçekti. Bir bölgeyi önce şehir plancıları planlar. Sonra yer bilimci, jeoloji mühendisleri doğru yer seçimini yapar. Daha sonra mimarlar projeyi çizer ve müteahhit de uygular ve bunların tamamını özel yapı denetim kuruluşları denetler. Bu kuruluşları da yerel yönetimler ve devlet denetler. Demek ki bir yerlerde aksama veya ihmal var. İhmal olmasaydı bu depremi kayıpsız atlatabilirdik" ifadesini kullandı.

screenshot-3.png

"ANTAKYA'DA YIKIMIN OLDUĞU YER TARIM ARAZİSİYDİ"

Öte yandan Karabacak, "Depremin büyük bir yıkıma sebep olmasındaki nedenlerden birisi yanlış yer seçimi. Antakya'da yıkımın olduğu yer düz ova arazisi. Yani tarıma ayırmamız gereken yerdi. İnsanlar Asi Nehri'ne yakın bir yerden ev sahibi olayım derdine düşüyor. Dolayısıyla burada zeminin kalitesiz olmasından kaynaklı çok daha büyük bir yıkımla karşılaştık" yorumunda bulundu.

"BİR YEĞENİM HALA TOPRAK ALTINDA"

Organizasyon eksikliğine vurgu yapan Ali Doğan, "Yetkililere sesleniyorum. Bu binaları kim yaptı? Televizyonlarda bakıyoruz 'Malatya'da, Hatay'da şu kadar müteahhit yakalandı' haberleri çıkıyor. Şu ana kadar Kahramanmaraş'ta herhangi bir müteahhit yakalanmadı. Bir yeğenim hala toprak altında, çıkaramadık. Enkazın altından yeğenimi yurtiçi ve yurtdışından gelen kurtarma ekipleri çok denedi çok denedi çıkarmak için fakat başaramadılar. CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz 85 madenciyi organize etti. Lakin gelmeleri 30 saat sürdü. Bir uçak kaldırıp da getirtemedik. Bu sabah madenciler apartmana gittiler ama bir tarafın molozları kaldırdığını görmüşler. Aileler ile molozları kaldıranlar arasında kavga çıkıyor. Madenciler de çekip gidiyor" diyerek eleştirdi.

screenshot-2.png

"BİNALAR İNCELENMEDEN MOLOZ KALKARSA BU VEBALİN ALTINDAN KALKAMAZSINIZ"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya seslenen Eski Devlet Bakanı Ali Doğan, "Bu binalar incelenmeden, kim kolon kesti, kim yanlış beton kullandı, bunların tespiti yapılmadan molozlar kalkarsa bu vebalin altından kalkamazsınız. Tespit yapılmadan moloz kaldırarak bazı şeyleri örtbas etmeye çalışıyorlar. Güya Adalet Bakanı 30 savcı gönderdi Maraş'a. Halan Maraş'ta hiçbir takibat yok" dedi.

Sözlerine devam eden Doğan, "2022'de Maraş'ta deprem plan tatbikatı yapıldı. Sayın Soylu'da bunu Ankara'dan idare etti. Naci Görür Maraş'a gitti ve 'Bakın deprem size geliyor' dedi. Vali ve belediye başkanlarıyla görüştü. Bir toplu iğne başı kadar hazırlık yok. Yiyecek, içecek, çadır, battaniye stoğu yapılmadı" yorumunda bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN