Larenjit nedir, nasıl tedavi edilir?

Larenjit nedir, nasıl tedavi edilir?

Larenjit, ses kutusunun ve ses tellerinin iltihaplanmasıdır ve kişinin sesini kaybetmesine ve kısılmasına neden olur. Sesin kalitesi belirsiz ve bazen duyulamayacak kadar alçak veya yumuşak hale gelir…

Larenjitte enflamasyon olduğu için, boğaz ağrısı sıklıkla ilişkili bir belirtidir. Bununla birlikte, larenjit tedavisinde doktorunuzun önerilerinin yanı sıra evde yapacağınız basit uygulamalar ses kısıklığına ve diğer semptomlara iyi gelecektir…

LARENJİT NEDİR?

Larenjit, gırtlakta veya ses kutusunda bulunan ses tellerinin iltihaplanmasıdır. Gırtlak, konuşmamızı, bağırmamızı, fısıldamamızı ve şarkı söylememizi sağlayan ses kutusudur. Larinks, bir mukus astarı ile kaplanmış ses tellerini barındıran bir kıkırdak iskeletinden oluşur. 

Larinksin içindeki kaslar ses tellerinin pozisyonunu, şeklini ve gerginliğini ayarlayarak sesin fısıltı, şarkı söyleme ve bağırma gibi farklı sesler çıkarmasına izin verir. Ses telleri boyunca hava akışındaki herhangi bir değişiklik (akciğerlerin nefes vermesiyle oluşan) sesi ve sesin kalitesini etkileyecektir.

Larinks, ağız ve soluk borusunun birleştiği yerde bulunur (havanın akciğerlere girdiği yer). Görevi yutma sırasında yiyecek ve tükürüğün gırtlağa girmesini önlemek olan epiglot adı verilen flep benzeri bir örtü vardır.

LARENJİT NEDENLERİ 

Akut ve kronik larenjitin birkaç farklı nedeni vardır.

AKUT LARENJİTİN NEDENLERİ

Akut larenjit en çok ses tellerini iltihaplandıran viral bir enfeksiyondan kaynaklanır. Ayrıca aşırı konuşma, şarkı söyleme veya bağırma ile aşırı ses kullanımından da kaynaklanabilir.

KRONİK LARENJİTİN NEDENLERİ

Larenjit, semptomlar üç haftadan uzun sürdüğünde kronik kabul edilir ve şunlardan kaynaklanabilir:

Uzun süreli alkol kullanımı

Sigara içmek

Sigara dumanına sürekli maruz kalma

Kirli havaya maruz kalma

Aşırı öksürük

Gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) reflü larenjitine ve kronik öksürüğe neden olabilir. Bazen insanlar asidin varlığının farkındadır ve ağızlarında ekşi bir tat yaşarlar. Ses tellerine tekrar tekrar asit dökülmesi kimyasal tahrişe neden olur ve uygun titreşimi ve ses oluşumunu engelleyen kordlarda iltihaplanma ve şişmeye neden olur. Bu reflü, kalıcı bir öksürüğe neden olabilir.

Ses tellerinin kronik tahrişi, ses tellerinde poliplerin veya nodüllerin oluşmasına da neden olabilir, bu da ses tellerinin titreşme yeteneğini etkileyerek kronik ses kısıklığına neden olabilir.

İnhalatörlerin tekrarlayan kullanımı.

LARENJİTİN BELİRTİLERİ

Ses kısıklığı, ses kaybı ve boğaz ağrısı, bir yetişkinde larenjitin başlıca semptomlarıdır.

Bebeklerde ve küçük çocuklarda larenjit genellikle trakea ve bronşiyal tüplerin iltihaplanmasıyla birlikte ortaya çıkar. Bu krup olarak bilinir. Bu yapılar henüz tam olarak gelişmediğinden, iltihaplanma havanın üst solunum yollarından geçmesini zorlaştırabilir ve krup ile ilişkili stridor adı verilen klasik "mühür benzeri" hırıltılı öksürüğe yol açabilir.

YETİŞKİNLERDE LARENJİT BELİRTİLERİ

Larenjitin nedeni bulaşıcıysa, etkilenen kişilerde viral enfeksiyon belirtileri olacaktır:

Üst solunum yolu enfeksiyonu 

Kuru öksürük

Boğaz ağrısı

Ateş

Boyunda şişmiş lenf düğümleri (lenf bezleri)

Yutkunmada ağrı

Boğaz veya boyunda bir dolgunluk hissi

Burun akması

Ses kaybı

ÇOCUKLARDA LARENJİT BELİRTİLERİ

Kruplu bebek ve çocuklarda nefes almak daha zor hale gelir. Çocuk şişmiş ve dar bir gırtlaktan nefes almaya çalışırken, kıkırdak tıpkı bir kamışla nefes almaya çalışırken olduğu gibi çökebilir. Yaşlandıkça, kıkırdak sertleşir ve derin nefeslere dayanabilir, ancak çocuklarda kıkırdak daha zayıftır ve her defasında çocuğun nefes almak için çok çalışması gerekebilir. Laringeal kıkırdağın olgunlaşması ve hava yollarının genişlemesi genellikle 6 veya 7 yaşlarında ortaya çıkar.

Larenjit, üst solunum yollarının viral bir enfeksiyondur. Belirtiler şunları içerebilir:

Krup

Boğuk, hırıltılı bir öksürük

Ateş

Bebek veya çocuğun iltihaplı ses kutusu alanından hava çekmek için daha fazla çalıştığı solunum sıkıntısı

Geceleri daha şiddetli olan semptomlar

LARENJİT TEDAVİSİ 

Vücudun iltihaplı hale gelen diğer yapılarında olduğu gibi, dinlenmek iyileşmenin anahtarıdır. Larenjit için bu, sesi dinlendirmek ve konuşma miktarını sınırlamak anlamına gelir. Konuşma gerekiyorsa, kişi normal bir sesle konuşmalı ve nasıl göründüğüne bakılmaksızın fısıldamaktan kaçınmalıdır. Fısıltı ses tellerinin sıkı bir şekilde gerilmesini ve çevredeki kasların daha fazla çalışmasını gerektirir ve bu da iyileşme süresini geciktirir.

Viral larenjit tedavisi destekleyicidir ve kişi şunları yapmalıdır:

Bol sıvı içerek bol su tüketin

Nemli havayı soluyun

Ses tellerinin dinlenmesi ve iyileşmesi için zaman tanımak ve sabır gerekir.

Kronik larenjitin tedavisi, iltihabın nedenine veya işlev kaybına göre belirlenecektir; ancak alkolden kaçınmak ve sigara içmemek bu arada semptomları hafifletmeye yardımcı olacaktır.

larenjit-nedir-nasil-tedavi-edilir.jpg

LARENJİTİ YATIŞTIRMAK VE İYİLEŞTİRMEK İÇİN EV İLAÇLARI VAR MI?

Larenjit vakalarının çoğu için tıbbi yardım almamak mantıklıdır. Evde tedavi, sesi dinlendirmek ve bol su içmekle başlar. Semptomlar nemli havaya maruz bırakılarak kontrol edilebilir. Çoğu zaman, banyo yüksek derecede nemlendirilmiş bir alan yaratmak için en iyi yerdir.

Bol buhar gelene kadar duşta sıcak suyu açın.

Haşlanma yanık riskini önlemek için küvet veya duştaki tüm sıcak suyun boşaltıldığından emin olun.

Semptomlara yardımcı olmak için ılık nemli havayı soluyarak 15-20 dakika geçirin.

Neme yardımcı olmak için soğuk su buharlaştırıcısı da kullanılabilir. Haşlanma yanma riski nedeniyle sıcak su buharlaştırıcılarından kaçının.

Özellikle ağrı sıvıyı yutmayı zorlaştırıyorsa bol su tüketin.

Ilık su gargaraları rahatlatıcı olabilir. Alternatif olarak, buzlu çubuklar rahatlık sağlayabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN