Kuşadası'nda jeotermal kuyu açılmak istenmesine tepki

Kuşadası'nda jeotermal kuyu açılmak istenmesine tepki

Kuşadası'nda bir şirketin jeotermal kuyusu açmak üzere sondaj çalışması yapması halkın tepkisini çekti. Vatandaşlar, kuyulara tarım arazilerine zarar vereceği gerekçesiyle karşı çıkarken şirketin proje teknik sorumlusu JES'e yönelik çalışmalarının ve girişimlerinin olmadığını söyledi.

Aydın'ın Kuşadası ilçesi Değirmendere Mahallesi'nde, geçtiğimiz günlerde bir özel bir şirketin jeotermal kuyusu açmak için sondaj çalışması yapmak istemesi tepkilere neden oldu. 

Bölge halkı, çevreci dernekler ve sivil toplum kuruluşları çalışma yapılmasına karşı çıktı. 6 mahalle muhtarı, üç kooperatif ile iki dernek üyesi bir araya gelerek ortak basın açıklaması yaptı. Kirazlı, Soğucak, Caferli, Çınar, Yaylaköy ve Değirmendere mahalle muhtarları ile Kirazlı Küplüce Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Kirazlı Sulama Kooperatifi, Yaylaköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Kirazlı Ekolojik Yaşam Derneği ile Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) adına sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada tarım alanının ortasında bir termal işletmenin yer altı sularının tuzlanmasına ve bor oranının artmasına neden olacağı için bölgenin tarım alanı olma vasfını kaybedeceği vurgulandı.

2.jpg

'SAHA İNCELEMESİ YAPTIK'

Yaylaköy Mahallesi Muhtarı Erhan Yıkılmaz, "Haberi duyunca Değirmendere Mahallesi'ne gidip bir saha incelemesi yaptık. İnceleme sonrasında kuyuların özellikle tarım alanlarının içerisinde olduğunun tespitini yaptık. Bizler altı köyün muhtarı olarak yüzyıllardır tarımın devam ettiği bu bölgemizde jeotermal kuyuların açılmasına karşıyız" dedi.

'JES KUYULARI TARIMSAL FAALİYETLERE ZARAR VERECEK'

Değirmendere Mahallesi Muhtarı İsmail Atal ise "Mahallemiz sınırları içerinde olan Saz Değirmeni mevkiinde JES kuyuları açılmak isteniyor. Ancak biz buna kesinlikle karşıyız. Bu konuda elimizden gelen her şeyi yapacağız. Bölgede özellikle bol miktarda zeytin ağacı var. Narenciye yetiştiriliyor. Eğer JES kuyuları açılırsa tarımsal faaliyetler zarar göreceği için bitecek. Bu konuda devletimizden de destek ve yardım bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

'ANLAYIŞLA KARŞILIYORUZ'

Tepkileri anlayışla karşıladıklarını belirten Jeotermal kuyusu açmak için sondaj çalışması yapmak isteyen şirketin proje teknik sorumlusu Anıl Kayaalp, projenin tamamen jeotermal teknolojik sera kurmaya yönelik olduğunu belirtti ve "Bilimsel veriler doğrulusunda bölgedeki termal akışkan zaten jeotermal elektrik santrali kurulumuna uygun özellikler göstermiyor. Türkiye genelinde bulunan 18 jeotermal arama ve işletme ruhsatlarımızın hiçbirinde JES'e yönelik çalışmalarımız veya girişimlerimiz olmamıştır" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN